Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remvloeistof

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Welke rol speelt de remvloeistof hierin?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Remvloeistof veroudert, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. De soorten DOT3 en DOT4 zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat ze water opnemen uit de buitenlucht. Daardoor wordt het kookpunt verlaagd en kunnen er tijdens het remmen dampbellen in de vloeistof ontstaan. Dan remt de auto niet meer krachtig genoeg, of, in het ergste geval, helemaal niet.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

De remvloeistof moet volgens het onderhoudsschema vervangen worden. Meestal is dat elke twee jaar. De dealer zal dat doen bij een onderhoudsbeurt. De oude vloeistof moet eruit, de nieuwe erin en het remsysteem moet ontlucht worden. Als je dat aan de garage overlaat, bent je er zeker van dat het goed gebeurt

Voor het laten vervangen van de remvloeistof ben je, voor een gemiddelde auto, zo’n € 50 kwijt.

Wat kan ik zelf?

Als het remvloeistofreservoir niet meer helemaal vol is, kunt je tussentijds remvloeistof bijvullen. Let wel op dat je de juiste remvloeistof gebruikt. DOT4 en DOT5 kunnen niet door elkaar gebruikt worden! Ga wel naar de garage, om naar de oorzaak van het vloeistofverlies te laten zoeken. Het ‘natte gedeelte’ van het remsysteem is een gesloten systeem waaruit geen vloeistof moet kunnen ontsnappen.

Wat is het en wat doet het?

Het remsysteem van je auto werkt hydraulisch. Als je de rem intrapt, dan verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Zo wordt druk uitgeoefend op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.


Welke soorten zijn er?

Het soort remvloeistof wordt uitgedrukt in DOT. Het cijfer erachter (je hebt DOT3, DOT4 en DOT5) heeft te maken met de hoogte van het kookpunt. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het kookpunt. En dat is belangrijk, omdat de remmen en daarmee de remvloeistof behoorlijk heet kunnen worden. Als de remvloeistof kookt, dan werken de remmen niet goed meer.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

In de motorruimte zit een reservoir met daarin de remvloeistof. Je kan zelf controleren  of dat nog op het juiste niveau zit. Als dat niet het geval is, kan dat duiden op lekkage in het remsysteem. Als er te weinig remvloeistof in het systeem zit, gaat ook een controlelampje op het dashboard branden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze Auto Experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!