Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een startonderbreker?

Een startonderbreker is een chip (transponder) in de autosleutel. De auto herkent die zodra je in de buurt van het contactslot komt waarna je de auto kunt starten. Dit bemoeilijkt diefstal van je auto. Alle auto’s gebouwd na 1998 zijn uitgerust met een startonderbreker

Startonderbreker verwijderen of uitschakelen

Een startonderbreker – ook wel immobilizer – verwijderen of uitschakelen kan niet zomaar. Het systeem is door de autofabrikant gemonteerd en kan niet worden uitgeschakeld of verwijderd. Je kunt het systeem alleen uitschakelen met jouw unieke sleutel.

Mijn auto start niet, kan ik de startonderbreker resetten?

Je auto start niet en er knippert een lampje van je startonderbreker op het dashboard. Dat betekent dat er een storing in je startonderbrekingssysteem is. Zo’n storing kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld een vochtige of beschadigde sleutel of een oude chip. Zelfs een sterke magneet, hoogspanningsmasten, radarsystemen en draadloze telefoons kunnen de chip al in de war brengen. Een reset levert vaak niets op en dus moet de sleutel worden vervangen.

Autosleutel kwijt en bijmaken

Als je de sleutel van je autosleutel laat bijmaken, let dan goed op dat de chip ook wordt gekopieerd. Dat kan bij de dealer of bij gespecialiseerde sleutelbedrijven. Bij luxere auto’s wordt een nieuwe sleutel op nummer gemaakt. Die wordt uitgerust met een nieuwe chip en uitgelezen op de computer in de werkplaats. Pas daarna herkent je auto de nieuwe sleutel. Afhankelijk van het automerk kost het bijmaken van je sleutel tussen de € 80 en € 200. Zorg dat je altijd een werkende reservesleutel hebt; als je beide sleutels kwijt bent, kun je geen sleutel meer laten bijmaken. Dan moet de computer in je auto worden vervangen en krijg je nieuwe sleutels. Prijskaartje: minimaal € 500.

Lees meer over het onderhoud van je sleutel.

Startonderbreker met eigen autorisatie

Elke keer als je je auto start, zendt de chip een nieuwe code naar het startonderbrekingssysteem. De codes tussen dit systeem en de motor veranderen dus continu. Autoriseert de motor de code, dan kan de auto worden gestart. Zo niet, dan wordt de software geblokkeerd. Dit voorkomt kopiëren en uitlezen van de sleutelcode. 

Sleutelbeschermhoes tegen diefstal

Deze RFID beschermhoes voorkomt ongewenst uitlezen van je autosleutel. De hoes blokkeert het signaal van je autosleutel en voorkomt zo dat dieven jouw auto kunnen openen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!