Adaptieve cruisecontrol

Cruise control laat je auto met een constante snelheid rijden. Adaptieve cruisecontrol gaat een stapje verder. Adaptieve cruisecontrol kan ook remmen of gas geven.

Wat doet 'ie?

Rijd je te dicht op je voorganger, minder dan zo’n 2 seconden of 20 meter, dan past de adaptieve cruisecontrol je snelheid automatisch aan. Sommige uitgebreide adaptieve systemen kunnen zelfs filerijden. Deze slimme cruisecontrol is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming.

Hoe werkt ’ie?

Aan de voorzijde van de auto, bijvoorbeeld in de bumper of binnenspiegel, zit een sensor die meet de afstand tot je voorligger en zijn snelheid. Deze sensor stuurt de informatie naar een computer en vergelijkt die met de ingestelde snelheid en berekent een veilige volgafstand. Moet de snelheid worden aangepast – afremmen of versnellen – dan communiceert de adaptieve cruisecontrol dit met de ABS en motor.

Waardoor slijt ’ie?

De adaptieve cruisecontrol slijt niet, maar de sensor kan wel vuil worden of bij een aanrijding kapotgaan, ook als dat in eerste instantie niet zichtbaar is. In zo’n geval is het verstandig om even langs je garage te rijden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts