Cruise control
Tegenwoordig nemen hulpsystemen de bestuurder steeds meer taken uit handen. Eén daarvan is de cruise control. Hoe werkt die en hoe ga je ermee om?
Hij doet het niet, hoe komt dat?
Een cruise control bestaat uit een aantal componenten, zoals een schakelaar om hem aan of uit te zetten, een schakelaar om de snelheid in te stellen, een sensor en een regelunit. Als een van die onderdelen stuk gaat, doet hij het niet meer..
Waar laat ik het maken en wat kost dat?
Als je cruise control niet meer werkt, kan de garage uitlezen waar het aan schort en de storing verhelpen.
Een voorspelling van de kosten van een reparatie is nauwelijks te doen. Vervangen van een schakelaartje is soms eenvoudig, een nieuwe regelunit plaatsen kost een smak meer. Heeft je auto geen cruise control en wil je dat graag laten inbouwen? Reken dan op een bedrag van zo’n € 700.
Wat kan ik zelf?
Reparaties aan een cruise control laat je bij voorkeur aan de garage over. Die heeft daar ervaring mee en weet wat hij moet doen.
Wat is het en wat doet het?
Cruise control is een snelheidsregelaar, die ervoor zorgt dat de auto een constante snelheid aanhoudt zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft te beroeren. Als bijkomend voordeel zorgt cruise control voor een gunstiger brandstofverbruik. Een sensor meet voortdurend de snelheid. Via de gasklep, of langs elektronische weg, zorgt de cruise control voor een constante snelheid.
Welke soorten zijn er?
De oudere versies van de cruise control werken mechanisch, de moderne systemen elektronisch. Nieuwste trend is de adaptive cruise control, die via sensoren de afstand tot de voorligger meet en een minimale afstand tot de auto vóór je bewaart.
Zo werkt adaptive cruise control
Adaptive cruise control is een intelligent rijhulpsysteem. Het systeem houdt de auto automatisch op een ingegeven snelheid, waarbij het zich aanpast aan je voorganger door automatisch te remmen en gas te geven.
Bij een normale (niet adaptive) cruise control kun je de auto een en hetzelfde tempo laten rijden zonder dat je het gaspedaal aanraakt. Handig als je bijvoorbeeld langdurig 100 km/h op de snelweg wil en kan rijden. Het is ontspannend en het helpt bij een gunstig brandstofverbruik. Verder kan het boetes voorkomen.
Nadeel van een normale cruise control is echter dat het in de praktijk niet prettig werkt zodra er meer verkeer om je heen is. Je moet dan constant reageren op wat anderen doen en dus de cruise control (de)activeren. Daarom is op moderne auto’s steeds vaker adaptieve cruise control gemonteerd. Dit systeem is uitgerust met een radar in de neus van de auto. Zo kan het systeem je voorganger ‘zien’. Remt die, dan remt jouw auto automatisch mee. Trekt hij weer op dan gaat jouw de auto weer automatisch terug naar de opgeheven snelheid. De allernieuwste systemen zijn zelfs in staat tot filerijden. Ze vertragen dus helemaal tot en met stilstand en trekken automatisch weer op zodra het verkeer weer in beweging komt.
Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?
Als je de cruise control hebt ingeschakeld, weet dan dat je hem niet alleen met de schakelaar, maar ook door intrappen van de rem of de koppeling kunt deactiveren. Als je met minimaal snelheidsverschil je voorligger nadert, kruip daar dan niet te dicht achter en geef eventueel wat gas bij tijdens het inhalen. Daarna zorgt de cruise control weer voor de ingestelde snelheid.
Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts