Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een trekhaak monteren: hier moet je rekening mee houden

Als je met de caravan op vakantie wilt, weleens met een aanhanger rijdt of gebruik wilt maken van een fietsendrager, kan een trekhaak op je auto niet ontbreken. Zit er geen trekhaak op je auto? Geen zorgen, op de meeste auto's kun je achteraf een trekhaak monteren. We leggen je uit waar je op moet letten.

Welke soorten trekhaken zijn er?

Er bestaan vaste, wegdraaibare en afneembare trekhaken. De vaste trekhaken zijn het voordeligst. Houd er rekening mee dat de trekhaak niet de kentekenplaat mag bedekken. Als dat wel het geval is, zal de kentekenplaat verplaatst moeten worden. Bij een wegdraaibare of afneembare trekhaak heb je dat probleem niet en daarnaast laten ze de lijn van de auto intact.

Soorten trekhaakdozen

Een trekhaak is altijd voorzien van een trekhaakdoos. Hier doe je de stekker van je caravan, aanhanger of fietsendrager in, zodat de achterlichten, remlichten, knipperlichten en het mistachterlicht werken.

Er zijn verschillende soorten trekhaakdozen: zeven- en dertienpolige. Welke je nodig hebt, hangt af van waar je de trekhaak voor gaat gebruiken. 

  • Voor een fietsendrager voldoet een zevenpolige trekhaakdoos.
  • Ga je de trekhaak gebruiken voor een aanhangwagen of caravan, dan is een dertienpolige trekhaakdoos nodig. Let op: zo'n dertienpolige trekhaakdoos is niet altijd standaard uitgerust met een constante en een permanente voeding - iets wat je bij een caravan vaak wel nodig hebt. Check dit dus goed, want vaak kost het extra om deze te laten aansluiten.

Je kunt eventueel ook een verloopstekker gebruiken, mocht je op een later moment toch een andere aansluiting nodig hebben. 

Een trekhaak laten monteren

Het monteren van een trekhaak is echt vakwerk. Daarom raden we aan om dit te laten doen door een professionele partij. Het voordeel hiervan is dat je in dat geval vaak garantie hebt vanuit de garage en vanuit de fabrikant. Zij kunnen je ook gelijk advies geven voor het geschikte type trekhaak en trekhaakdoos op basis van je wensen. 

Een trekhaak monteren: wat kost dat?

De exacte kosten zijn afhankelijk van het type trekhaak en het gewenste pakket met opties. De kosten liggen tussen de €800 en €1100 voor de trekhaak en de montage.

Hoelang duurt het om een trekhaak te laten monteren?

Vaak wordt er 2 tot 3 uur gerekend voor de montage van de trekhaak. Dit verschilt wel per type auto en het gewenste pakket. 

Waar kun je een trekhaak laten monteren?

Voor het monteren van een trekhaak kun je bij je merkdealer of universele garage terecht, maar er zijn ook diverse gespecialiseerde bedrijven, zoals Trekhaakcentrum. Laat je als ANWB-lid een trekhaak monteren bij Trekhaakcentrum, dan krijg je een gratis leenauto en extra's ter waarde van € 75 cadeau. 

Een trekhaak laten monteren op een elektrische auto

Heb je een elektrische auto en wil je hier een trekhaak op laten monteren? Dat ligt wat ingewikkelder dan bij een brandstofauto. In sommige gevallen is het zelfs helemaal niet mogelijk. 

Zelf een trekhaak monteren

Voor het monteren van een trekhaak geldt een aantal voorschriften. Hij moet deugdelijk bevestigd worden aan het chassis van de auto. Alleen met de juiste technische kennis en het benodigde gereedschap kun je dit zelf. Met name het aansluiten van de elektra is een specialistenklus. Monteer je de trekhaak niet goed, dan kan dat zorgen voor storingen en - belangrijker nog - veiligheidsrisico's.

Een trekhaak monteren is dus geen klus voor de doe-het-zelver. Ga je toch zelf aan de slag? Let dan op het volgende:

  • Er bestaat voor elke auto een andere geschikte trekhaak. Zelfs tussen hetzelfde automerk en bouwjaar kunnen al verschillen zitten per auto. Zoek dit van tevoren dus goed uit.
  • Er komt veel meer bij kijken dan alleen simpele montage. De trekhaak dient bijvoorbeeld altijd voorzien te zijn van een stekkerplaat om 'm aan te kunnen sluiten aan de auto. Hiervoor zal je in veel gevallen extra kabels moeten trekken. 
  • De boordcomputer van de auto moet na montage uitgelezen en gesynchroniseerd worden. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat de parkeersensoren niet meer werken en de ESP niet goed meer werkt. 

Trekhaak gebruiken

Respecteer altijd de door de fabrikant voorgeschreven kogeldruk van de trekhaak en overschrijd het laadvermogen van trekauto en caravan niet. De ANWB adviseert: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75 procent van het gewicht van de (beladen) auto zijn. Let ook op bij fietsendragers: ook hier moet het gewicht en de kogeldruk goed in de gaten worden houden, zeker bij zware e-bikes. 

Check verder regelmatig de trekhaak zelf en de trekhaakaansluiting - zeker als er binnenkort een vakantie op de planning staat. Blijkt er iets mis te zijn? Dan heb je nog tijd om dit te laten repareren en kan je veilig vertrekken.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.