Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang moet een onderdeel meegaan

Als een auto-onderdeel defect raakt, kan de verkoper of reparateur mogelijk aansprakelijk zijn voor de vervangingskosten. Het hangt ervan af of je het defect in redelijkheid kon verwachten o.a. gelet op de kilometerstand en de leeftijd van de auto of het onderdeel non-conform is. Hieronder vind je het antwoord op de vraag hoe lang een onderdeel (moet) meegaan.

Levensduur (auto)onderdelen

Bij normaal gebruik en onderhoud mag een consument verwachten dat (ook) onderdelen van een gekocht product gedurende een bepaalde termijn goed functioneren. Het gaat hierbij om de termijn vanaf de aflevering na aankoop. Als je bij een reparatie of onderhoudsbeurt een onderdeel hebt laten vervangen geldt voor dat onderdeel opnieuw de in redelijkheid te verwachten levensduur.

Als je een tweedehands auto hebt gekocht en geen beschikking hebt over de onderhoudshistorie dan bereken je de in redelijkheid te verwachten levensduur vanaf het moment van eerste aflevering van de auto, aan de eerste eigenaar. Wil je meer weten over je rechten bij aankoop van een product dat niet aan je verwachtingen voldoet?

Verschillende soorten onderdelen

Er zijn onderdelen waarvan de in redelijkheid te verwachte levensduur sterk afhankelijk is van het gebruik, onderdelen waarbij de gebruiker weinig invloed heeft op de te verwachten levensduur en onderdelen waar de gebruiker eigenlijk geen invloed heeft op de levensduur. Ten slotte zijn er een aantal onderdelen waarvoor een vervangingsinterval geldt. 

Lijst met onderdelen

Onze Automotive Experts ontvangen vaak vragen over de te verwachten levensduur van bepaalde auto-onderdelen. Van de in de onderstaande lijst met onderdelen is in de in redelijkheid minimaal te verwachten levensduur in het ANWB onderdelen-ABC opgenomen.

Auto onderdelen in onderdelen ABC

 

Hieronder hebben wij nog een aantal onderdelen op een rij gezet die niet in het ANWB onderdelen-ABC staan, maar waar wij gelet op het aantal vragen ook graag informatie geven over de in redelijkheid te verwachten levensduur ofwel hoe lang dat onderdeel moet meegaan.

Levensduur onderdelen

Oorzaak defect

Als het onderdeel defect raakt door een van buiten komend onheil, verkeerd gebruik of onderhoud, dan zal een beroep op non-conformiteit niet slagen. Ook niet als de in redelijkheid te verwachten minimale levensduur niet wordt gehaald. De reden van het defect raken van het onderdeel ligt dan buiten de risicosfeer van de verkoper. 

Redelijk vermoeden

Als een onderdeel eerder vervangen moet worden dan dat je in redelijkheid mag verwachten, bestaat een redelijk vermoeden dat het onderdeel bij aflevering gebrekkig was. Als er een redelijk vermoeden bestaat van een gebrek is het raadzaam om onderzoek te laten doen naar het gebrek en de oorzaak. Pas als je kunt bewijzen dat het onderdeel bij aflevering gebrekkig was, kun je als consument met een beroep op non-conformiteit herstel vorderen. 

Let op, de in redelijkheid te verwachten minimum levensduur is steeds weergegeven als gemiddeld minimum. Voor sommige onderdelen kan, afhankelijk van het merk en type auto een andere redelijke mimimaal te verwachten levensduur gelden. Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts.

Gebrek aanwezig bij aflevering

Bij een beroep op non-conformiteit bij aankoop moet de koper bewijzen dat er sprake is van een gebrek én dat het gebrek bij aflevering al (latent) aanwezig was. Als het onderdeel binnen het eerste jaar na aankoop vervangen moet worden, dan hoef je alleen te bewijzen dat er sprake is van een gebrek. Je hoeft dan niet ook te bewijzen dat het gebrek bij aflevering al (latent) aanwezig was. Moet het onderdeel vervangen worden na deze periode, dan moet je ook bewijzen dat het gebrek bij aflevering (na vervanging of bij aankoop van de auto) aanwezig was. 

 

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!