De 14 leukste kerstmarkten van 2019

In Nederland en (net) daarbuiten!

Dampende Glühwein, geurige Bratwurstenen, merry-go-rounds en kraampjes vol handgemaakte kerstversieringen. Dit zijn de veertien mooiste kerstmarkten in Nederland, België, Duitsland en (niet héél ver) daarbuiten!

1. Kerstmarkt Düsseldorf: fraai uitzicht

194 km vanaf Utrecht (2.15 u. per auto - 1.48 u. per trein)

Düsseldorf, onze favoriete winkelstad aan de Rijn, tovert met kerst een knoeperd van een reuzenrad tevoorschijn van waaruit je de zes kerstpleinen in de metropool met al haar glitter en glamour kunt bewonderen. Terug op aarde genieten we van de middeleeuws ogende ambachtsmarkt, de Shadowplatz met z’n feestelijke snacks en de duurste winkelstraat ter wereld: de Königsallee (kijken mag!).

Data kerstmarkt Düsseldorf: van 21 november t/m 30 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee op 7-daagse kerstcruise naar Düsseldorf?

2. Kerstmarkt Münster: favoriet nét-over-de-grens

203 km vanaf Utrecht (2.25 u. per auto - 3.16 u. per trein)

Maar liefst 5 kerstmarkten telt het Duitse Münster en zit je zo dicht op de grens dat je er gewoon Nederlands kunt praten. Sterker nog: vanwege ons massale bezoek staan er ook poffertjes en stamppot op het marktmenu! Maar verder is de kerstsfeer lekker Duits hoor. De historische Prinzipalmarkt en de Sint-Lambertuskerk vormen het perfecte decor voor de honderden kerstkraampjes.

Data kerstmarkten Münster: van 25 november t/m 23 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons per trein 3 dagen naar Münster?

3. Kerstmarkt Utrecht: Country & Christmas Fair

Laat je niet misleiden door de tikje pretentieuze naam: de Country & Christmas Fair bij Kasteel De Haar is écht leuk. En sfeervol. Voor een deel is dat toe te schrijven aan het Utrechtse Disneykasteel dat als achtergrond dient voor deze half kerst/half brocantemarkt. En dan zijn er nog de delicatessen en glaasjes sjampie. Want van kerstsnacks spreken we natuurlijk niet op dit stijlvolle evenement. Inmiddels is de Country & Christmas Fair afgelopen.

4. Kerstmarkt Antwerpen: hele stad verlicht

128 km vanaf Utrecht (1.40 u. per auto - 1.58 u. per trein)

De kerstmarkt van Antwerpen zit niet alleen in het centrum, maar ook nog hartje centrum. Kerstshoppen en –smullen doe je hier op de Grote Markt, Steenplein, Suikerrui en Groenplaats. Vanzelfsprekend zijn de mooiste historische monumenten feeëriek verlicht. Overigens maakt de kerstmarkt – een van de grootste van België – deel uit van het grotere evenement Winter in Antwerpen.

Data kerstmarkt Antwerpen: van 7 december 2019 t/m 5 januari 2020.

5. Kerstmarkt Gent: idylle rond kathedraal

190 km vanaf Utrecht (2.25 u. per auto - 2.30 u. per trein)

De Gentse kerstmarkt mag dan niet enorm zijn, de plek rond de prachtig verlichte Sint-Baafskathedraal is moeilijk te overtreffen. 't Lijkt of deze Vlaamse topstad rechtstreeks uit de middeleeuwen is geplukt. Overigens maakt de kerstmarkt deel uit van een groter plan: de Gentse Winterfeesten. Draai net als de Vlamingen een rondje op de ijspiste of in het reuzenrad.

Data Gentse Winterfeesten: van 6 december 2019 t/m 5 januari 2020.

Ga je met ons mee op stedentrip naar Gent?

6. Kerstmarkt Keulen: geen 13-in-een-dozijn

230 vanaf Utrecht (2.40 u. per auto - 2.08 u. per trein)

‘Hoor de engelen zingen…’ In Keulen hoef je niet lang te zoeken naar het ultieme kerstgevoel. Snoezige Duitse meisjes verkleed als engelen delen op de Engelenmarkt chocolaatjes uit. En er is nog meer wat de 7(!) kerstmarkten in Keulen geen 13-in-een-dozijn-uitje maakt. Zo is er een kolossale ijsbaan, een speciale 'roze' (homo)markt en een 25 meter hoge kerstboom met 70.000 lampjes. Maar het éigenlijke kerstcadeau is de wereldberoemde Dom, die het ideale decor vormt van al dit moois.

Data kerstmarkt Keulen: 25 november tot 23 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee op 3-daagse kerstcruise naar Keulen?

7. Kerstmarkt Londen: lekker vintage

Op 1.15 u. vliegen vanaf Amsterdam, Schiphol

Hete choco met room, merry-go-rounds en pubs waar de kerstsokken aan de schouw hangen. Voor een good old christmas gevoel moet je in Londen zijn. In de City wordt flink úitgepakt met tientallen kerstmarkten en flink íngepakt in warenhuizen als Harrod’s. Neem in deze megawinkel zeker een kijkje bij Christmas World, een over-the-top cadeaumagazijn waar zelfs de kerstman jaloers op is.

Data Winter Wonderland in Hyde Park: 21 november 2019 t/m 5 januari 2020
Data Southbank Centre Winter Festival: november 2019 - eerste week januari 2020

Ga je met ons mee op 3-daagse minicruise naar Londen?

8. Kerstmarkt Valkenburg: feestje onder de grond

184 km vanaf Utrecht (2 u. per auto - 2.15 u. per trein)

De jaarlijkse kerstmarkten in De Fluweelengrot en Gemeentegrot hebben een uniek sfeertje: knus, intiem en een tikje geheimzinnig. En dan zijn ze ook nog uitgeroepen tot de grootste overdekte kerstmarkt van Europa! Let op de gigantische kerststal van zand in de ondergrondse kathedraal. Ook al zo bijzonder.

Data kerstmarkt Gemeentegrot & Fluweelengrot: 15 november t/m 29 december 2019. 25 december gesloten.

Ga je met ons mee op stedentrip naar Valkenburg/Maastricht?

9. Kerstevent Winterpaleis, Paleis het Loo: vorstelijk genieten

68 km vanaf Utrecht (1 u. per auto - 40 min. per trein)

De misschien wel meest bijzondere winterfair van Nederland vindt plaats in en op het prachtige terrein van Paleis het Loo in Apeldoorn. Het is een verrassend kerstvakantie-uitje voor het hele gezin. Dompel je onder in een sprookjesachtige, theatrale wereld vol feestelijk gedekte tafels, (kinder)workshops en rondleidingen. Ontdek wat er komt kijken bij het organiseren van een koninklijk diner en schaats wat rondjes op de ijsbaan!

Data Winterpaleis: 7 december 2019 t/m 5 januari 2020 (gesloten op Nieuwjaarsdag)

10. Kerstmarkt Brugge: knus & middeleeuws centrum

217 vanaf Utrecht (2.40 u. per auto - 3 u. per trein)

De West-Vlaamse stad is met haar knusse centrum, smalle steegjes en middeleeuwse gebouwen in de feestmaand zeker een omweg waard. Er zijn twee leuke kerstmarkten en een uitgekiende verlichting van middeleeuwse trapgevelpandjes. Een sprookje!

Data kerstmarkt Brugge: 22 november 2019 t/m 1 januari 2020.

Ga je met ons op stedentrip naar Brugge?

11. Kerstmarkt Koblenz: historisch kleinood

330 km vanaf Utrecht (3.30 u. per auto - 3.35 u. per trein)

Koblenz, de stokoude stad aan de Moezel én de Rijn doet bij de meeste kerstfans geen belletje rinkelen. Maar de middeleeuwse Altstadt is de autorit van pakweg 3,5 uur meer dan waard. Zeker als de kerstkramen opduiken tussen de historische vakwerkhuizen. Toch te ver over de weg? Het geluk wil dat Rijnschepen bij bosjes in Koblenz afmeren - ook vanuit Arnhem.

Data kerstmarkt Koblenz: 22 november t/m 22 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee op 7-daagse kerstcruise naar Koblenz?

12. Winterfair Garderen: genieten in Dickensstijl

52 km vanaf Utrecht (40 min. per auto - 1 u. per trein)

Een échte Engelse kerst rond 1850? Welkom op de jaarlijkse Winterfair in Dickensstijl in het Gelderse Garderen. Laat je verrassen door personages uit de boeken van Charles Dickens, luister naar de verschillende koren en bekijk oude ambachten. De heerlijke geur van gepofte kastanjes maakt het sfeertje áf. Inmiddels is de Winterfair afgelopen.

13. Kerstmarkt Dordrecht: levende kerststal

61 km vanaf Utrecht (50 min. per auto - 1 u. per trein)

Pas op Duitsland...hier is Dordrecht! De historische havenstad onder de rook van Rotterdam gaat dapper de strijd aan met het fenomeen Duitse kerstmarkt. Veel kraampjes dus (Dordrecht heeft de grootste kerstmarkt van Nederland) en een wel heel bekende signature drink: Glühwein. Bijzonder zijn de levende kerststal en de foodtrucks die kersthapjes serveren.

Data kerstmarkt Dordrecht: 13 t/m 15 december 2019.

14. De romantische kerstmarkten van Wenen

Op 1.50 u. vliegen vanaf Amsterdam, Schiphol

Niet naast de deur, wel erg fraai: de kerstmarkten in de Oostenrijkse hoofdstad. De barokke en jugendstil bouwwerken zijn schitterend verlicht en op elke straathoek is kerstmarktvertier. Van vuurspuwers (Karlsplatz) tot een kerstwerkplaats voor de kleintjes (Rathausplatz). Onze favoriete Christkindlmarkt staat voor het rijkversierde Schloss Schönnbrunn.

De data van de kerstmarkten verschillen. Kerstmarkt en nieuwjaarsmarkt voor Schloss Schönnbrunn: 23 november 2019 tot 5 januari 2020.

Ga je met ons mee op 7-daagse kerstcruise naar Wenen?

Ook leuk met de feestdagen:

Speciaal voor jou geselecteerd