Schokdempers

Als je met je winkelwagentje vol boodschappen over een hobbelige stoep loopt, stuitert het alle kanten op. Dat zou bij je auto ook gebeuren, als er geen vering en demping onder zou zitten. Wat is de functie van de schokdemper en hoe merk je dat er slijtage optreedt?

Wat doet de schokdemper?

Een goed veersysteem moet zowel veerkracht als demping bezitten. Om dat te bereiken is elke auto uitgerust met veren en schokdempers. De vering onder je auto zorgt ervoor dat niet iedere hobbel in het wegdek rechtstreeks op de inzittenden wordt overgedragen. De schokdempers hebben als taak de bewegingen van de veren te dempen. Want zonder schokdempers blijft de auto deinen. Verder zorgen de schokdempers ervoor dat de wielen contact houden met het wegdek. En dat is weer heel belangrijk voor de wegligging en de bestuurbaarheid van de auto, kortom: de veiligheid.

Hoe werkt de schokdemper?

Een schokdemper bestaat uit een cilinder met daarin een zuiger. Het cilinderhuis is verbonden met de bovenbouw van de auto en de zuiger is via de zuigerstang verbonden met de wielophanging. Tijdens het rijden over hobbels beweegt de zuiger in de cilinder, waardoor vloeistof wordt verplaatst. Die verplaatsing gaat langs klepjes in de schokbreker. Deze klepjes remmen daarmee die verplaatsing. De schokdemper dempt zo de bewegingen van het onderstel.

Waardoor slijt ’ie?

Gedurende een autoleven beweegt een schokdemper ontelbaar vaak in en uit. De werking van de schokdemper gaat langzaam en vrijwel onmerkbaar verloren. Als de klepjes versleten zijn, zullen ze de vloeistofstroom minder afremmen. Bovendien slijt de afdichting van de zuiger langs de cilinderwand. Tijdens een apk-keuring wordt de werking en staat van de schokdempers visueel gecontroleerd. Wil je zeker weten of deze nog goed werkt? Laat de schokdemper dan goed controleren door een garage of uitlijnspecialist. Onvoldoende werking van de schokdempers maakt het voertuig minder stabiel en dat kan gevaarlijk zijn.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Het vervangen van schokdempers is een specialistenklus, waarvoor speciaal gereedschap (onder meer een veerspanner) nodig is. Ga daarvoor naar de dealer of een bij de BOVAG aangesloten garage.

De kosten zijn afhankelijk van merk en type auto. Ze moeten altijd per set (links en rechts) vervangen worden. Het vervangen van twee dempers op de vooras loopt al snel uiteen van € 500 tot € 1000.

Wat kan ik zelf?

Afgezien van bovengenoemde controle kunt je de rest beter overlaten aan de specialisten. Je kunt wel zelf zorgen dat de slijtage binnen de perken blijft, bijvoorbeeld door op een uiterst rustige wijze over verkeersdrempels heen te rijden.

schokbreker

Welke soorten zijn er?

Vrijwel alle gangbare schokdempers werken hydraulisch, dat wil zeggen: ze zijn gevuld met een speciale olie. Het is een soort cilinder met daarin een zuiger, die met de bewegingen van het wiel op en neer gaat. Vergelijk het maar met een fietspomp. Die zuiger perst de olie bij het veren door openingen in de demper. Omdat die openingen maar klein zijn, ontstaat weerstand. En zo wordt de deinende beweging van de veer gedempt.

Hoe ga ik er mee om?

Bij normaal gebruik kunnen de schokdempers een autoleven lang mee gaan, maar het blijft een slijtage-onderdeel. De levensduur is wisselend. Een goede dealer zal ze bij een beurt controleren en vervangen als dat nodig is. De slijtage gaat heel geleidelijk en dat maakt het lastig zelf te constateren dat de schokdemperwerking minder wordt. Je went immers gaandeweg aan het gedrag van je auto!

Toch kun je wel iets doen. Druk hard op een hoek van de auto zodat de auto in- en uitveert.  Als de auto pas na verscheidene keren inveren tot rust komt, wijst dat op een defecte schokdemper. Een schokdemper kan gaan lekken. Hij verliest dan de olie die erin zit, waardoor de druk en dus de werking minder wordt. Ook dat kun je zelf controleren, in dat geval is het onderste deel van de schokdemper vochtig van de eruit lopende olie.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts