Slim opladen van je elektrische auto

3 manieren om je elektrische auto slim op te laden

Wie zich al verdiept heeft in elektrische auto’s en laadpalen, heeft de term ‘slim laden’ vast voorbij zien komen. Wat slim laden is en welke drie manieren er zijn om dit te doen, leggen we hier uit.

Een elektrische auto opladen vraagt veel stroom. Dat vergt wat van de stroomtoevoer en het weegt zwaar op je energierekening. Er zijn grofweg drie manieren om slim te laden met een elektrische auto. Die vullen elkaar mooi aan.

1. Dynamic Load Balancing

De eerste manier van slim opladen is Dynamic Load Balancing. Daarbij voorkomt een slimme laadpaal dat de stoppen er niet uitklappen als er te veel stroom wordt gevraagd. Draaien de vaatwasser en de wasmachine tegelijk, dan laadt de auto met minder vermogen. Zodra de was klaar is, kan de auto weer op volle toeren verder opladen.

2. Laden met lage uurtarieven

Een tweede slimme laadvorm is laden wanneer het stroomtarief het gunstigst is. Dan heb je een dynamisch energiecontract nodig. Zo’n energiecontract werkt met uurtarieven, niet met een normaal en daltarief. Het slimme van het opladen zit ‘m in het slim kiezen van laadmomenten. Per laadsessie kun je veel geld besparen. Bovendien laad je op die momenten met groenere stroom.

Je kunt natuurlijk zelf inpluggen als de stroom het goedkoopst is. Dat kun je ook automatisch regelen via de auto of de laadpaal. De laadpaal moet dan in verbinding staan met het internet. Je geeft in een app aan hoe laat je de auto nodig hebt en hoe vol de batterij dan moet zijn. Het laadpunt kiest de goedkope uurtarieven om slim te laden.

Datzelfde is mogelijk als je eigen zonnepanelen stroom opwekken. De kans bestaat ook dat je over een tijdje je energietarief van thuis mee kunt te nemen naar een openbare laadpaal. Interessant als je geen laadpaal thuis hebt.

Voorbeeld met de uurtarieven van vrijdag 11 maart 2022

  • Het gemiddelde uurtarief was € 0,23.
  • Het verschil tussen het hoogste en laagste uurtarief was € 0,43.
  • Doe je een laadsessie van 44 kWh met 11 kW per uur, dan bespaar je € 9,86 tussen 12.00 en 16.00 uur.

Gemiddeld uurtarief [op 11 maart]: € 0,23 per kWh

12.00 – 13.59 uur
€ 0,00 per kWh
22 kWh à € 0,23 besparing = € 5,06

14.00 - 14.39 uur
€ 0,01 per kWh
11 kWh à € 0,22 besparing = € 2,42

15.00 – 15.59 uur
€ 0,03 per kWh
11 kWh à € 0,20 besparing = € 2,22

Totaal bespaard met slim laden € 9,68

 

Slim laden met een energiecontract van ANWB

3. Bidirectioneel laden

Een derde slimme variant is bidirectioneel laden. Dit gaat nog een stapje verder dan ‘alleen’ slim laden. Behalve stroom de batterij in pompen, kun je stroom vanuit de auto gebruiken voor de rest van je huis. Je elektrische auto wordt een enorme thuisbatterij. Er zijn steeds meer auto’s die dat kunnen. Bidirectionele laadpalen komen dit jaar op de markt.

Deze slimme laadmanier werkt net als laden met dynamisch contract: je laadt op als de stroom het goedkoopst is. Je kunt opgeslagen stroom gebruiken als er dure stroom is.