Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitenwissers vervangen: hoe doe je dat?

Ruitenwissers houden de voorruit en de achterruit schoon zodat je een helder zicht op de weg hebt. Wist je dat een gemiddelde ruitenwisser in zijn leven wel 150.000 wisbewegingen maakt? Belangrijk dus dat je ze af en toe schoonmaakt en op tijd vervangt. Dat kun je in de meeste gevallen makkelijk zelf. We leggen je uit hoe.

Tips om zelf een ruitenwisser te vervangen

Ruitenwissers vervangen is niet moeilijk, je moet alleen wel even weten hoe het in zijn werk gaat. Daarom geven we je wat handige tips.

  • Lees vooraf de gebruiksaanwijzing die bij de ruitenwissers zit. Er zijn veel verschillende modellen te krijgen en die monteer je soms net even op een andere manier. 
  • Bij sommige auto’s hebben de linker- en rechter ruitenwisser niet dezelfde afmeting. Let dus op dat je de juiste ruitenwisser aan de juiste kant monteert. 
  • Het ruitenwisserblad zit meestal met een kleine clip bevestigd aan de ruitenwisserarm. Til de ruitenwisser van de ruit af en druk het clipje in. Schuif vervolgens de wisser net zo lang naar beneden tot je deze eraf kunt halen. 
  • Wees voorzichtig bij het verwijderen van de oude wisserbladen. Het rubber zit vast aan een metalen arm, waardoor krassen of zelfs barsten in de ruit kunnen ontstaan.
  • Monteer het nieuwe wisserblad in omgekeerde volgorde op de wisserarm: schuif het blad omhoog tot hij goed vastklikt in de houder en plaats daarna de arm weer terug op de voorruit.
  • Er bestaan overigens ook ruitenwissers die niet op een metalen arm bevestigd zitten, maar op een flexibele strip. Dit soort ruitenwissers heten flatblades. 
  • Ben je toch met de ruitenwissers bezig, controleer dan ook meteen de parafan. Dat is de waterafvoer onder de voorruit, bij de motorkap. Vuil hoopt zich hier snel op. De waterafvoer kan daardoor verstopt raken. Dat kan lekkage of waterschade aan elektra en elektronica veroorzaken. En vul ook gelijk je ruitensproeiervloeistof bij.

Welke ruitenwissers heb ik nodig?

Let op: niet iedere ruitenwisser past op elke ruitenwisserarm. Bekijk dus goed welk type je nodig hebt. Bij twijfel kun je altijd naar de garage rijden. 

Verder heb je conventionele ruitenwissers en de eerder genoemde flatblades. Bij die laatste is het wisrubber niet aan een stalen frame, maar aan een flexibele strip gemonteerd. Die sluiten nog beter aan op de voorruit van je auto en kennen een gelijkmatiger verdeelde druk. Voor veel autotypes zijn flatblade ruitenwissers verkrijgbaar.

Wanneer moet je je ruitenwissers vervangen?

Veel fabrikanten adviseren om ruitenwissers elke 12 tot 15 maanden te vervangen. Toch gebeurt dat in de praktijk maar weinig, terwijl van al dat vegen het rubber wel steeds minder wordt. Je merkt dat als de wisser strepen trekt of als grotere delen van de voorruit niet gewist worden. Maar ook als de wissers gaan stuiteren over het glasoppervlak of een piepend geluid maken. Als er een waas achterblijft dat maar langzaam wegtrekt. En natuurlijk als het rubber begint los te raken.

Twijfel je of jouw ruitenwissers toe zijn aan vervanging? Maak ze dan eerst schoon. Trek de metalen arm overeind waaraan de wisserbladen bevestigd zitten en geeft ze een goede poetsbeurt met een schoonmaakdoekje. Als ze dan nog steeds strepen trekken of niet goed wissen, is het tijd voor vervanging.

In onderstaande video laat de Wegenwacht zien hoe je je ruitenwissers controleert en vervangt. 

Kosten ruitenwissers vervangen

Je kunt natuurlijk fraaie ruitenwissers van een merk als Bosch kopen. Voor een doorsnee auto betaal je dan tussen de € 25 en € 40. Maar ook bij bouwmarkten en discounters kan je prima ruitenwissers kopen. Een nieuwe set wist altijd beter dan de oude, versleten exemplaren.

Liever uitbesteden?

Je kunt je ruitenwissers ook laten vervangen door een specialist. Als ANWB-lid krijg je korting op ruitenwissers vervangen bij Autotaalglas.

Andere tips voor je ruitenwissers

Nog een aantal andere handige tips voor goed zicht én behoud van je ruitenwissers:

  • Zorg dat er altijd voldoende ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit (in de winter met antivries).
  • Maak bij een wasbeurt ook de ruitenwisserbladen schoon.
  • Zorg zoveel mogelijk voor een schone voorruit, zodat de ruitenwissers alleen maar regenwater hoeven te vegen. Dan slijten ze minder hard dan wanneer ze ook hardnekkige vogelpoep moeten verwijderen.

Hulp nodig? Bel de Wegenwacht

Kom je in een onveilige situatie terecht, bijvoorbeeld omdat je ruitenwissers onderweg ineens kapot gaan? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen. 

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!