Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Turbo

Een turbo geeft een motor meer lucht. Hij voert de benodigde lucht onder (over)druk aan, daardoor krijgt de motor meer zuurstof en kan er meer brandstof volledig verbranden. Het gevolg: betere motorprestaties bij een gelijkblijvende cilinderinhoud.

1 uitlaatgasstroom
2 verse (buiten)lucht
3 gecomprimeerde lucht
4 compressorwiel
5 turbinewiel
6 lagerhuis met turbo-as

Wat doet een turbo?

Een turbo wordt aangedreven door uitlaatgassen en daarom noemen we hem ook wel ‘uitlaatgasturbo’. Een kleinere motor mét een turbo kan dus vergelijkbare prestaties leveren als een grote motor zónder turbo. Dit noemen we down-sizing.

Hoe werkt een turbo?

Vergelijk een turbo met een waterrad. Als je het water vervangt door uitlaatgassen, zie je de uitlaatgasstroom een turbinewiel aandrijven. Dit wiel is via een as verbonden met het compressorwiel. Dit wiel drukt verse lucht het inlaatsysteem in. De as met het turbinewiel en compressorwiel vind je in het lagerhuis, een onderdeel van het binnenwerk. De turbo heeft wat tijd nodig om op toeren te komen. Hij werkt pas goed als er voldoende uitlaatgasstroom is. Deze reactietijd noemen we het turbogat. Bij moderne auto’s wordt deze uitlaatgasstroom door een computer bijgestuurd om de turbo op toeren te houden.

Waardoor slijt een turbo?

Belangrijk voor een goede werking van de turbo is een goede smering van de turbo-as, die zo’n 220.000 toeren per minuut maakt. Als bestuurder heb je ook invloed op de levensduur. Laat de motor (en dus de turbo) altijd eerst op temperatuur komen en laat hem na zware inspanning even stationair draaien. Zo wordt de turbo goed nagesmeerd en koelt ’ie af. Als je merkt dat de auto meer olie verbruikt en veel rookt uit de uitlaat, laat dan je turbo controleren.

Wat mag je qua levensduur verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de turbo verwachten dat deze ten minste 10 jaar of 150.000 km meegaat. Het gebruik van de auto is eigenlijk nauwelijks van invloed op de levensduur van de turbo. Na 150.000 km of 10 jaar moet je er rekening mee houden dat je het moet laten vervangen. Let op, vaak gaat de turbo kapot vanwege een onderliggend probleem. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts.

 

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.