Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airbag

Een airbag is een opgevouwen zak, verstopt in - afhankelijk van automerk, model en uitvoering - het stuurwiel, dasboard, raamstijlen, hemel- en portierbekleding of zijkanten van stoelen. Bij een aanrijding beschermen ze bestuurder en inzittenden tegen letsel.

  1. Airbag (opgevouwen)
  2. Ontsteklingselement
  3. Gasgenerator
  4. Airbag (tijdens aanrijding)
  5. Airbag (na aanrijding)

Wat doet een airbag?

Een airbag werkt het beste als je rechtop in je stoel zit en een gordel draagt. Bijrijders die hun voeten op het dashboard leggen, brengen zichzelf in een levensgevaarlijke positie. Er is grote kans op extra letsel bij een ongeluk. 

Hoe werkt een airbag?

Raakt je auto betrokken bij een ongeval, dan meten twee verschillende sensoren de impact. Als die groot genoeg is, gaat er een signaal naar het ontstekingselement van de airbag. In de airbag ontsteekt deze de gasgenerator en die blaast de zak op. De afdekkap scheurt open en de airbag komt naar buiten. Dit gaat allemaal heel snel. In 0,03 seconden om precies te zijn. Om verstikking te voorkomen, zit er een groot gat in de zak, zodat de airbag na afloop snel weer leegloopt.

In sommige auto's is de airbag voor de voorpassagier uit te schakelen. Dit is nodig wanneer er een achterwaarts geplaatst baby- of kinderstoeltje op de passagiersstoel is bevestigd. Soms is de airbag voor de bijrijder uit te schakelen met een sleutel in het dashboardkasje. In andere gevallen kan alleen de dealer de airbag uitschakelen. Er zijn ook auto’s waarvan de fabrikant geen toestemming verleent om de airbag uit te schakelen. Hoe dit werkt, staat beschreven in het instructieboekje van de auto.

Wat kan kapot gaan aan een airbag?

Een airbagsysteem is niet aan slijtage onderhevig en gaat in principe een autoleven lang mee. Er kan wel iets mis zijn, maar een eventuele airbagstoring wordt gedetecteerd door het zelfdiagnosesysteem. Er brandt dan een controlelampje op het dashboard. Het gedeelte van het systeem waar de storing zit, wordt dan vaak automatisch gedeactiveerd zodat bij een elektrische storing de airbag niet onbedoeld wordt opgeblazen. De airbag zal in dat geval dus ook niet geactiveerd worden als het onverhoopt nodig is. Wanneer het airbaglampje knippert of brandt, is het dus tijd om naar de garage te gaan. De kosten voor airbagreparatie of het resetten van het airbaglampje lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van automerk en -model, de oorzaak van de airbagstoring en om welke airbag het gaat. 

Wat zijn de meest voorkomede storingen?

De oorzaak van een brandend airbaglampje moet worden onderzocht. Meestal is er een probleem met de Airbag Control Module. Deze kan door specialistische bedrijven worden gereviseerd. Ook is een probleem in bedrading of stekkerverbindingen een veel voorkomende oorzaak. 

Vervangend vervoer nodig?

Staat je auto voor langere tijd bij de garage vanwege een kapotte airbag en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij de ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!