Naar artikel

Zo werkt een airco

Voor- en nadelen koelen en verwarmen met airco

De airconditioning in een auto koelt het interieur. Om een juiste temperatuur te krijgen zal een eenvoudige airco gekoelde lucht mengen met warme lucht uit de kachel. Een zogenaamde 'climate control' brengt de interieurlucht volautomatisch op temperatuur door middel van koeling of verwarming.

Hoe werkt een airco?

Airconditioning werkt in een kringloop, in een gesloten systeem. Een airco bevat vloeibaar koudemiddel. Dat verdampt koele, van buitenaf instromende lucht. Die afgekoelde lucht stroomt het interieur van de auto in. Het gasvormige koudemiddel (dat de warmte heeft onttrokken aan instromende lucht en daardoor nu zelf warm is geworden) gaat onder druk naar een condensor. Hierin wordt het gas afgekoeld en weer vloeibaar. Dit nu weer vloeibare koudemiddel komt bij de verdamper en de kringloop is rond. Een aircopomp, aangedreven door de motor, houdt dit proces in beweging.

Airco doet het niet, hoe komt dat?

Ook een airco heeft af en toe onderhoud nodig. Doe je dat niet, dan moet je uiteindelijk een nieuwe airconditioning kopen – en dat is vreselijk duur. Een airco verliest per jaar gemiddeld zo’n 50 à 80 milliliter koudemiddel. Als een airconditioning-installatie gedurende langere tijd niet wordt gebruikt, zal het koudemiddel langzaam uit de installatie verdwijnen. Dit komt vooral doordat de diverse afdichtingen niet gesmeerd worden tijdens stilstand; ze drogen uit en krimpen, met lekkage tot gevolg. Wanneer de vulhoeveelheid van het koudemiddel tot onder een bepaald niveau daalt, kan er een aanzienlijke schade ontstaan. De compressor van de airco wordt onvoldoende gesmeerd, loopt warm en gaat stuk. Laat daarom minimaal om de drie jaar de airco controleren.

Airco controle: waar en wat kost het?

Laat de controle uitvoeren bij de dealer, of bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in airco. Daarvan zijn er heel wat in Nederland.
Een controle van de airco, inclusief bijvullen van het koudemiddel kost zo’n € 150.

Wat kan ik zelf?

De airco in je auto is een gesloten systeem dat onder druk staat. Het is niet aan te raden daar zelf mee aan de slag te gaan.

Welke soorten zijn er?

Je hebt de handbediende airco en de volautomatische klimaatcontrole of climate control. Bij die laatste stel je één keer de gewenste temperatuur in en het systeem regelt alles verder zelf. Het heeft sensoren die de temperatuur van interieur en buitenlucht meten. Als jouw auto is voorzien van een handbediend systeem, blaast hij in principe koude lucht het interieur in zodra je hem aanzet. De kachel zorgt samen samen met de koude lucht uit de airco voor de juiste temperatuur in de auto.

Meer over de verschillende soorten airco

Slim omgaan met airco

  • Is het erg warm, zet dan voor vertrek eerst ramen en deuren open, zodat de grootste warmte weg kan en de aircocompressor minder hard hoeft te werken.
  • Zet de airco niet te koud, anders wordt de overgang tussen binnen en buiten wel erg groot. Een behaaglijke temperatuur ligt tussen de 20 en 23 graden. Een te koude airco geeft ijskoude luchtstromen en veroorzaakt daarmee vaak verkoudheden.
  • Als je de recirculatiestand gebruikt, bijvoorbeeld om de stinkende uitlaatwalm van je voorligger niet binnen te krijgen, doe dit dan niet te lang. De lucht in het interieur wordt muf, omdat er geen frisse, zuurstofrijke lucht naar binnen stroomt.
  • Schakel de airco zo’n tien minuten voor je op je bestemming aankomt uit. Er blijft dan minder vocht op of in de omgeving van de verdamper in het aircosysteem achter. Daarmee maak je de kans op vieze luchtjes kleiner.
  • Schrik niet van een waterplas onder de auto: het is condenswater dat via de verdamper wordt afgevoerd.
  • Een airconditioning kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik hiervan als de auto hard moet werken, bijvoorbeeld in de bergen. Zet hem tijdelijk uit om oververhitting van de motor te voorkomen.
  • Zeem de ramen aan de binnenkant wat vaker. Die willen weleens vettig worden bij aircogebruik.  

Meer over airco in de auto

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.