Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaakaansluiting controleren

Waar moet je op letten?

Jouw garage controleert de slijtage aan je trekhaakkogel. Dat is immers een APK-afkeurpunt. Jij bent echter verantwoordelijk voor de trekhaakaansluiting. Deze kun je gemakkelijk zelf nakijken.

Zelf jouw trekhaakaansluiting controleren? Dat kan in 3 stappen.

Stap 1

Koppel je aanhanger aan. Heb je een auto met een afneembare trekhaak, controleer dan eerst of deze goed bevestigd zit. Vergeet bijvoorbeeld niet de trekhaak te vergrendelen met het meegeleverde sleuteltje en neem de reservesleutel mee op vakantie.

Stap 2

Sluit de aanhanger aan op de auto. Alle aanhangers met een gewicht boven de 750 kilogram zijn voorzien van een zogenaamde losbreekkabel, die er voor zorgt dat de aanhanger remt zodra hij losraakt van de auto.

Niet iedere aanhanger heeft dezelfde aansluiting. Zorg dus dat je over de juiste stekker beschikt. Daarvoor bestaan speciale verloopstekkers, die je bij de ANWB-winkel kunt kopen.

Let op: verwijder de verloopstekker wanneer je zonder aanhanger op stap gaat. Laat je hem zitten, dan kan regenwater voor gemene storingen zorgen.

Stap 3

Check de verlichting van je aanhanger. Controleer niet alleen de lampen, maar ook de richtingaanwijzers, het achteruitrijlicht en de kentekenverlichting. Kijk meteen of de verlichting van je auto het nog wel doet.

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!