Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Adaptieve cruisecontrol

Cruise control laat je auto met een constante snelheid rijden. Adaptieve cruisecontrol gaat een stapje verder. Adaptieve cruisecontrol kan ook remmen of gas geven.

Wat doet 'ie?

Rijd je te dicht op je voorganger, minder dan zo’n 2 seconden of 20 meter, dan past de adaptieve cruisecontrol je snelheid automatisch aan. Sommige uitgebreide adaptieve systemen kunnen zelfs filerijden. Deze slimme cruisecontrol is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming.

Hoe werkt ’ie?

Aan de voorzijde van de auto, bijvoorbeeld in de bumper of binnenspiegel, zit een sensor die meet de afstand tot je voorligger en zijn snelheid. Deze sensor stuurt de informatie naar een computer en vergelijkt die met de ingestelde snelheid en berekent een veilige volgafstand. Moet de snelheid worden aangepast – afremmen of versnellen – dan communiceert de adaptieve cruisecontrol dit met de ABS en motor.

Waardoor slijt ’ie?

De adaptieve cruisecontrol slijt niet, maar de sensor kan wel vuil worden of bij een aanrijding kapotgaan, ook als dat in eerste instantie niet zichtbaar is. In zo’n geval is het verstandig om even langs je garage te rijden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf359,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Nissan Juke.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico! Nu tijdelijk € 20,- korting als je een auto huurt in Nederland.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.