Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitenwissers vervangen

Wanneer zijn ze aan vervanging toe en hoe doe je dat?

Ruitenwissers houden de voorruit schoon (en bij sommige auto’s ook de achterruit), zodat je een helder zicht op de weg hebt. Wist je dat een gemiddelde ruitenwisser in zijn leven wel 150.000 wisbewegingen maakt? Belangrijk dus dat je ze af en toe schoonmaakt en op tijd vervangt. Dat kun je in de meeste gevallen makkelijk zelf. We leggen je uit hoe.

Zo vervang je zelf een ruitenwisser

Ruitenwissers vervangen is niet moeilijk, je moet alleen wel even weten hoe het moet. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing die bij de ruitenwissers zit. En let op bij het monteren: bij sommige auto’s hebben de linker- en rechter ruitenwisser niet dezelfde afmeting.

Ga je zelf je ruitenwissers vervangen, wees dan voorzichtig bij het verwijderen van de oude wisserbladen. Het rubber zit vast aan een metalen arm, waardoor krassen of zelfs barsten in de ruit kunnen ontstaan.

Het ruitenwisserblad zit met een kleine clip bevestigd aan de ruitenwisserarm. Til de ruitenwisser van de ruit af en druk het clipje in.

Schuif vervolgens de wisser net zo lang naar beneden tot je deze eraf kunt halen. 

Monteer het nieuwe wisserblad in omgekeerde volgorde op de wisserarm: schuif het blad omhoog tot hij goed vastklikt in de houder en plaats daarna de arm weer terug op de voorruit.

Er bestaan overigens ook ruitenwissers die niet op een metalen arm bevestigd zitten, maar op een flexibele strip. Dit soort ruitenwissers heten flatblades

Tip: ben je toch met de ruitenwissers bezig, controleer dan ook meteen de parafan. Dat is de waterafvoer onder de voorruit, bij de motorkap. Vuil hoopt zich hier snel op en kan schade aan de ruitenwissermotor veroorzaken. En vul ook gelijk je ruitensproeiervloeistof bij.

Welke ruitenwissers heb ik nodig?

Let op: niet iedere ruitenwisser past op elke ruitenwisserarm. Bekijk dus goed welk type je nodig hebt. Bij twijfel kun je altijd naar de garage rijden. 

Verder heb je conventionele ruitenwissers en de eerder genoemde flatblades. Bij die laatste is het wisrubber niet aan een stalen frame, maar aan een flexibele strip gemonteerd. Die sluiten nog beter aan op de voorruit van je auto en kennen een gelijkmatiger verdeelde druk. Voor veel autotypes zijn flatblade ruitenwissers verkrijgbaar.

Kosten ruitenwissers vervangen

Je kunt natuurlijk fraaie ruitenwissers van een merk als Bosch kopen. Voor een doorsnee auto betaal je dan tussen de € 25 en € 40. Maar ook de Action heeft prima ruitenwissers. Een nieuwe set wist altijd beter dan de oude, versleten exemplaren.

Wanneer moet je je ruitenwissers vervangen?

Veel fabrikanten adviseren om ruitenwissers elke 12 tot 15 maanden te vervangen. Toch gebeurt dat in de praktijk maar weinig, terwijl van al dat vegen het rubber wel steeds minder wordt.

Je merkt dat als de wisser strepen trekt of als grotere delen van de voorruit niet gewist worden. Maar ook als de wissers gaan stuiteren over het glasoppervlak of een piepend geluid maken. Als er een waas achterblijft die maar langzaam wegtrekt. En natuurlijk als het rubber begint los te raken.

Twijfel je of jouw ruitenwissers toe zijn aan vervanging? Dat check je zo:

  1. Schakel de ruitenwissers uit.
  2. Schakel het contact van de auto uit.
  3. Trek de metalen arm overeind waaraan de wisserbladen bevestigd zitten.
  4. Bekijk of de ruitenwisserbladen vies zijn of versleten. Vuile ruitenwisserbladen kunnen strepen trekken, maar daarom hoef je ze niet meteen te vervangen. Een poetsbeurt met een schoonmaakdoekje kan het probleem al verhelpen.
  5. Zijn je ruitenwissers versleten, dan zal je ze moeten vervangen.

In onderstaande video laat de Wegenwacht zien hoe je je ruitenwissers controleert en vervangt. 


Liever uitbesteden?

Je kunt je ruitenwissers natuurlijk ook laten vervangen door een specialist.

Andere onderhoudstips voor je ruitenwissers

Nog een aantal andere handige tips voor goed zicht én behoud van je ruitenwissers:

  • Zorg dat er altijd voldoende ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit (in de winter met antivries).
  • Maak bij een wasbeurt ook de ruitenwisserbladen schoon.
  • Zorg zoveel mogelijk voor een schone voorruit, zodat de ruitenwissers alleen maar regenwater hoeven te vegen. Dan slijten ze minder hard dan wanneer ze ook hardnekkige vogelpoep moeten verwijderen.

Bel de Wegenwacht

Kom je in een onveilige situatie terecht, bijvoorbeeld omdat je ruitenwissers onderweg ineens kapot gaan? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen. 

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!