Veelgestelde vragen ANWB Rijopleiding

ANWB Rijopleiding heeft de meest gestelde vragen mét antwoorden voor je op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet bij? Dan kun je ons uiteraard ook altijd bellen!

Veelgestelde vragen - Algemeen

Wil je jezelf aanmelden voor een spoedcursus, zorg er dan voor dat je in bezit bent van je theoriecertificaat! Het theoriecertificaat heb je nodig voordat wij het praktijkexamen in kunnen plannen. Je kunt natuurlijk wél altijd eerst een proefles aanvragen zodat je weet hoeveel lessen er nodig zijn in de spoedopleiding.

Houd echter altijd rekening met een wachttijd. Tussen de aanvraag van het praktijkexamen en het daadwerkelijke examen zit namelijk altijd een gemiddelde wachttijd van 6-8 weken. Een spoedopleiding wordt daarom ook altijd ruim van te voren ingepland, zeker wanneer je wil gaan lessen in de zomerperiode! Kijk voor meer informatie op de pagina over de spoedcursus.

Zodra wij het praktijkexamen hebben aangevraagd, dan start je de laatste 2-3 weken voor het examen met de spoedcursus en zal je op de laatste dag aansluitend je praktijkexamen afnemen.

Voor de proefles vragen we je eenmalig naar de vestiging te komen. Vanuit daar gaan wij een uur met je rijden en daarna volgt er een adviesgesprek. Dit gesprek wordt altijd gegeven bij de vestiging. Vervolg je de opleiding bij de ANWB, dan word je bij de meeste vestigingen thuis opgehaald. Woon je wat verder weg, dan wordt er een ophaalpunt met je afgesproken. 

De proefles met aansluitend een adviesgesprek kost €35,-. Besluit je daarna verder te gaan met de opleiding en is je advies meer dan 20 lessen dan wordt de proefles weer verrekend met je factuur. In dit geval is de proefles dus GRATIS! Bij bepaalde promoties en acties is de proefles niet gratis. Bekijk de actievoorwaarden.

Wat de opleiding precies gaat kosten, hoor je altijd pas na het volgen van een proefles. Tijdens de proefles wordt er namelijk een goede inschatting gemaakt van het aantal lessen die je nodig hebt, dit wordt ook wel je instapniveau genoemd. Tijdens het adviesgesprek maken we een offerte op maat, gebaseerd op je instapniveau. Na de proefles weet je dus wat de kosten zijn van de rijopleiding. 

Wij bieden dagopleidingen aan voor het halen van je AM rijbewijs. Echter, het is alleen mogelijk deze opleiding te volgen wanneer je in het bezit bent van je theoriecertificaat. Wij geven geen theorie training voor de bromfiets. Je dient dit dus op eigen gelegenheid te behalen.

Houd er rekening mee dat de wachttijd gemiddeld 4 tot 5 weken is, voordat je bij het CBR op examen kunt. 

Je kan heel gemakkelijk zelf je theorie-examen inboeken. Je gaat hiervoor naar https://www.cbr.nl/reservering.pp. Om je examen aan te vragen, heb je een DigiD code nodig. Heb je deze niet, dan kun je deze aanvragen op www.digid.nl. De kosten van een Theorie examen zijn €34,50. Houd rekening met een wachttijd bij het CBR van gemiddeld 2 weken.

Theorie voor het B rijbewijs kun je leren met behulp van een online training www.anwbtheoriecentrum.nl of met het boek “Rijbewijs B”. Dit boek is aan te schaffen in de ANWB Webwinkel, te koop bij onze ANWB Rijopleiding vestigingen of bij onze ANWB winkels.

Voor het rijbewijs AM kun je je theorie leren met het boek “Rijbewijs AM “. Ook dit boek is te bestellen in de ANWB Webwinkel, te koop bij onze ANWB Rijopleiding vestigingen of bij onze ANWB winkels.

Onze vestigingen worden gerund door franchisenemers. Dit betekent dat je met het ANWB lidmaatschap niet direct een korting op je rijopleiding kunt krijgen. Wij adviseren dan ook altijd om je ANWB lidmaatschapspas mee te nemen naar de proefles en tijdens het adviesgesprek na te vragen of er een eventuele korting voor je geldt.

Alle voorwaarden om voor herexamengarantie in aanmerking te komen staan vermeld op de pagina Examengarantie.

Dit is helaas niet meer mogelijk. Een A rijbewijs bestaat uit 2 delen, namelijk het AVB (voertuigbeheersing) en het AVD (verkeersdeelneming). Je moet het AVB gehaald hebben, voordat je van start kunt gaan met het AVD. Wanneer je geslaagd bent voor het AVB, moet je rekening houden met een wachttijd van 3-5 weken bij het CBR voor je op kunt voor het AVD. In de tussentijd zal je uiteraard nog lessen volgen ter voorbereiding op dit examen.

Bij een aantal vestigingen staat een simulator, zoals bij onze vestigingen in Amsterdam, Alkmaar, Zaandam, Purmerend, Leiden, Hoofddorp, Santpoort, Alphen a/d Rijn, Beverwijk, Den Haag, Lelystad, Harderwijk, Hilversum, Bergen op Zoom, Roosendaal en Doetinchem. Heb je nog geen enkele rijervaring, dan raden wij je aan dat de proefles bij deze vestigingen zal plaatsvinden in een simulator.

Onze lesprijs ligt gemiddeld net iets hoger dan de lesprijs bij andere rijscholen omdat wij het erg belangrijk vinden om tijdens de rijopleiding een stapje extra te doen voor onze leerlingen. Wij zijn overtuigd van onze instructeurs en lesmethode. Mocht je niet slagen nadat je het aantal lessen hebt gevolgd dat de ANWB je heeft geadviseerd in je persoonlijke lesadvies voor categorie B, dan betalen wij je 1e herexamen. Zo bespaar je nóg eens € 269,75 op je rijexamen (herexamen).

Ook beschikken onze rijscholen over eigen vestigingen waar je tijdens kantooruren altijd binnen kunt lopen voor vragen en advies. Uiteraard kun je ons ook altijd bellen en mailen om antwoord te krijgen op je vragen.

Daarnaast hebben onze instructeurs een kwalitatief hoge opleiding gevolgd en beschikken ze over heel veel ervaring. Mocht er onverwachts een instructeur ziek zijn, dan hebben we altijd een andere instructeur beschikbaar die dit  gaat opvangen.

Voor een duidelijk overzicht van de slagingspercentages verwijzen we je door naar de rijschoolzoeker. Deze site is een initiatief van het CBR en bevat per regio alle gegevens betreffende rijscholen. 

Bij de aanschaf van minimaal een regulier 30 lessenpakket auto (B) geldt een 'vanaf' lesprijs per uur. Deze tarieven verschillen per rijschool en vind je dan ook op de tarievenpagina van de ANWB rijschool bij jou in de omgeving. In combinatie met een actie/promotie gelden deze 'vanaf' tarieven niet. Stapelkorting is niet mogelijk, er is dus één korting per totaal lespakket.

Trefzeker bestaat uit een boek en inlogcode naar digitale content en kan je verkrijgen op alle ANWB Rijopleiding vestigingen. Slaag je de eerste keer toch niet? Geen zorgen, want als je aan de voorwaarden voldoet vergoeden wij je herexamen. Hierna kan je doorleren totdat je de theoriestof beheerst. Dit zijn de voorwaarden:

  1. Je hebt dit pakket (boek+digitaal) aangeschaft.
  2. Je hebt minimaal 50% van de stof bestudeerd, (theorie, proefexamens, hoofdstuktoetsen, actuele examens en voorrangssituaties), voordat je het theorie-examen gaat doen.
  3. Je krijgt slechts 3 inlogsessies, waarbij je aanspraak kunt maken op de herexamengarantie. In deze sessies ben je voor minimaal 3 van de 5 verschillende examengarantie examens geslaagd.
  4. Je hebt het theorie-examen aangevraagd via je ANWB Rijopleiding vestiging.
  5. Je bent gezakt voor je theorie-examen bij het CBR, je hebt zowel je eerste examen, als je herexamen aangevraagd via je ANWB Rijopleiding vestiging. Je hebt je herexamen binnen 30 dagen aangevraagd.
  6. De naam die je invult op anwbtrefzekertheorie.nl moet overeenkomen met de naam op het CBR uitslagformulier.
  7. Het gratis herexamen is eenmalig en wordt aan gevraagd via je ANWB Rijopleiding vestiging.
  8. ANWB Rijopleiding heeft te allen tijde het recht om deze voorwaarden aan te passen.

Het rijbewijs dat je haalt als 17-jarige vanuit 2toDrive in Nederland is niet geldig in het buitenland. Je mag pas vanaf 18 jaar in het buitenland rijden met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald.

Bron: 2toDrive

Veelgestelde vragen - Rijbewijs

Om een motorrijtuig te mogen besturen, heb je een rijbewijs nodig. Niet ieder rijbewijs is voor elk voertuig geldig. Bovendien kunnen de vereisten verschillen.

Lees meer over de verschillende rijbewijs categorieën

Een rijles is een onderdeel van de rijopleiding die je volgt voor het behalen van je rijbewijs. Tijdens een rijles leer je stap voor stap te rijden in een motorvoertuig en doe je ervaring op in het verkeer. Samen met een rijinstructeur ga je de weg op waar je leert om het voertuig te beheersen en te rijden volgens de algemene verkeersregels.

Meer informatie over rijlessen

Een rijbewijs B  is een document, in de vorm van een pasje, waarmee je bevoegd bent om in een auto te rijden van maximaal 3500kg. Het toont aan dat je beschikt over voldoende kennis, vaardigheden en inzicht om met een auto aan het verkeer deel te nemen. Voorafgaand aan het parktijkexamen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen. Vindt jouw rijinstructeur dat je voldoende kennis en inzicht hebt? Dan mag je deelnemen aan het landelijk rijexamen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs B aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Meer informatie over rijbewijs B

Een rijbewijs B plus is een tussenstap van het rijbewijs B naar BE. Het rijbewijs B plus geeft jou de mogelijkheid om een auto met aanhangwagen te besturen met een totaalgewicht tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.

Meer informatie over rijbewijs B plus

Met rijbewijs B mag je een combinatie besturen waarvan de het leeggewicht plus laadvermogen (de op het kentekenbewijs vermelde maximum toelaatbare massa) van auto en aanhanger opgeteld niet boven de 3500 kg uitkomt.

Meer informatie over rijbewijs E achter B

Het rijbewijs A is een document, in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een motor te mogen besturen. Voor ieder voertuig dat je wilt besturen heb je een andere rijbewijscategorie op je pasje nodig. Het rijbewijs A ontvang je als je kunt aantonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een motor te besturen. Dit toon je aan tijdens een rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Meer informatie over rijbewijs A

Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Voorafgaand aan het praktijk examen moet je het theorie-examen afleggen en rijjlessen volgen. Beschik je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om de weg op te kunnen? Dan ben je klaar voor het afleggen van het rijexamen. Het rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator.

Meer informatie over rijbewijs AM

Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen, met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg, aan het verkeer deelnemen. Het rijbewijs C1 toont aan dat je over voldoende kennis, vaardigheden en inzichten beschikt om een dergelijk voertuig te besturen. Tijdens een praktijkexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid wordt jouw rijvaardigheid getest. Voordat je mag beginnen met je rijlessen, moet je alle twee de onderdelen van het theoriecertificaat behaald hebben. Daarnaast moet je een medische verklaring aanvragen. Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs C1 aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Meer informatie over rijbewijs C1

Er is altijd wel een ANWB Rijschool bij jou in de buurt. Voer beneden de 4 cijfers van je postcode in en vind direct de rijschool in jouw omgeving:

Zoek rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.