Remblokken: op tijd laten vervangen

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Remblokken spelen hierin een belangrijke rol. Laat remblokken op tijd vervangen.

Wat is het en wat doet het?

Heel simpel: remblokken zorgen ervoor dat een auto vaart kan minderen en tot stilstand komt. Door het rempedaal in te drukken verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

De rem doet het niet, hoe komt dat?

Net als de remblokken op je fiets, worden de remblokken van een auto tijdens het remmen ergens tegenaan gedrukt – in dit geval de remschijven. Door wrijving slijt er elke keer wanneer je remt een miniem laagje af van de remblokken. Ze worden dus steeds dunner. Wanneer de voering van de remblokken de minimum dikte heeft bereikt, is het  tijd ze te vervangen. De levensduur kan erg variëren en is afhankelijk van het gebruik en de gebruiksomstandigheden van de auto. Maak je veel lange ritten en sta je niet elke keer boven op de rem, dan gaan remblokken veel langer mee dan bij een auto die veel stadsritten maakt.

Hoe onderhoud ik remblokken?

Hoor je een schurend geluid tijdens het remmen? Dat kan erop duiden dat de remblokken versleten zijn. Het frictiemateriaal van de remblokken is dan volledig afgesleten en je remt met staal (van de remblokken) op staal (van de remschijven). Daar kunnen met name de remschijven niet goed tegen. In sommige auto’s waarschuwt een lampje op het dashboard dat er iets mis is met de remmen.

Met Smart Driver voorkom je autopech vooraf.


Remblokken vervangen: wat kost dat?

De dealer zal bij een onderhoudsbeurt de remblokken controleren. Dreigen ze voor de volgende onderhoudsbeurt (vaak over een jaar) te dun te worden, dan zal hij ze vervangen. Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd zowel links als rechts de remblokken vervangen worden. Anders krijg je een ongelijke remwerking en trekt de auto tijdens het remmen scheef.

Vervangen van remblokken voor of achter van een gemiddelde auto kost je, inclusief arbeidsloon, een dikke € 100.

Wat kan ik zelf?

Niets. De dikte van het remblok kun je niet zelf inspecteren.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende merken remblokken voor je auto leverbaar. Originele remblokken verdienen de voorkeur en garanderen de beste remwerking en levensduur. Rem ze altijd de eerste 100 kilometer rustig in.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts