Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thermostaat

Thuis regelt hij de temperatuur in je woonkamer. In je auto doet een thermostaat hetzelfde: hij regelt de temperatuurhuishouding van je motor. Een belangrijke taak.

Wat doet 'ie?

Een verbrandingsmotor moet zo snel mogelijk de optimale temperatuur bereiken om de uitstoot van gassen te beperken, maar hij mag niet té heet worden. In steeds meer moderne auto’s wordt de thermostaat elektrisch aangestuurd. Zo kan hij zich continu aanpassen aan de temperatuurbehoefte van de motor.

Waarom slijt ‘ie?

Het klepje van de thermostaat gaat continu open en dicht om de juiste temperatuur te bewaken. Dat mechanisme raakt vroeg of laat uitgeput; de thermostaat opent niet meer, of er breekt een veer. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit gebeurt, maar er zijn wel een aantal signalen. Loopt de temperatuurmeter te hoog op, blijft de kachel lauw of gaat er een waarschuwingslampje branden? Ga naar de garage of bel in geval van nood de Wegenwacht

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze experts.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!