Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cruisecontrol

Hulpsystemen nemen de bestuurder steeds meer taken uit handen. Eén daarvan is de cruisecontrol. Hoe werkt die en hoe ga je ermee om?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Een cruisecontrol bestaat uit een aantal componenten, zoals een schakelaar om hem aan of uit te zetten, een schakelaar om de snelheid in te stellen, een sensor en een regelunit. Als een van die onderdelen stuk gaat, doet hij het niet meer.

Waar laat ik 'm maken en wat kost dat?

Als je cruisecontrol niet meer werkt, kan de garage uitlezen waar het aan schort en de storing verhelpen. Een voorspelling van de kosten van een reparatie is nauwelijks te doen. Vervangen van een schakelaartje is soms eenvoudig, een nieuwe regelunit plaatsen kost een smak meer. Heeft je auto geen cruisecontrol en wil je dat graag laten inbouwen? Reken dan op een bedrag van zo’n € 700.

Wat kan ik zelf?

Reparaties aan een cruisecontrol laat je bij voorkeur aan de garage over. Daar hebben ze er ervaring mee en weten ze wat ze moeten doen.

Wat is het en wat doet het?

Cruisecontrol is een snelheidsregelaar, die ervoor zorgt dat de auto een constante snelheid aanhoudt zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft aan te raken. Als bijkomend voordeel zorgt cruisecontrol voor een gunstiger brandstofverbruik. Een sensor meet voortdurend de snelheid. Via de gasklep, of langs elektronische weg, zorgt het systeem voor een constante snelheid.

Welke soorten zijn er?

De oudere versies van de cruisecontrol werken mechanisch, de moderne systemen elektronisch. Nieuwste trend is de adaptive cruisecontrol, die via sensoren de afstand tot de voorligger meet en een minimale afstand tot de auto vóór je bewaart.

Zo werkt adaptive cruisecontrol

Adaptive cruisecontrol is een intelligent rijhulpsysteem.  Het systeem houdt de auto automatisch op een ingegeven snelheid, waarbij het zich aanpast aan je voorganger door automatisch te remmen en gas te geven.

Bij een normale (niet adaptive)  cruisecontrol  kun je de auto een en hetzelfde tempo laten rijden zonder dat je het gaspedaal aanraakt. Handig als je bijvoorbeeld langdurig 100 km/h op de snelweg wil en kan rijden. Het is ontspannend en het helpt bij een gunstig brandstofverbruik. Verder kan het boetes helpen voorkomen.

Nadeel van een normale cruisecontrol is dat het in de praktijk niet prettig werkt zodra er meer verkeer om je heen is. Je moet dan constant reageren op wat anderen doen en dus de cruisecontrol (de)activeren. Daarom is op moderne auto’s steeds vaker adaptieve cruise control gemonteerd. Dit systeem is uitgerust met een radar in de neus van de auto. Zo kan het systeem je voorganger ‘zien’. Remt die, dan remt jouw auto automatisch mee. Trekt hij weer op dan gaat jouw  de auto weer automatisch terug naar de opgeheven snelheid. De allernieuwste systemen zijn zelfs in staat tot filerijden. Ze vertragen dus helemaal tot en met stilstand en trekken automatisch weer op zodra het verkeer weer in beweging komt.

Hoe ga ik ermee om in het verkeer?

Als je de cruisecontrol hebt ingeschakeld, weet dan dat je hem niet alleen met de schakelaar, maar ook door intrappen van de rem of de koppeling kunt deactiveren. Als je met minimaal snelheidsverschil je voorligger nadert, kruip daar dan niet te dicht achter en geef eventueel wat gas bij tijdens het inhalen. Daarna zorgt de cruisecontrol weer voor de ingestelde snelheid.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.