Auto-onderdelen ABC

Auto-onderdelen ABC

Wat is een distributieriem eigenlijk? En hoe werkt een startmotor? Wij hebben de belangrijkste auto-onderdelen op een rijtje gezet.

Alles over auto-onderdelen

Je vierwieler is een complexe machine die bestaat uit honderden, zo niet duizenden auto-onderdelen die allemaal hun eigen functie hebben. Weigert één van die onderdelen dienst, dan rijdt je auto minder prettig of doet hij het zelfs helemaal niet meer. Maar wat is eigenlijk een distributieriem, een koppeling of een ABS-pomp en waarom zijn ze belangrijk?

Onderaan deze pagina vind je daarom het Onderdelen ABC, waarin we de belangrijkste auto-onderdelen op een rijtje zetten en uitleggen wat ze doen en waarom ze belangrijk zijn. Soms geven we ook een kostenindicatie voor vervanging bij de garage, maar houdt er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn en ze sterk kunnen verschillen. Zo zijn er auto’s waarvan vervanging van de distributieriem redelijk eenvoudig is, maar er zijn ook auto’s waarbij het volledige motorblok uit de auto getakeld moet worden…

Toch nog vragen? Kijk eens op ANWB Auto Experts waar het antwoord misschien al te vinden is en waar je een vraag kunt stellen.

Zijn originele onderdelen beter dan aftermarket-onderdelen?

Bij een dealer worden vaak originele merkonderdelen gebruikt, terwijl een universele garage zogenaamde aftermarket-onderdelen gebruikt. Zijn die onderdelen van mindere kwaliteit? Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn.

Het grootste deel van je auto is helemaal niet door de autofabrikant zelf gemaakt, maar zijn onderdelen die ze bij verschillende leveranciers inkopen. Bekende leveranciers die direct aan autofabrikanten leveren worden ook wel OEM’s (Original Equipement Manufacturer) genoemd. Bosch, Valeo, Denso, Febi Bilstein, Brembo en Hella zijn enkele bekende merken van originele auto-onderdelen.

Koop je de onderdelen bij de dealer, dan zitten ze in een doosje met het logo van het automerk, maar op het onderdeel zelf vind je vaak logo’s van een van deze bekende OEM’s. Die onderdelenmerken leveren hun onderdelen ook aan de vakhandel en dan zitten ze in andere doosjes, maar is het onderdeel exact hetzelfde en van gelijke kwaliteit. Het is zelfs mogelijk dat aftermarket-onderdelen beter zijn dan origineel, omdat voor een autofabrikant kostprijs minstens zo belangrijk is als de kwaliteit.

Tegelijkertijd zijn er ook aftermarket-onderdelen van mindere kwaliteit. Deze onderdelen zijn vaak flink goedkoper dan auto onderdelen van de bekende OEM’s, vaak door gebruik van kwalitatief minder goede materialen of een lagere afwerking. Kies bij onderdelen waarbij de veiligheid in beding is, zoals remmen, ruitenwissers, banden en ophanging daarom bij voorkeur voor gerenommeerde merken. Bij onderdelen waarvan vervanging arbeidsintensief en dus duur is, zoals koppeling en distributie, loont het vaak ook om te kiezen voor wat duurdere, maar kwalitatief goede auto-onderdelen. Dit is op de langere termijn meestal goedkoper.

Waarom zijn auto-onderdelen online goedkoper dan bij de garage?

Er zijn tegenwoordig tientallen websites waar je online je auto-onderdelen kunt kopen, zoals autonderdelen24, mijnautoonderdelen, winparts en autodoc. Wie een duur auto-onderdeel op de offerte van de garage heeft zien staan is er na wat zoeken vast al eens achter gekomen dat die onderdelen online vaak veel goedkoper te vinden zijn. Hoe kan dat?

Allereerst koopt jouw garage de onderdelen meestal niet bij zulke goedkope websites, maar bij lokale automaterialen-leveranciers die hogere prijzen rekenen, maar wel meerdere malen per dag leveren. Zo kan jij je auto ’s ochtends inleveren en aan het eind van de dag weer gerepareerd ophalen. Online bestelde onderdelen hebben vaak één tot drie dagen levertijd en zolang wil jij waarschijnlijk niet op je auto wachten. Daarnaast zit er ook nog een beetje marge in voor de garagist, waarvan hij z’n lasten moet betalen.

Kun je zelf eenvoudige reparaties uitvoeren, zoals het vervangen van bougies of het luchtfilter, dan kun je met dit soort auto-onderdelenwebsites wat geld besparen. Zelf onderdelen bestellen, zoals een koppeling, remschijven, distributieriem of een uitlaat en aan de garage vragen of ze deze willen monteren wordt vaak niet gewaardeerd.