Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelventilator

Een koelventilator helpt bij het afkoelen van de koelvloeistof die door de radiateur stroomt. Het niet functioneren van de koelventilator leidt tot het warm lopen van de motor.

Koelventilator

Een verbrandingsmotor heeft een koelsysteem dat er voor zorgt dat de motor niet te warm wordt. De koelvloeistof loopt langs onder meer de cilinderwanden van de motor en voert de hitte af, die daar tijdens de verbranding van brandstof is ontstaan.

De hete vloeistof komt terecht in de radiateur. Dat is een zeer fijnmazig reservoir waar de vloeistof door rijwind wordt gekoeld. Een koelventilator helpt bij het afkoelen. Je vindt de koelventilator dus altijd vlakbij de radiateur, soms er voor maar meestal er direct achter.

De ventilator schakelt zichzelf uit als de temperatuur laag genoeg is en springt vanzelf weer aan als de temperatuur van de koelvloeistof te hoog wordt. Dit is onafhankelijk van de stand van het contactslot. Dus ook als de motor is uitgezet kan het zijn dat de koelventilator nog een tijdje aanblijft om na te koelen. Het niet functioneren van de koelventilator leidt tot het warm lopen van de motor.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.