De terugleververgoeding bestaat uit twee onderdelen:
- Je krijgt altijd de kale energieprijs die stroom in het uur van terugleveren ook zou kosten als je deze in dat uur van het net zou verbruiken.
- Daarnaast mag je het deel dat je op jaarbasis ook van het net verbruikt salderen. Over dat deel ontvang je ook de energiebelasting en inkoopkosten terug, dus zeg maar de all-in prijs.
Lees meer over een dynamisch energiecontract met zonnepanelen
Hoe de energieprijzen zich in 2025 en 2026 zullen ontwikkelen is een vraag die op voorhand lastig te beantwoorden is. Natuurlijk zijn er verwachtingen, maar die kunnen op de energiemarkt met de dag veranderen. Zo kunnen politieke spanningen overal ter wereld invloed hebben op de energieprijzen. Dat geldt ook voor het weer: zo kan een zonnige zomer bijvoorbeeld zorgen voor lage stroomprijzen, waar een koude winter met weinig wind de stroom- en gasprijzen juist flink op kan drijven. Dan klinkt een dynamisch energiecontract ineens heel spannend, maar als je terug kijkt in de tijd valt dat allemaal wel mee. Zo ligt het dynamische tarief (al sinds 2018) 80% van de tijd onder het landelijke gemiddelde van vaste en variabele energiecontracten.
De energieprijzen worden op de energiemarkt iedere dag aan de hand van vraag en aanbod bepaald. Hoeveel energie is er beschikbaar en wat de verwachte vraag naar energie hebben invloed op de uiteindelijke energietarieven. Uiteindelijk bepalen de bijkomende energiebelasting en inkoopkosten (dit zijn de kosten wij maken om de energie voor jou in te kunnen kopen, zonder winstmarge) wat de stroomprijs per kWh en gasprijs per m3 wordt.
De inkoopkosten bedragen € 0,0484 per kWh en € 0,05911 per kuub gas (incl. btw) in 2025. Deze zitten naast de energiebelasting en de kale energieprijs in de all-in energieprijs en bestaan uit vier onderdelen:
- De transactiekosten die aan ons worden doorberekend bij het inkopen van elektriciteit en gas voor jou op de energiemarkt.
- De kosten voor het in balans houden van vraag en aanbod op het elektriciteits- en gasnet. Deze worden aan alle leveranciers doorberekend door de netbeheerders.
Lees hier meer over hoe de energiemarkt werkt.
- De kosten voor Garanties van Oorsprong van in Nederland duurzaam opgewekte elektriciteit en CO2-compensatie voor gas. Hier vind je meer over hoe groen groene energie echt is.
- De kosten voor het transport van gas en aanleg en onderhoud van gasleidingen. In Nederland is Gasunie daar de verantwoordelijke partij voor. Voorheen was dit een aparte regel op de energierekening: de zogenaamde Regiotoeslag.
Alle vier de onderdelen worden zonder opslag voor de ANWB in de inkoopkosten verwerkt. Als de kosten die aan ons worden doorberekend stijgen, dan verhogen wij de inkoopkosten. Dalen ze, dan verlagen wij deze.