Naar artikel

V-snaar of multiriem

We hebben het allemaal wel eens gehoord, een gierend geluid onder de motorkap van een wegrijdende auto. Oei, een slippende V-snaar. Wat te doen?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Een V-snaar of multiriem is een bewegend onderdeel en dus gevoelig voor slijtage. Hij kan uitrekken of scheurtjes gaan vertonen. Als hij te slap staat, kunnen dynamo, waterpomp, stuurbekrachtiging en airco onvoldoende aangedreven worden. Ook geleiders of spanrollen zijn aan slijtage onderhevig. Als de multiriem of V-snaar gaat slippen, hoor je dat aan een jankend geluid.

Heb jij al pechhulp?

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

De dealer hoort bij een onderhoudsbeurt de V-snaar of multiriem preventief te controleren. Als hij slijtage vertoont, zal hij hem vervangen. Vaak is het dan ook aan te bevelen de spanrol(len) en geleiderol(len) te vervangen.

Een nieuwe V-snaar of multiriem is er al vanaf zo'n € 40.  De prijzen variëren vanzelfsprekend per model. Montage duurt gemiddeld een half uur, dus circa € 40 (afhankelijk van het uurtarief dat jouw garage rekent).

Wat kan ik zelf?

Een ouderwetse V-snaar, die alleen dynamo en waterpomp aandrijft, kun je met het juiste gereedschap en wat handigheid zelf vervangen. Je moet dan de dynamo losdraaien en iets terugschuiven, waardoor er meer speling op de V-snaar komt. Je kunt hem dan verwijderen en een nieuwe monteren. Vervolgens zet je de dynamo weer terug in de oorspronkelijke stand en draait hem vast. Vervangen van een multiriem kun je beter aan de garage overlaten.

Wat is het en wat doet het?

Een V-snaar is een riem die door de krukas van de motor wordt aangedreven en op zijn beurt de dynamo en de waterpomp aandrijft. Tegenwoordig hebben alle auto’s stuurbekrachtiging, en de meeste airco en spreken we eerder van een multiriem dan van een V-snaar, omdat hij ook de pomp van de stuurbekrachtiging en de aircopomp aandrijft. De V-snaar of multiriem wordt op spanning gehouden door middel van één of meer spanrollen.

Welke soorten zijn er?

De V-snaar heeft een V-vormig uiterlijk. De multiriem is breder. Hij ligt wat ingewikkelder geplaatst dan de V-snaar. Logisch, want hij moet meer onderdelen aandrijven.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Het kan geen kwaad regelmatig de spanning van de V-snaar of multiriem te controleren. Als je hem ongeveer 1 centimeter kunt indrukken, is de spanning goed. Verder kun je bekijken of hij slijtageplekken vertoont. Zitten er scheurtjes in of rafeltjes aan? Dan moet hij vervangen worden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.