Naar artikel

Trekhaak

Wil je met de caravan op pad? Of een fietsendrager achterop de auto? Dan heb je een (afneembare) trekhaak nodig. Hoe zit dat?

Trekhaak monteren: wie doet dat?

Voor het monteren van een trekhaak kun je bij je merkdealer of universele garage terecht, maar er zijn ook diverse gespecialiseerde bedrijven. De montage duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur.

Stekker aan de trekhaak

Heb je een trekhaak gekocht en is die trekhaak eenmaal onder de auto gemonteerd, is het vooral belangrijk dat de trekhaakdoos in orde is. Want ook de verlichting van aanhanger of caravan (of de fietsendrager) moet werken. Daarvoor zijn zeven- en dertienpolige stekkers. Die zorgen ervoor dat de achterlichten, remlichten, knipperlichten en mistachterlicht op de aanhanger het net zo goed doen als op de trekkende auto. Overigens is er een verloopadapter leverbaar, mocht je aanhanger een anderspolige stekker hebben dan je auto. 

Kan ik het zelf?

Voor het monteren van een trekhaak geldt een aantal voorschriften. Hij moet deugdelijk bevestigd worden aan het chassis van de auto. Dat is geen klusje voor de doe-het-zelver. Met name het aansluiten van de elektra is een specialistenklus geworden. Door alle elektronica in de auto is het, om storingen te voorkomen, belangrijk dat de bekabeling exact volgens instructie wordt aangelegd. Bij een moderne auto moet een accessoire zoals een trekhaak daarom vrijwel altijd met behulp van een computer 'ingeleerd' wordend door een dealer of specialist. Zelf doen is hierdoor vrijwel onmogelijk geworden.

Wat is het en wat doet het?

Een open deur: met een trekhaak aan je auto kun je een aanhanger of een caravan trekken. Maar steeds vaker wordt de trekhaak ook gebruikt om er een fietsendrager op te bevestigen.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan vaste, wegdraaibare en afneembare trekhaken. De vaste zijn het voordeligst. Houd er rekening mee dat de trekhaak niet de kentekenplaat mag bedekken. Als dat wel het geval is, zal de kentekenplaat verplaatst moeten worden. Bij een wegdraaibare of afneembare trekhaak heb je dat probleem niet en daarnaast laten ze de lijn van de auto intact.

Bij de keus tussen een zeven- en dertienpolige stekker is het bepalend waarvoor je de trekhaak gaat gebruiken. Voor een fietsendrager of aanhangwagen voldoet een zevenpolige stekker. Ga je de trekhaak gebruiken voor een caravan met constant stroomdraad (om bijvoorbeeld een koelkast te voeden) is de dertienpolige stekker nodig.

Hoe ga ik ermee om en hoe onderhoud ik de trekhaak?

Respecteer altijd de door de fabrikant voorgeschreven kogeldruk van de trekhaak en overschrijd het laadvermogen van trekauto en caravan niet. De ANWB adviseert: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75 procent van het gewicht van de (beladen) auto zijn. Let ook op bij fietsendragers: ook hier moet het gewicht en de kogeldruk goed in de gaten worden houden, zeker bij zware e-bikes. Op de pagina over fietsendragers monteren lees je er alles over.

Tips van de Wegenwacht

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.