Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remblokken: op tijd laten vervangen

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Remblokken spelen hierin een belangrijke rol. Laat remblokken op tijd vervangen.

Wat is het en wat doet het?

Heel simpel: remblokken zorgen ervoor dat een auto vaart kan minderen en tot stilstand komt. Door het rempedaal in te drukken verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

De rem doet het niet, hoe komt dat?

Net als de remblokken op je fiets, worden de remblokken van een auto tijdens het remmen ergens tegenaan gedrukt – in dit geval de remschijven. Door wrijving slijt er elke keer wanneer je remt een miniem laagje af van de remblokken. Ze worden dus steeds dunner. Wanneer de voering van de remblokken de minimum dikte heeft bereikt, is het  tijd ze te vervangen. De levensduur kan erg variëren en is afhankelijk van het gebruik en de gebruiksomstandigheden van de auto. Maak je veel lange ritten en sta je niet elke keer boven op de rem, dan gaan remblokken veel langer mee dan bij een auto die veel stadsritten maakt.

Hoe onderhoud ik remblokken?

Hoor je een schurend geluid tijdens het remmen? Dat kan erop duiden dat de remblokken versleten zijn. Het frictiemateriaal van de remblokken is dan volledig afgesleten en je remt met staal (van de remblokken) op staal (van de remschijven). Daar kunnen met name de remschijven niet goed tegen. In sommige auto’s waarschuwt een lampje op het dashboard dat er iets mis is met de remmen.


Remblokken vervangen: wat kost dat?

De dealer zal bij een onderhoudsbeurt de remblokken controleren. Dreigen ze voor de volgende onderhoudsbeurt (vaak over een jaar) te dun te worden, dan zal hij ze vervangen. Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd zowel links als rechts de remblokken vervangen worden. Anders krijg je een ongelijke remwerking en trekt de auto tijdens het remmen scheef.

Vervangen van remblokken voor of achter van een gemiddelde auto kost je, inclusief arbeidsloon, een dikke € 200.

Wat kan ik zelf?

Niets. De dikte van het remblok kun je niet zelf inspecteren.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende merken remblokken voor je auto leverbaar. Originele remblokken verdienen de voorkeur en garanderen de beste remwerking en levensduur. Rem ze altijd de eerste 100 kilometer rustig in.

Wat mag je qua levensduur verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de remblokken verwachten dat deze ten minste 4 jaar of 60.000 km meegaan. Remblokken slijten door gebruik. Na 40.000 km moet je er rekening mee houden dat je ze moet laten vervangen. Na 60.000 km of 4 jaar moet je er rekening mee houden dat je het moet laten vervangen. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts.

 

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Autoverkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.