Uitlaat

Als een motor draait, produceert hij warmte en uitlaatgassen. De uitlaat voert die netjes buiten de auto af. Als de uitlaat niet in orde is, heb je een probleem bij de volgende APK.

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Een uitlaat is een slijtageonderdeel, dat kan gaan roesten. Dit gebeurt meestal het eerst bij de einddemper, omdat de gassen daar al deels afgekoeld zijn en daar de meeste condensvorming optreedt. Door het roesten kunnen er uiteindelijk gaten ontstaan; dan lekt de uitlaat. Dat hoor je snel genoeg aan het geluid. Als er sprake is van kleine gaatjes, kunnen die soms nog gelast worden of dichtgesmeerd met een speciaal soort pasta. Verder kunnen de ophangrubbers door uitdroging scheuren en kunnen ophangbeugels roesten. Als die het begeven, kan de uitlaat afbreken.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Natuurlijk kan de dealer een nieuwe uitlaat monteren, maar er zijn ook genoeg fast-fitters waar je terecht kunt.

Het uitlaatsysteem bestaat uit verschillende delen.
De kosten van een uitlaatdeel variëren sterk per merk en model auto. Voor montage van een hele uitlaat moet je op een uur werk, dus € 80 rekenen. Vervangen van alleen de middelste of de einddemper kost ook ongeveer een uur.

Wat kan ik zelf?

Voor het vervangen van de uitlaat is specialistisch gereedschap nodig, soms zelfs een snijbrander. Verder moet je kunnen beschikken over een brug. Laat het dus liever aan de specialist over.

Wat is het en wat doet het?

uitlaatEen uitlaat heeft meerdere functies. Hij dient niet alleen om de uitlaatgassen af te voeren, maar zorgt ook voor geluiddemping. De katalysator in de uitlaat zet schadelijke gassen om in minder schadelijke. Bij dieselauto’s bevat de uitlaat ook nog een roetfilter, dat schadelijke deeltjes opvangt.

Welke soorten zijn er?

De standaard uitlaat is doorgaans gemaakt van gealuminiseerd staal. Die kun je bij de dealer bestellen, maar ook de fastfitter heeft uitlaten voor de meest gangbare merken in voorraad. Een sportuitlaat is vaak wat ruimer dan een standaard type en laat daardoor wat meer geluid door. Doordat hij wat minder tegendruk geeft, zorgt hij vaak voor iets betere prestaties. Een uitlaat van RVS (roestvrij staal) is duurder dan een standaard uitlaat, maar gaat veel langer mee.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

De levensduur van de uitlaat hangt sterk af van het gebruik van de auto. Maak je alleen maar korte ritjes? Dan komt hij nauwelijks op temperatuur, waardoor er veel condensvorming is. En dat leidt weer tot snellere slijtage, veroorzaakt door roest.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts