Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo werkt een airco

De airconditioning in een auto koelt het interieur. Om een juiste temperatuur te krijgen zal een eenvoudige airco gekoelde lucht mengen met warme lucht uit de verwarming van de auto. Een zogenaamde 'climate control' brengt de interieurlucht volautomatisch op temperatuur door middel van koeling of verwarming.

Hoe werkt een airco?

Airconditioning werkt in een kringloop, in een gesloten systeem. Een airco bevat vloeibaar koudemiddel. Dat verdampt koele, van buitenaf instromende lucht. Die afgekoelde lucht stroomt het interieur van de auto in. Het gasvormige koudemiddel (dat de warmte heeft onttrokken aan instromende lucht en daardoor nu zelf warm is geworden) gaat onder druk naar een condensor. Hierin wordt het gas afgekoeld en weer vloeibaar. Dit nu weer vloeibare koudemiddel komt bij de verdamper en de kringloop is rond. Een aircopomp, aangedreven door de motor, houdt dit proces in beweging.

Welke soorten zijn er?

Er zijn 3 verschillende aircosystemen leverbaar: handbediende airconditioning, semi-automatische airconditioning en volautomatische airconditioning.

1. De handbediende airconditioning

Bij een handmatige airco moet je zelf de temperatuur en blaaskracht instellen. De airco reageert dus niet automatisch op een verhoging of verlaging van de temperatuur in de auto. Als je het warm hebt, zet ujede airco kouder en/of laat je hem harder blazen.

2. De semi-automatische airco

Bij de semi-automatische airco - ook wel climatic genoemd - houdt het systeem zelf de temperatuur in de auto in de gaten, maar moet je eigenhandig de kracht instellen waarmee de koudere (of warmere) lucht naar binnen wordt geblazen. Een semi-automatische airconditioning controleert de temperatuur met behulp van sensoren die de ingestelde temperatuur vergelijken met de temperatuur op verschillende plekken in de auto, zowel vlakbij de blazers als er ver vandaan.

3. De vol-automatische airco

Volledig automatische airco's worden ook wel climate control genoemd. Ze beschikken over een breed scala aan sensoren, waarmee ze zelf de optimale klimaathuishouding in het interieur van de auto regelen (vandaar ook die naam 'climate control'). Het systeem leest en weegt allerhande gegevens om de juiste temperatuur te verzorgen. Zo worden onder meer de voertuigsnelheid, het toerental van de motor, de luchtkwaliteit en straling van de zon gesignaleerd én benut. Zelf hoef je alleen nog maar de gewenste interieurtemperatuur in te stellen. Het systeem berekent vervolgens doorlopend wat er nodig is aan luchtstroom en luchttemperatuur om die temperatuur vast te houden.

Wat mag je qua levensduur verwachten?

De airco bestaat eigenlijk uit twee delen: de compressor en de condensor. Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de airco-compressor verwachten dat deze ten minste 6 jaar of 120.000 km meegaat.  Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de airco-condensor verwachten dat deze ten minste 5 jaar of 100.000 km meegaat. De airco 'slijt' door gebruik maar veroudert ook als je de auto laat staan. Let op, de airco kan natuurlijk ook kapot gaan door een van buiten komend onheil, zoals door steenslag. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!