Startmotor

De allereerste auto’s, zo’n 125 jaar geleden, moesten nog aangeslingerd worden. Gelukkig hebben we nu – al heel lang – daar een hulpmiddel voor. Hoe werkt de startmotor en wat te doen als hij stuk is?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als de startmotor niet wil ronddraaien, kan dat diverse oorzaken hebben. Krijgt hij wel voldoende stroom? Zo niet, dan is de accu de schuldige. Is er voldoende stroom en draait de startmotor desondanks niet rond? Hoor je alleen een harde klik bij het omdraaien van de contactsleutel? Dan kan het zijn dat het rondsel vastgeslagen is in de starterkrans. Zet de auto dan in de hoogste versnelling (zet eerst het contact uit!) en duw de auto zachtjes heen en weer. Goede kans dat de zaak weer los komt. Het is echter wel een teken dat de startmotor binnenkort aan vervanging toe is.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

In het algemeen is de garage de aangewezen plek om de startmotor te laten vervangen. Een ervaren doe-het-zelver kan hiermee ook zelf aan de slag.

Naast nieuwe starmotoren (kosten voor een gemiddelde auto € 300) kun je ook kiezen voor een  gereviseerde Die is helemaal uit elkaar geweest, schoongemaakt en de versleten onderdelen zijn vervangen. Dan betaal je rond de € 200. Montage duurt ongeveer een uur en kost dus circa € 80.

Wat kan ik zelf?

Als boven aangegeven, met de juiste kennis, een zekere dosis handigheid en het juiste gereedschap is een startmotor ook zelf te vervangen.

Wat is het en wat doet het?

startmotorDe startmotor is een elektromotor die stroom ontvangt van de accu en in werking gebracht wordt door het omdraaien van de contactsleutel. Hij is door middel van een klein tandwiel (het rondsel) verbonden met de starterkrans in de motor. Op die manier wordt de krukas in de motor aan het draaien gebracht tot de motor loopt. Dan wordt de startmotor automatisch ontkoppeld en zit zijn taak erop tot de volgende start.

Welke soorten zijn er?

De startmotor is altijd een elektromotor.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

De startmotor is geen auto-onderdeel dat je zelf regelmatig moet onderhouden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts