Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Adaptieve cruisecontrol

Cruise control die met je meekijkt en reageert

Cruise control laat je auto met een constante snelheid rijden. Adaptieve cruisecontrol gaat een stapje verder. Adaptieve cruisecontrol kan ook remmen of gas geven.

Wat doet adaptieve cruise control precies?

Adaptieve cruise control zorgt er niet alleen voor dat je zonder het gaspedaal aan te raken met een constante snelheid rijdt, het kan tevens zelf gasgeven en remmen en zo reageren op je voorganger. Je gebruikt het vooral op de snelweg en eventueel op provinciale wegen. Het verhoogt de veiligheid.

Hoe werkt adaptieve cruise control?

Adaptieve cruise control werkt met behulp van camera's, sensoren en soms zelfs radar. Het meet de afstand tot je voorganger en stuurt de reminstallatie en het motormanagement aan. 

Dreig je te dichtbij je voorganger te komen omdat die vertraagt, dan past de adaptieve cruisecontrol de snelheid van jouw auto automatisch aan en zal dus ook vertragen. Slaat jouw voorganger vervolgens bijvoorbeeld af of versnelt hij weer, dan trekt jouw auto automatisch op naar de oorspronkelijk ingegeven snelheid.

Uiteraard kun je de adaptieve cruise control aan- en uitzetten op elk gewenst moment. Als er vuil voor de sensor(en) zit zal het systeem niet aangaan en krijg je een waarschuwing op je dashboard.

Soms kan ACC zelfs filerijden

De afstand tot je voorganger kun je zelf instellen maar de minimumafstand is altijd een veilige twee seconden tot je voorganger. Sommige uitgebreide adaptieve systemen kunnen zelfs filerijden en dus vertragen tot en met stilstand en weer optrekken vanuit stilstand.

Deze slimme cruisecontrol zit lang niet altijd standaard op een auto, vaak moet je het apart bijbestellen.

Zelf adaptieve cruise control achteraf inbouwen is niet mogelijk, dit is een zeer specialistisch systeem dat is verbonden met andere systemen (ABS, motormanagement) en alleen in de fabriek kan worden ingebouwd en gekalibreerd.

Welke auto's hebben adaptieve cruise control?

Steeds meer nieuwe auto's hebben adaptieve cruise control, al moet je het veelal wel als een extra erbij kopen. Zit het er niet standaard op dan zijn de redenenen om het aan te schaffen een gunstiger brandstof- of stroomverbruik en het verhogen van de veiligheid van de inzittenden.

Hoe werkt ’ie?

Aan de voorzijde van de auto, bijvoorbeeld in de bumper of in de behuizing van de binnenspiegel, zit een sensor die de afstand meet tot je voorligger en diens snelheid. Deze sensor stuurt de informatie naar een computer en vergelijkt die met de ingestelde snelheid. Vervolgens berekent hij een veilige volgafstand. Moet de snelheid worden aangepast – afremmen of versnellen – dan communiceert de adaptieve cruisecontrol dit met het remsysteem en met en motor.

Kan AAC slijten?

De adaptieve cruisecontrol slijt niet, maar de sensor kan wel vuil worden of bij een aanrijding kapotgaan, ook als dat in eerste instantie niet zichtbaar is. In zo’n geval moet je naar de garage. Zelf repareren is niet mogelijk.

Vervangend vervoer nodig?

Staat je auto voor langere tijd bij de garage en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf329,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Renault Clio.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.