Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startmotor

De allereerste auto’s, zo’n 125 jaar geleden, moesten nog aangeslingerd worden. Gelukkig hebben we nu – al heel lang – daar een hulpmiddel voor. Hoe werkt de startmotor? En wat moet je doen als je startmotor kapot is?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als de startmotor niet wil ronddraaien, kan dat diverse oorzaken hebben. Krijgt hij wel voldoende stroom? Zo niet, dan is de accu de schuldige. Is er voldoende stroom en draait de startmotor desondanks niet rond? Hoor je alleen een harde klik bij het omdraaien van de contactsleutel? Dan kan het zijn dat het rondsel vastgeslagen is in de starterkrans. Zet de auto dan in de hoogste versnelling (zet eerst het contact uit!) en duw de auto zachtjes heen en weer. Goede kans dat de zaak weer los komt. Het is echter wel een teken dat de startmotor binnenkort aan vervanging toe is.

Startmotor kapot

Is je startmotor kapot? In het algemeen is de garage de aangewezen plek om een kapotte startmotor te laten vervangen.

Naast nieuwe starmotoren (kosten voor een gemiddelde auto € 300) kun je ook kiezen voor een gereviseerde. Die is helemaal uit elkaar geweest, schoongemaakt en de versleten onderdelen zijn vervangen. Dan betaal je rond de € 200. Montage duurt ongeveer een uur en kost dus circa € 80.

Kan ik het ook zelf?

Een ervaren doe-het-zelver met de juiste kennis, een zekere dosis handigheid en het juiste gereedschap kan een startmotor ook zelf vervangen.

Wat is het en wat doet het?

De startmotor is een elektromotor die stroom ontvangt van de accu en in werking gebracht wordt door het omdraaien van de contactsleutel. Hij is door middel van een klein tandwiel (het rondsel) verbonden met de starterkrans in de motor. Op die manier wordt de krukas in de motor aan het draaien gebracht tot de motor loopt. Dan wordt de startmotor automatisch ontkoppeld en zit zijn taak erop tot de volgende start.

Welke soorten zijn er?

De startmotor is altijd een elektromotor.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

De startmotor is geen auto-onderdeel dat je zelf regelmatig moet onderhouden.

Wat mag je qua levensduur verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de startmotor verwachten dat deze ten minste 6 jaar of 100.000 km meegaat. Het gebruik van de auto is eigenlijk nauwelijks van invloed op de levensduur. Na 100.000 km of 6 jaar moet je er rekening mee houden dat je het moet laten vervangen. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts.

 

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!