Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autolak

Wat is er mooier dan een leuke auto voor de deur of onder de carport? Een glanzende leuke auto! En daar kun je veel zelf aan doen.

Hij glanst niet meer, hoe komt dat?

Zeker de oudere twee componenten lakken hebben de neiging dof te worden onder invloed van zonlicht. En verder tasten kleine beschadigingen, bijvoorbeeld door steenslag, of parkeerdeukjes de lak aan. Het is zaak die zo snel mogelijk te herstellen, voordat de roest toeslaat.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Voor het herstel van grote lakschades ben je aangewezen op een schadeherstelbedrijf. Kleine ongerechtigheden kun je makkelijk zelf aanpakken. Het hangt er helemaal vanaf wat er moet gebeuren.

Voor een lakstift in de kleur van je auto betaal je misschien € 15, bij overspuiten van de carrosserie moet je eerder aan zo’n € 4.000 denken.

Wat kan ik zelf?

Met wassen, poetsen en kleine beschadigingen tijdig herstellen kun je zelf veel bijdragen aan het fraaie uiterlijk van je auto.

Wat is het en wat doet het?

autolakAutolak dient in de eerste plaats om de auto er goed uit te laten zien. Bij de aanschaf van een nieuwe auto kun je kiezen tussen talloze kleuren. Koop je een gebruikte auto, dan heb je ineens een veel beperktere keuze.

Verder beschermt de autolak de carrosserie. Als het metaal daarvan aan de open lucht zou worden blootgesteld, rij je binnen een mum van tijd in een roestbak.

Welke soorten zijn er?

Vroeger had je twee-componenten lak. Daar zat geen blanke lak overheen en die wilde nog wel eens, onder invloed van het zonlicht, verkleuren. We hebben allemaal wel eens een rode auto gezien, die na verloop van tijd roze werd. Verkrijten noemen we dat. Tegenwoordig worden auto’s niet meer dof, omdat als laatste een blanke laklaag wordt gebruikt. Naast gewone kleuren bestaat er ook metallic lak. Die kost wat meer, maar blijft over het algemeen wel mooier dan de normale lak, omdat er minuscule metaaldeeltjes in zijn verwerkt. De nieuwste ontwikkeling is de nanolak. Die bevat heel kleine harde bolletjes, schijfjes of naaldjes. Gevolg: een keiharde, vrijwel krasvrije laklaag.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Om de lak mooi te houden is het aan te bevelen de auto regelmatig te wassen en op gezette tijden in de was te zetten.

 

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts