Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliefilter

Het oliefilter zuivert de de olie van onregelmatigheden waardoor de smering optimaal blijft.

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Het oliefilter kan na verloop van tijd verzadigd raken met vuil en werkt dan niet meer. Hoogste tijd om het te vervangen!

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Het makkelijkst is de dealer of een universele garage waar je je auto in onderhoud hebt. Bij het olie verversen (meestal moet dat jaarlijks) zal de monteur ook het oliefilter vervangen.
Een nieuw oliefilter kost € 10 en vervangen kost heel weinig tijd.

Wat kan ik zelf?

Een oliefilter vervangen lijkt gemakkelijker dan het is. Ben je geen ervaren sleutelaar, laat het dan over aan de garage.

Wat is het en wat doet het?

De bewegende delen in een motor worden gesmeerd door olie. Nu heeft olie de eigenschap vuil op te nemen die door slijtage ontstaan, zoals verbrandingsresten, roet en metaaldeeltjes. Het oliefilter zuivert de olie van deze onregelmatigheden. Voornaamste bestanddeel is een element van geïmpregneerd papier, dat als een soort harmonica gevouwen zit. Dat vergroot het filteroppervlak. Daardoor komt er zo min mogelijk viezigheid in de motor en blijft de smering optimaal.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan twee soorten oliefilters; complete filters en filterpatronen

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Als je een door de fabrikant voorgeschreven motorolie gebruikt en je je netjes houdt aan de onderhoudsintervallen, hoef je niet naar het oliefilter om te kijken. Dat zal dan bij een beurt vervangen worden, tegelijk met het verversen van de motorolie.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!