Wat is een rijbewijs B plus?

Rijbewijs B plus geeft je het recht om te rijden met een aanhangwagen die een totaalgewicht heeft van 4.250 kilo.

Een rijbewijs B plus is een "tussenstap" van het rijbewijs B naar BE. Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test. Heb je tijdens deze aanvullende test aangetoond dat je voldoende capaciteiten hebt om een auto met een aanhanger te besturen, dan ontvang je het rijbewijs B plus. Dit rijbewijs is niet heel gangbaar. De meeste mensen kiezen direct voor het halen van het E rijbewijs.

Wat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs B plus?

Voor het behalen van een rijbewijs B plus doorloop je dezelfde rijopleiding als voor een rijbewijs B en moet je aan dezelfde eisen voldoen:

  • Minimum leeftijd van 18 jaar
  • Theoriecertificaat voor het rijbewijs B
  • Praktijkexamen met de auto

Een aanvullende eis is dat je een extra opleiding volgt om met een combinatie tot 4.250 kilo te rijden. Slaag je voor het praktijkexamen, dan kun je het rijbewijs B plus aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Rijlessen en praktijkexamen

Het auto rijden met een aanhangwagen erachter vergt net even wat meer behendigheid dan alleen rijden met een auto. Om deze reden heb je dan ook een aanvullende opleiding nodig. Tijdens deze rijlessen leer je onder andere achteruit rijden, goede stuur- en remtechnieken en leer je de versnelling goed te gebruiken. Een combinatie voertuig reageert namelijk anders dan een enkele auto. Ook de verkeersregels voor een combinatie liggen anders. Jouw kennis over deze regels wordt ook tijdens het praktijkexamen getoetst. 

Volg rijlessen bij de ANWB rijschool

Wil jij leren auto rijden met een aanhangwagen erachter? De ANWB rijschool bij jou in de buurt kan je hiermee helpen. Onze rijscholen zitten verspreid over heel Nederland. Hierdoor haal je jouw rijbewijs BE in je eigen tempo én bij jou in de buurt.

Aanmelden aanhanger opleiding