Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn originele auto-onderdelen beter?

En wat is het verschil met aftermarket-onderdelen?

Breng je jouw auto voor een onderhoudsbeurt, dan worden bij de merkdealer vaak originele auto-onderdelen gebruikt. Een universele garage kiest eerder voor zogenaamde aftermarket-onderdelen. Zijn die van mindere kwaliteit?

Daarover kunnen we kort zijn: nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het grootste deel van je auto is helemaal niet door de autofabrikant zelf gemaakt, maar bestaat uit onderdelen die ze bij verschillende leveranciers inkopen.

OEM's

Bekende leveranciers die direct aan autofabrikanten leveren, worden ook wel OEM’s (Original Equipement Manufacturer) genoemd. Bosch, Valeo, Denso, Febi Bilstein, Brembo en Hella zijn enkele bekende merken van originele auto-onderdelen.

Koop je de onderdelen bij de dealer, dan zitten ze in een doosje met het logo van het automerk, maar op het onderdeel zelf vind je vaak logo’s van een van deze bekende OEM’s. Die onderdelenmerken leveren hun onderdelen ook aan de vakhandel en dan zitten ze in andere doosjes, maar het onderdeel is exact hetzelfde en van gelijke kwaliteit. Het is zelfs mogelijk dat aftermarket-onderdelen beter zijn dan originele onderdelen, omdat voor een autofabrikant kostprijs minstens zo belangrijk is als de kwaliteit.

Tegelijkertijd zijn er ook aftermarket-onderdelen van mindere kwaliteit. Deze onderdelen zijn vaak flink goedkoper dan auto onderdelen van de bekende OEM’s, vaak door gebruik van kwalitatief minder goede materialen of een lagere afwerking.

Wat kies je: aftermarket of originele auto-onderdelen?

Kies bij onderdelen waarbij de veiligheid in het beding is - zoals remmen, ruitenwissers, banden en ophanging - bij voorkeur voor gerenommeerde merken. Bij onderdelen waarvan vervanging arbeidsintensief en dus duur is, zoals koppeling en distributie, loont het vaak ook om te kiezen voor wat duurdere, maar kwalitatief goede auto-onderdelen. Dit is op de langere termijn meestal goedkoper.

Dit geldt overigens niet voor alle onderdelen. Zo zijn er vaak ook verschillende aanbieders van bijvoorbeeld de accu, bougies, dynamo, luchtfilter, aandrijfassen, radiateur en de uitlaat. Dan zijn er flinke prijsverschillen die soms veroorzaakt worden door de te verwachten levensduur. Wanneer deze minder van belang is, kun je kiezen voor een goedkoper alternatief.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.