Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging

Tegenwoordig hoef je geen krachtpatser meer te zijn om een auto te besturen. Stuurbekrachtiging biedt precies de juiste assistentie.

Wat doet stuurbekrachtiging?

Kort gezegd: stuurbekrachtiging maakt sturen makkelijker. De kracht die nodig is om de banden over het wegdek te draaien, hoeft dankzij de stuurbekrachtiging niet alleen van de bestuurder te komen. Naast lichter sturen is er nog een voordeel: het aantal omwentelingen van het stuurwiel neemt af. 

Hoe werkt stuurbekrachtiging?

Je kunt stuurbekrachtiging vergelijken met een e-bike met trapondersteuning, het maakt het leven wat makkelijker. Zo kun je ook zonder bekrachtiging nog veilig rijden, het stuurt alleen een stuk zwaarder. De stuurbewegingen die je maakt, worden via je stuur en het stuurkolom aan de tandheugel doorgegeven. De tandheugel verplaats de spoorstangen naar links en rechts. Een elektromotor versterkt de stuurbewegingen en kan dit in verschillende gradaties doen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld als je in de stad rijdt en veel stuurt, maximale stuurbekrachtiging. Maar als je op de snelweg rijdt met een hogere snelheid, wordt de ondersteuning juist wat minder zodat je meer gevoel met het stuur krijgt. Dit rijdt prettiger. Toen de EPS nog niet zolang bestond, klaagde men vaak over het ontbreken van feedback in het stuur, dat is dankzij verder ontwikkeling enorm verbeterd.

Welke soorten zijn er?

De oudste vorm van stuurbekrachtiging is de hydraulische, zoals hierboven beschreven. Nadeel daarvan is dat de pomp altijd draait zolang de motor loopt, ook al staat het stuur in de rechtuitstand. Dat kost dus brandstof. Verder kent hydraulische stuurbekrachtiging nogal wat componenten, is zwaar en neemt behoorlijk wat ruimte in. Vandaar dat de meeste moderne auto’s tegenwoordig elektrische stuurbekrachtiging hebben. Die treedt alleen in werking als er aan het stuur gedraaid wordt, kost veel minder ruimte en werkt niet met een oliepomp maar met een microprocessor en een elektromotor.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Heeft je auto een hydraulische stuurbekrachtiging? Dan kun je met enige regelmaat controleren of daar nog voldoende olie in zit. Hij heeft een apart reservoir, net zoals bijvoorbeeld dat van de remvloeistof. De EPS laat je checken tijdens de beurtjes bij de dealer. 

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als de stuurbekrachtiging niet meer werkt, merk je dat onmiddellijk: de auto stuurt zwaarder. Bij elektrische stuurbekrachtiging, afgekort met EPS (Electric Power Steering), die de conventionele hydraulische vervangt, kan een van de componenten zoals de microprocessor of de elektromotor de geest geven.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Laat herstelwerkzaamheden maar aan de garage over. De besturing is een wezenlijk onderdeel van de auto, die te allen tijde goed moet werken.

Afhankelijk van wat er gerepareerd moet worden: een nieuw stuurhuis voor een gemiddelde auto kost zo’n € 750. Met vervanging is de monteur ongeveer twee uur bezig (€ 160). Een stuurbekrachtigingspomp komt op € 200. Die vervangen duurt anderhalf uur (€ 120). In beide gevallen moet de auto uitgelijnd worden (kosten: € 100) en moet er nieuwe olie (€ 25) in.  Vaak zijn er voor een elektronische stuurbekrachtiging geen onderdelen via de dealer los leverbaar. Als de EPS weigert ( en het lampje EPS gaat branden) moet vaak het complete stuurhuis (incl. stuurbekrachtiging) vervangen worden. In dit geval stijgen de kosten ver over de € 750. 

Wat kan ik zelf?

Als het reservoir van de stuurbekrachtigingsvloeistof (deels) leeg is, kun je vloeistof (let op de juiste) bijvullen. Maar daarmee is het nog niet opgelost, want er moet toch ergens een lekkage zijn. Ga daarvoor naar de dealer.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.