Gasklep

De gasklep: zonder lucht geen leven

Een benzinemotor draait op een mengsel van brandstof en lucht. Die lucht komt binnen via een gasklep. Bij de injectiemotor zit die gasklep in een gasklephuis. Een klein, maar heel belangrijk, onderdeel. Raakt dat gasklephuis vervuild, dan gaat de motor slecht lopen.

Hoe werkt een gasklephuis?

Het gasklephuis zit tussen het luchtfilter en de motor. De gasklep bedien je via het gaspedaal; hoe verder je dat intrapt, hoe meer lucht er naar de motor kan. Tegelijkertijd berekent de motorcomputer hoeveel brandstof er naar binnen moet om tot een optimaal mengsel van lucht en benzine te komen. Er is geen vaste verbinding tussen de gasklep en het gaspedaal, dat gaat via een computer en een aantal sensoren.

De symptomen van een vervuild gasklephuis

Is het gasklephuis vervuild, dan gaat de motor slechter lopen. Het stationair toerental kan onregelmatig zijn waardoor de motor dus een beetje schokt. Nog duidelijker is het te merken wanneer de motor inhoudt of misschien zelfs afslaat nadat je gas geeft. Wat ook samenhangt met een goede werking van het gasklephuis, is de cruisecontrol. Door een vervuild gasklephuis kan die uitvallen. Het komt mogelijk voor dat het motorlampje gaat branden als er iets met de gasklep of de gaskleppositiesensor aan de hand is.

Het gasklephuis reinigen

Wat vervuild is, kan natuurlijk ook weer schoon worden. Dat geldt ook voor het gasklephuis. Soms is dat een eenvoudig klusje, maar niet altijd. Dat heeft vooral te maken met de bereikbaarheid van het gasklephuis. Na demontage kunnen het gasklephuis en de invoerkanalen met een speciaal middel worden gereinigd. Is dit niet meer mogelijk, dan zit er niets anders op dan een nieuwe te monteren. Of het gasklephuis opnieuw ingeleerd moet worden, is afhankelijk van het merk en type auto. Daar is speciale apparatuur voor nodig.

Zelf het gasklephuis reinigen

De handige doe-het-zelver kan bijvoorbeeld met behulp van ‘how to’-video’s aan de slag met het schoonmaken van het gasklephuis. Onze tip is wel om eerst rustig te bekijken hoe alles is ingebouwd. Is het gasklephuis eenvoudig te verwijderen, doe dat dan met beleid. Schoonmaken kan met een goede doek en een bus remmenreiniger. Goed inspuiten, even laten intrekken en daarna met de doek al het vuil verwijderen. Pas op dat je de gasklep niet beschadigt.

Verschil tussen een EGR en een gasklephuis

Naast de gasklep heeft de motor vaak ook een EGR-klep. Die afkorting staat voor: exhaust gas recirculation. Ofwel, uitlaatgasrecirculatie. Een deel van de uitlaatgassen gaat terug de motor in, voor een schonere verbranding. Het laat zich niet zo moeilijk raden dat deze klep ook vervuild raakt en dat leidt tot ongeveer dezelfde symptomen als een vervuild gasklephuis. Reinigen is minder eenvoudig en soms niet meer mogelijk.

Klik hier voor meer auto-onderdelen.