Naar artikel

Koppakking

De koppakking is een afdichting tussen het onderblok en de cilinderkop. Hij voorkomt dat er gassen uit de verbrandingsruimte ontsnappen. Ook zorgt hij dat de koelvloeistof- en oliekanaaltjes tussen deze twee onderdelen lekdicht met elkaar verbonden zijn.

Hoe werkt ‘ie?

In de cilinderkop bevinden zich de nokkenas(sen), de in- en uitlaatkleppen en de compressieruimte. Het onderblok bevat meerdere olie- en koelwaterkanalen die in verbinding moeten staan met de kanalen in de cilinderkop voor smering en koeling. De koppakking zorgt voor de afdichting tussen deze kanalen. Omdat de koppakking op de plaats zit waar de verbranding in de motor plaatsvindt, krijgt het onderdeel hoge temperaturen en gasdrukken te verwerken. Dankzij stalen ringen wordt de pakking hier extra tegen beschermd.

Waarom slijt ‘ie?

Een koppakking gaat jaren mee. De problemen beginnen vaak door veroudering of een minder goed functionerend koelsysteem. Er kan lekkage optreden waardoor er koelvloeistof ontsnapt, met oververhitting als gevolg. Een ander probleem bij een kapotte koppakking is dat koelwater en motorolie zich gaan vermengen. Dit herken je aan de donkere verkleuring van de koelvloeistof of een verhoogd oliepeil. Reparatie van de pakking is arbeidsintensief en dus kostbaar; vaak worden ook de distributieriem en bijvoorbeeld de waterpomp preventief mee vervangen.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze experts.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.