Naar artikel

Zijn originele auto-onderdelen beter?

En wat is het verschil met aftermarket-onderdelen?

Bij een dealer worden vaak originele auto-onderdelen gebruikt, terwijl een universele garage zogenaamde aftermarket-onderdelen gebruikt. Zijn die onderdelen van mindere kwaliteit?

Daarover kunnen we kort zijn: nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het grootste deel van je auto is helemaal niet door de autofabrikant zelf gemaakt, maar zijn onderdelen die ze bij verschillende leveranciers inkopen.

OEM's

Bekende leveranciers die direct aan autofabrikanten leveren worden ook wel OEM’s (Original Equipement Manufacturer) genoemd. Bosch, Valeo, Denso, Febi Bilstein, Brembo en Hella zijn enkele bekende merken van originele auto-onderdelen.

Koop je de onderdelen bij de dealer, dan zitten ze in een doosje met het logo van het automerk, maar op het onderdeel zelf vind je vaak logo’s van een van deze bekende OEM’s. Die onderdelenmerken leveren hun onderdelen ook aan de vakhandel en dan zitten ze in andere doosjes, maar is het onderdeel exact hetzelfde en van gelijke kwaliteit. Het is zelfs mogelijk dat aftermarket-onderdelen beter zijn dan origineel, omdat voor een autofabrikant kostprijs minstens zo belangrijk is als de kwaliteit.

Tegelijkertijd zijn er ook aftermarket-onderdelen van mindere kwaliteit. Deze onderdelen zijn vaak flink goedkoper dan auto onderdelen van de bekende OEM’s, vaak door gebruik van kwalitatief minder goede materialen of een lagere afwerking.

Wat kies je: aftermarket of originele auto-onderdelen?

Kies bij onderdelen waarbij de veiligheid in beding is, zoals remmen, ruitenwissers, banden en ophanging daarom bij voorkeur voor gerenommeerde merken. Bij onderdelen waarvan vervanging arbeidsintensief en dus duur is, zoals koppeling en distributie, loont het vaak ook om te kiezen voor wat duurdere, maar kwalitatief goede auto-onderdelen. Dit is op de langere termijn meestal goedkoper.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.