De salderingsregeling is een door de overheid ingevoerde regeling die bepaalt dat je voor je teruggeleverde zonnestroom net zoveel krijgt als je betaalt voor de stroom die je afneemt. De salderingsregeling is aan zijn eigen succes ten onder gegaan, het kost zoveel de overheid als veel energiemaatschappijen veel geld. Daarom heeft de regering besloten de salderingsregeling per 1 januari 2027 stop te zetten. Lees hier alles wat je moet weten over de salderingsregling.
Terugleverkosten zijn kosten die energiemaatschappijen in rekening brengen als je zonnepanelen hebt en teruglevert aan het net. Er zijn veel verschillende vormen van terugleverkosten.
Je zou denken dat zonnepanelen ideaal zijn wanneer de stroom uit valt, je wekt dan immers zelf je eigen elektriciteit op. Helaas werkt dat in de praktijk net even anders. Omdat gemiddeld zo’n 65 procent van alle opgewekte zonnestroom wordt teruggeleverd aan het net – en dat kan niet bij een stroomstoring – worden omvormers automatisch uitgeschakeld als er een stroomstoring is.
Als je een thuisbatterij hebt, dan kun je wél tijdens een stroomstoring je eigen zonnestroom gebruiken. Bij de meeste installaties geldt wel dat de thuisaccu tijdens de stroomstoring niet wordt bijgeladen, omdat de omvormer uitgeschakeld wordt bij een stroomstoring.
Met het naderende einde van de salderingsregeling wordt het interessanter om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. De eerste stap is om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken op zonnige momenten. Denk aan het draaien van wasjes, de vaat of het laden van een elektrische auto.
Als je heel veel zonnepanelen hebt liggen, dan is het nauwelijks mogelijk om alle elektriciteit die je opwekt direct te verbruiken. Je kunt dan een thuisaccu overwegen. Deze slaat de overtollige zonnestroom op, zodat je die op een later moment (bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts) kunt gebruiken. Ook daar zit een limiet aan. Wek je per dag meer op dan je dagelijks aan stroom verbruikt, dan zal je op zonnige dagen al snel je accu vol hebben. Vanaf dat moment lever je weer terug aan het net.
De zomervakantie: vaak de zonnigste periode van het jaar en dat terwijl je eigen verbruik tijdens je vakantie minimaal is. Is het slim om dan je zonnepanelen wel of juist niet uit te zetten? De voorwaarden en de prijsopbouw van je energiecontract zijn eigenlijk het belangrijkst bij het maken van deze afweging. Bij een dynamisch energiecontract heb je geen last van extra terugleverkosten, waardoor je in de meeste gevallen je zonnepanelen het best gewoon aan kan laten staan. Maar als je jaarlijks meer verbruikt dan je opwekt én een energieleverancier hebt die terugleverkosten rekent, kan terugleveren je onder aan de streep geld kosten.
Lees hier meer over de voor- en nadelen van het uitzetten van je zonnepanelen.
Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Zonnepanelen hebben geen bewegende onderdelen en gaan doorgaans zo’n 25 jaar of langer mee. Een omvormer heeft een levensduur van zo’n 12 jaar. Merk je dat de opbrengst van je zonnepanelen achteruit gaat, laat dan iemand je installatie nakijken. Mogelijk is je omvormer aan vervanging toe of zijn je panelen vies (zie ook de volgende vraag). Wel zou je om de paar jaar je installatie kunnen (laten) controleren op slijtage. Denk bijvoorbeeld aan losliggende kabels of schade door weersinvloeden aan de bevestiging van de panelen.
Dat is een ingewikkelde rekensom, die niet voor iedereen gelijk is en die grotendeels gebaseerd is op schattingen. Je leest er meer over in dit artikel over de terugverdientijd van zonnepanelen.
In de meeste gevallen zijn en blijven zonnepanelen nog steeds een goede investering, ook nadat de salderingsregeling ermee ophoudt. Belangrijk hierbij is om niet alleen te kijken naar de terugverdientijd, maar ook naar de stijging van je woningwaarde en een beter energielabel bijvoorbeeld.
Lees hier meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.