Trekhaak

Wil je met de caravan op pad? Of een fietsenrek achterop de auto? Dan heb je een trekhaak nodig. Hoe zit dat?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als er eenmaal een trekhaak onder de auto zit, dan doet die het wel. Vooral belangrijk is, dat de trekhaakdoos in orde is. Want ook de verlichting van aanhanger of caravan (of het fietsenrek) moet werken. Daarvoor zijn er zevenpolige, en tegenwoordig steeds meer toegepaste dertienpolige stekkers. Die zorgen ervoor dat de achterlichten, remlichten, knipperlichten en mistachterlicht op de aanhanger het net zo goed doen als op de trekkende auto..

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Voor montage van een trekhaak kun je bij de dealer terecht, maar er zijn ook diverse gespecialiseerde bedrijven.

Een vaste trekhaak koop je voor € 150. De bijbehorende kabelset kost ongeveer hetzelfde. Een afneembare trekhaak kost circa € 300. Montage duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur (€ 160 tot € 200).

Wat kan ik zelf?

Voor het monteren van een trekhaak geldt een aantal voorschriften. Hij moet deugdelijk bevestigd worden aan het chassis van de auto. Dat is geen klusje voor de doe-het-zelver. Ook het aansluiten van de elektra is een specialistenklus geworden. Door alle elektronica in de auto is het, om storingen te voorkomen, belangrijk dat de bekabeling exact volgens instructie wordt aangelegd.

Wat is het en wat doet het?

trekhaak

Een open deur: met een trekhaak aan je auto kun je een aanhanger of een caravan trekken. Steeds vaker wordt de trekhaak ook gebruikt om er een fietsendrager op te bevestigen.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan vaste, wegdraaibare en afneembare trekhaken. De vaste zijn het voordeligst. Houd er rekening mee dat de trekhaak niet de kentekenplaat mag bedekken. Zo wel, dan zal de kentekenplaat verplaatst moeten worden. Bij een wegdraaibare of afneembare trekhaak heb je dat probleem niet. Daarnaast laten ze de lijn van de auto intact. Bij de keus tussen een 7-polige en 13-polige stekker is het bepalend waarvoor je de trekhaak gaat gebruiken. Voor een fietsendrager of aanhangwagen voldoet een 7-polige stekker. Ga je de trekhaak gebruiken voor een caravan met constant stroomdraad (om bijvoorbeeld een koelkast te voeden) is de 13-polige stekker nodig.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Respecteer altijd de door de fabrikant voorgeschreven kogeldruk van de trekhaak. En overschrijd het laadvermogen van trekauto en caravan niet. De ANWB adviseert: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn.

Tips van de Wegenwacht

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts