Airbag

Een airbag is een opgevouwen zak, o.a. ‘verstopt’ in - afhankelijk van automerk, model en uitvoering - het stuurwiel, dasboard, raamstijlen, hemel- en portierbekleding en zijkanten van stoelen. In geval van een aanrijding beschermen ze bestuurder en inzittenden tegen letsel.

  1. Airbag (opgevouwen)
  2. Ontsteklingselement
  3. Gasgenerator
  4. Airbag (tijdens aanrijding)
  5. Airbag (na aanrijding)

Wat doet 'ie?

Een airbag werkt het beste als je rechtop in je stoel zit en een gordel draagt. Bijrijders voor wie de verleiding groot is om met de voeten op het dashboard te liggen, manoeuvreren zichzelf in een levensgevaarlijke positie. Als de airbag namelijk geactiveerd wordt, vliegen je benen en voeten dubbelgevouwen de lucht in.

Hoe werkt ’ie?

Raakt je auto betrokken bij een ongeval, dan meten twee sensoren (een mechanische en een elektronische) de impact. Als die groot genoeg is, gaat er een signaal naar het ontstekingselement van de airbag. In de airbag ontsteekt deze de gasgenerator en die blaast de zak op. De afdekkap scheurt open en de airbag komt naar buiten. Dit gaat allemaal heel snel. In 0,03 seconden om precies te zijn. Om verstikking te voorkomen, zit er een groot gat in de zak, zodat de airbag na afloop snel weer leegloopt.

In vrijwel alle auto's is de airbag voor de voorpassagier uit te schakelen. Dit is nodig wanneer er een kinderstoeltje op de passagiersstoel is bevestigd. Hoe dit werkt, staat beschreven in het instructieboekje van de auto.

Waardoor slijt ’ie?

Dat doet ’ie niet. Er kan wel iets mis zijn, maar een eventuele airbagstoring wordt dat gedetecteerd door het zelfdiagnosesysteem. Er brand dan een controlelampje op het dashboard. Het gedeelte van het systeem waar de storing zit, wordt dan vaak automatisch gedeactiveerd zodat bij een elektrische storing de airbag niet onbedoeld wordt opgeblazen. Wanneer het airbaglampje knippert of brandt, is het dus tijd om naar de garage te gaan. De kosten voor airbag reparatie of het resetten van het airbaglampje lopen erg uiteen en zijn ondr andere afhankelijk van automerk en -model, waardoor de airbagstoring wordt veroorzaakt en om welke airbag het gaat. 

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts