Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kost 1 kWh?

Alles over de stroomprijs per kWh

Wat kost één kWh eigenlijk? Misschien stond je er nooit bij stil wat de stroomprijs was. Nu de kilowattuur-prijs stijgt, is het interessant om te kijken wat de kosten zijn. Hoe is de prijs opgebouwd, wat is een kWh en wat verbruik je gemiddeld aan kWh?

Wat kost een kWh?

Op dit moment kost een kWh gemiddeld € 0,27 (juni 2024). Dat is de gemiddelde stroomprijs op basis van 50 vaste, variabele en dynamische energiecontracten die op dit moment door energieleveranciers worden aangeboden.

In mei 2024 was de gemiddelde stroomprijs volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek € 0,30 per kWh. Bij ANWB Energie kostte een kWh in de maand mei gemiddeld € 0,26.

Ontwikkeling stroomprijs per kWh

Vanaf oktober 2021 steeg de stroomprijs flink en het conflict tussen Rusland en Oekraïne deed daar in 2022 nog een schep bovenop. Waar in 2022 volgens het CBS een kWh in Nederland gemidddeld nog € 0,54 kostte lag de stroomprijs in 2023 met € 0,43 net boven het prijsplafond. Het gemiddeld dynamische tarief van ANWB Energie was in 2023 € 0,29.

Grafiek gemiddelde stroomprijs per kWh januar 2021 - mei 2024 

Opbouw prijs per kilowattuur

Je kan op twee manieren weergeven hoeveel een kWh je kost. Simpelweg door wat er op je energienota staat. Óf door in te zoomen: hoe is de prijs van een kilowattuur opgebouwd?

Wat je uiteindelijk als stroomprijs op jouw energierekening ziet, is een optelsom. De kale kWh-prijs plus kosten, belastingen en de marge. Wat het bedrag per kilowattuur precies is, hangt af van je stroomleverancier en soort contract. De prijs van een kilowattuur is opgebouwd uit 5 onderdelen:

1. Kale prijs

Energieaanbieders kopen energie op de groothandelsmarkt. Daar wordt stroom voor een 'kale' prijs aangeboden, die stroomprijs schommelt continu. Vóór de recente prijsstijging was de gemiddelde kale energieprijs 3 tot 5 cent per kilowattuur. Nu een stuk hoger, mede doordat wat een kuub gas kost ook van invloed op de stroomprijs is.

2. Inkoopkosten

De inkoopskosten zijn alles wat een energieleverancier betaalt bij het inkopen van energie. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen voor het transport van stroom.

3. Heffingen van de overheid

In het kWh-tarief zitten ook overheidsheffingen. Iedereen betaalt energiebelasting, waaronder de 'Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)'. Daarmee stimuleert de overheid productie van duurzame energie. Jij betaalt de energieleverancier, die draagt de belasting af.

4. Een marge

Simpel gezegd: de winst van de energieleverancier. ANWB levert stroom zónder een marge. Lees hoe dat kan en waarom we dat doen.

5. Btw

Nog een keer belasting, dus ook over heffingen van de overheid.

Wat is een kWh ook alweer?

De afkorting 'kWh' staat voor 'kilowattuur' en is een manier om stroomverbruik uit te drukken. Dus hoeveel kilowatt er in één uur wordt geleverd. Dat is een volume, net zoals liters water in een emmer.

Met een kilowatt geef je vermogen weer. Zoals paardenkrachten bij een auto. 1.000 Watt is 1 kilowatt. Bijvoorbeeld een waterkoker met een vermogen van 2.400 Watt (dat is 2,4 kilowatt). Of een laadpaal met een vermogen van 11 kilowatt.

Een kilowattuur geeft aan hoeveel vermogen een apparaat per uur levert. Zou je de waterkoker van 2400 Watt een uur laten koken, dan kost dat 2,4 kWh. Een laadpaal van 11 kilowatt laadt in één uur 11 kWh in een accu.

Op de energiemarkt wordt de prijs bepaald per mWh, deel je die door 1.000 heb je de kale prijs voor één kWh.

Hoeveel kWh gebruik je jaarlijks?

Budgetvoorlichter NIBUD gebruikt actuele cijfers om het jaarverbruik van kWh’s en de kosten in te schatten. Ze houden rekening met:

  • Het actuele kWh-tarief;
  • De leveringsvergoeding die je betaalt aan de energieleverancier (die heet vastrecht);
  • De btw én de jaarlijkse belastingteruggave van 2023.

Geschat verbruik van één persoon gemiddeld per jaar: 1.800 kWh, per maand € 65
Geschat verbruik van een huishouden gemiddeld per jaar: 2.810 kWh, per maand € 101

Elektrische mobiliteit

We stappen met warmtepompen, elektrische boilers en kookplaten steeds meer van het gas af. Voor onze mobiliteit zie je dezelfde trend. We gaan steeds meer elektrisch rijden. Wat betekent dat voor je persoonlijke financiën als het gaat om stroomverbruik?

Elektrische auto

Een middenklasse elektrische auto kan op 1 kWh zo'n 5 kilometer rijden. Stel dat je 15.000 kilometer per jaar rijdt, heb je daar zo'n 3.000 kWh aan stroom voor nodig. Dat is ongeveer gelijk aan 75% van het stroomverbruik van een 4-persoons huishouden. Hoeveel die ene kWh dan kost is afhankelijk van de manier waarop je oplaadt. Thuis, onderweg of een combinatie daarvan.
Zie ook: wat kost het opladen van een elektrische auto?

E-bike

Er zijn veel soorten e-bikes. Een gemiddelde accu vraagt ongeveer 500 Wh - dat is een halve kWh. Hoeveel kilometers je daarmee maakt, hangt af van je fiets (en van jou). De makers van een normale e-bike met lage instap schatten dat 300 Wh (0,3 kWh) goed is voor een tocht van zo’n 55 kilometer. Met 1 kWh kun je dan dus zo'n drie keer je e-bike opladen en is goed voor iets meer dan 165 km. Bij een snelle speed pedelec gebruik je volgens de fabrikant bijna 1 kWh voor 60 tot 100 kilometer.

Wat kost een kWh bij ANWB Energie?

Bij een normaal energiecontract betaal je een vast tarief, inclusief de winstmarge voor de energieleverancier. Bij ANWB Energie zit er geen marge in het stroomtarief. Hoeveel 1 kilowattuur bij ANWB Energie kost hangt af van de inkoopprijs. Die verschilt per uur. Dat noem je een dynamisch energiecontract. Daarmee ben je over de jaren heen voordeliger uit dan met een vast contract. Je kunt zelfs extra besparen door je verbruik af te stemmen op de momenten waarop de stroom het goedkoopst is.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!