Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waterpomp

De naam zegt het al: een waterpomp pompt water rond. Of eigenlijk koelvloeistof. Dat is nodig om je motor te koelen, die opwarmt door verbranding. Uitlaatgassen voeren weliswaar een deel van die warmte af, maar een ander deel wordt door de motor opgenomen. De circulatie van koelvloeistof voorkomt dat hij oververhit raakt.

Hoe werkt ‘ie?

De koelvloeistof wordt in het motorblok opgewarmd en daarna naar de neus van de auto gepompt. Daar komt het in de radiateur, die gekoeld wordt door de rijwind of koelventilator. Het rondpompen van koelvloeistof gebeurt door een op de motor gemonteerde waterpomp. Vergelijk het schoepenwiel in de pomp met een watermolentje dat continu draait, waardoor de vloeistof door het systeem blijft stromen. Een lager en keerring zorgen er samen voor dat de pomp soepel draait en de koelvloeistof niet naar buiten lekt. Het mechanisme wordt via de poelie aangedreven door een multiriem of distributieriem/-ketting.

Waarom slijt ‘ie?

Vaak gaat een verouderde pomp koelvloeistof lekken. Heb je dat niet tijdig in de gaten, dan komt het koelsysteem koelvloeistof tekort waardoor de motor te heet wordt. Deze lekkage kan er ook voor zorgen dat er koelvloeistof binnenkomt in het lager. Gevolg: het lager gaat steeds zwaarder lopen en uiteindelijk loopt de hele pomp vast. Of erger: de motor loopt spaak door een gebroken distributie-aandrijving. Moet je koelvloeistof bijvullen omdat het niveau te laag is? Laat dan de waterpomp controleren.

 

Wat mag je qua levensduur verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de waterpomp verwachten dat deze ten minste de door de fabrikant opgegeven preventieve vervangingsinterval van de distributieriem haalt. In je onderhoudsboekje staat wanneer de distributieriem uit voorzorg vervangen moet worden en bij deze vervanging is het verstandig om de waterpomp mee te laten vervangen. 

Als je auto een distributieketting heeft, mag je bij normaal gebruik en onderhoud verwachten dat de waterpomp ten minste 120.000 km meegaat. Het onderdeel slijt door gebruik. Als bestuurder heb je nauwelijks invloed op de levensduur van de waterpomp. Na 120.000 km moet je er rekening mee houden dat je het moet laten vervangen. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!