Trekhaakdoos

Het aansluitpunt voor aanhangwagenverlichting noemen we de trekhaakdoos. Je vindt hem naast de trekhaak. In de trekhaakdoos zitten elektrische contacten die ervoor zorgen dat onder andere de verlichting van de aanhangwagen, caravan of fietsendrager werkt.

1 RAW links
2 Mistlamp of constante voeding
3 Massa
4 RAW rechts
5 Achterlicht rechts en kentekenlicht
6 Remlichten
7 Achterlicht links
8 Achteruitrijlicht
9 Constante voeding
10 Geschakelde voeding
11 Eventueel massa
12 Eventueel herkenning aanhanger
13 Massa

Hoe werkt ’ie?

Er zijn drie typen trekhaakdozen: de zevenpolige en twee dertienpolige. De dertienpolige bevatten extra aansluitingen die vooral bij caravans worden gebruikt: een tweede accu laden, mistachterlicht, achteruitrijverlichting en een werkende koelkast onderweg zijn de mogelijkheden van de dertienpolige trekhaakdoos. Om de verschillende stekkers en trekhaakdozen onderling te kunnen gebruiken zijn extra adapters nodig.

Waardoor slijt ’ie?

De meeste slijtage wordt veroorzaakt door het weer. Daarnaast kan het afdekklepje afbreken door veelvuldig openen en sluiten. Als het klepje weg is, heeft het weer helemaal vrij spel op de gevoelige elektronische contacten. Slechte contacten in combinatie met een intelligente computer die de verlichting van de aanhangwagen controleert, kan leiden tot vreemde meldingen op het dashboard, haperende aanhangwagenverlichting en soms zelfs afwijkend rijgedrag van het trekkend voertuig. De oplossing? Regelmatig een spuitje contactcleaner en perslucht.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts