Laadpas voordelen
Gratis!*

Laadpas voordelen

 • Laden voor een vast bedrag
 • Groene stroom
 • Direct online inzicht in je verbruik
Laadpas aanvragen

Laadpas van de ANWB

Speciaal voor elektrische rijders is er de ANWB Laadpas, in samenwerking met Eneco eMobility. Je krijgt met de laadpas toegang tot nagenoeg alle openbare laadpunten in Nederland en de meeste laadpalen in het buitenland. Je betaalt daarbij een vaste prijs per kilowatt. In de online MijnLaden-omgeving kun je al je transacties inzien. Met de ANWB Laadpas laad je in Nederland altijd 100% duurzame stroom. Zo ben je altijd duurzaam onderweg. Je kunt kiezen voor de gratis laadpas of de laadpas met een abonnement. Lees hieronder welke variant het beste past bij je laadgedrag.

De voordelen van de ANWB Laadpas

 • De laadpas is gratis*, je betaalt per transactie
 • Geen verrassingen: je betaalt een vast tarief per kWh
 • Laden bij meer dan 200.000 laadpunten in heel Europa

* Je betaalt eenmalig € 1,95 aan verzendkosten.

Gratis laadpas zonder abonnement

Je betaalt per laadsessie bij een openbaar laadpunt een bedrag van € 0,34 en de verdere kosten van de laadsessie (altijd € 0,60 per kWh in Nederland). Je betaalt daarnaast eenmalig € 1,95 aan verzendkosten bij bestelling van de laadpas.

Laadpas met abonnement van € 3,99 per maand

Laad je vaker dan twaalf keer per maand, dan is de laadpas met abonnement voordeliger. Je betaalt weliswaar maandelijks € 3,99, maar je hebt geen transactiekosten per laadsessie. Je betaalt vanzelfsprekend nog wel de kosten van de laadsessie (altijd € 0,60 per kWh in Nederland). Daarnaast betaal je eenmalig € 1,95 aan verzendkosten bij bestelling van de laadpas.

Laadpas aanvragen

Snelladen en buitenland laden

Voor snelladen in Nederland betaal je een vast tarief van € 0,85. De enige uitzonderingen zijn de laadpalen van Ionity en Fastned. Met je ANWB Laadpas betaal je daar het tarief van de aanbieder.

Voor laden in het buitenland geldt een vast tarief dat kan verschillen per land. Wil je meer weten hierover? Bekijk de laadtarieven in het buitenland.

Top 5 veelgestelde vragen

Heb je een ANWB Laadpas of laaddruppel aangevraagd en thuis ontvangen? Dan moet je deze nog activeren.

Zo activeer je je laadpas
Activeer je laadpas in vijf simpele stappen:

 1. Bij het aanvragen van deze laadpas heb je een email ontvangen. Maak een MijnLadenaccount aan via de persoonlijke link in de e-mail. Heb je dit al gedaan? Dan kun je deze stap overslaan.
 2. Ga naar anwb.nl/activeren.
 3. Vul je laadpasnummer in. Deze vind je op de achterkant van de pas of druppel.
 4. Log in op je MijnLaden-account om je pas aan je persoonlijke account te koppelen.
 5. Je pas is nu geactiveerd en binnen twee dagen te gebruiken!

Geen inloggegevens?
Direct na aanvraag van de laadpas of sleutelhanger hebben we je een e-mail gestuurd met een persoonlijke link om een MijnLaden-account aan te maken. Gebruik het emailadres en wachtwoord wat je daar hebt ingegeven om in te loggen. 

Let op: Voor de meeste oplaadpunten geldt dat je de laadpas direct kunt gebruiken. Er zijn echter ook aanbieders van laadpalen die niet direct alle nieuwe actieve laadpassen kunnen verwerken. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat binnen drie dagen na activatie op alle openbare laadnetwerken je jouw laadpas kunt gebruiken. 

Met de gratis laadpas kun je in Nederland bij vrijwel elk publiek laadpunt opladen. Door je pas te scannen bij het laadpunt start je laadsessie. De sessie stopt als je de laadpas weer scant bij de laadpaal. Je kunt nu de laadkabel verwijderen. Eén keer per maand ontvang je voor al je laadkosten een factuur.

Het bezit van de laadpas is gratis. Je betaalt altijd een starttarief van € 0,34 per laadsessie. Daarnaast betaal je de verdere kosten van de laadsessie. Hiervoor geldt een vast tarief per kWh.

Er zijn twee uitzonderingen:

 • Bij snelladen betaal je het tarief van de aanbieder. In Nederland zijn er drie aanbieders: Fastned, Ionity en Allego. Deze aanbieders tonen hun tarief duidelijk bij het laadpunt.
 • In het buitenland kan het tarief per land en laadpuntexploitant verschillen. Bekijk de laadtarieven in het buitenland.

Voor de meeste oplaadpunten geldt dat je de laadpas direct kunt gebruiken. Er zijn ook aanbieders van laadpalen (CPO’s) die niet direct alle nieuwe actieve laadpassen kunnen verwerken. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat binnen twee dagen na activatie op alle openbare laadnetwerken je jouw laadpas kunt gebruiken. 

Ja, de ANWB laadpas werkt ook in het buitenland op de meeste laadpunten. Per land kunnen er verschillen zijn in dekking of specifieke tips. Deze kun je hier terugvinden. De ANWB laadpas werkt ook in het buitenland met vaste tarieven per kWh en dat is prettig, want daarmee ontloop je het risico op onverwacht hoge kosten. Bekijk de laadtarieven in het buitenland.

Laadpuntexploitanten
In deze lijst vind je per land bij welke laadpuntexploitanten je kunt laden.

Bij de laadpas met abonnement betaal je maandelijks € 3,99 en betaal je geen starttarieven. Wel betaal je de verdere kosten van de laadsessie. Hiervoor geldt een vast tarief per kWh. Door je pas te scannen bij het laadpunt start je laadsessie. De sessie stopt als je de laadpas weer scant bij de laadpaal. Je kunt nu de laadkabel verwijderen. Een keer per maand ontvang je voor al je laadkosten een factuur.

Er zijn twee uitzonderingen:

 • Bij snelladen betaal je het tarief van de aanbieder bij Fastned, Ionity en Allego. Deze aanbieders tonen het tarief duidelijk bij het laadpunt. Bij de overige snellaadpunten betaal je het vaste tarief voor snelladen.
 • In het buitenland kan het tarief per land en laadpuntexploitant verschillen.

Laadpas aanvragen