Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10x op vakantie in maart

Na een lange winter is het extra genieten van het ontluikende voorjaar. Of misschien heb je na de donkere maanden behoefte aan een flinke portie vitamine D en wil je naar een plek waar het in maart zeker weten goed weer is. Maart is hét moment om de zon op te zoeken (bijvoorbeeld op Tenerife), in alle rust te genieten van plekken die anders heel druk zijn (Rome!), of terugkerende trekvogels te spotten in ons eigen mooie land.

Ga naar Mayastad Chichén Itzá om een uniek schouwspel mee te maken of bewonder in Brazilië de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Amerika. Dicht bij huis blijven kan natuurlijk ook: pak de boot naar Texel om 8000 lammetjes rond te zien dartelen. Zin in een feestje? Op naar Ierland voor St. Patricksday of Nepal om het Holifeest met rondvliegende kleurrijke poeder te beleven. Dit zijn tien mooie bestemmingen voor een vakantie in maart.

1. Tenerife: het eiland van de eeuwige lente

Natuurpark Parque Rural de Anaga, Santa Cruz de Tenerife, Canarische Eilanden Spanje

Je zou maar weerman zijn op Tenerife. Erg afwisselend zal de berichtgeving niet zijn: veel zon en aangename temperaturen. ‘La primavera eterna’ noemen de eilanders het trots. Oftewel: de eeuwige lente van Tenerife. Vooral aan de geliefde zuidkust blijven de strandbedden nooit lang leeg. Maar wie echt kennis wil maken met het eiland, trekt richting het aanzienlijk stillere noorden waar het een stuk groener is met bananenplantages en wijngaarden op de heuvels. Daar vind je ook een van de mooiste stranden van het eiland: het goudkleurige Playa de las Teresitas met wuivende palmbomen, fijn zand (uit de Sahara) en een rotsachtig achterland.

Tenerife is het grootste van de Canarische Eilanden. Midden op het eiland staat de 3718 meter hoge Pico del Teide, de hoogste berg van heel Spanje en de op twee na hoogste vulkaan op aarde. Boven kijken? De kabelbaan brengt je tot op 3556 meter. Het laatste stukje (vergunning online aan te vragen) is het klimmen geblazen door een waar maanlandschap. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht, zover dat je zelfs het ruim 100 kilometer verderop gelegen eiland La Palma ziet liggen.

2. Vier St. Patricks Day aan de westkust van Ierland

Vuurtoren in Donegal (Westkust), Ierland

Nee, zongarantie heb je in Ierland nooit. Maar als er één dag is waarop de Ieren zich van hun meest zonnige kant laten zien, dan is het 17 maart. Op de sterfdag van hun nationale beschermheilige zet het hele land de bloemetjes buiten. Een uitbundige feestdag met openluchtconcerten, een kermis, parades en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Waar Nederland oranje kleurt op Koningsdag, is het hier tijdens St. Patricks Day vooral groen; van groene kleding tot groen bier.

Of het nu regent of dat de zon schijnt: stap de auto in en volg de Wild Atlantic Way, de langste toeristische kustroute van de wereld langs de westkust van Ierland. In het vroege voorjaar heb je het asfalt – ruim 2600 kilometer – haast voor jezelf alleen. Tussen Malin Head en Kinsale krult de route langs briljante brokkelkliffen en zandstranden. Een deel van de autoroute rijden kan natuurlijk ook. Onderweg kun je een tussenstop maken bij een van de ruim 170 haltes aan mooie locaties. Een charmant dorpje als Dingle of Doolin bijvoorbeeld.

3. Bewonder kraanvogels in het Drentse Fochteloërveen

Natuurgebied Fochteloërveen in Drenthe, Nederland 

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uniek natuurgebied. In heel Nederland – en ver daarbuiten – werden veengebieden sinds de middeleeuwen massaal afgegraven voor de turfwinning. Het Fochteloërveen is een van de zeldzame hoogveengebieden in West-Europa die behouden is gebleven. Tot tevredenheid van tal van bijzondere dier- en plantsoorten. Vooral vogelaars kijken hun ogen uit in het kletsnatte decor. In de lokale uitkijktoren en vogelhut zit je op de eerste rij voor een galavoorstelling van onder andere roodborsttapuiten en blauwe kiekendieven.

Een van de eerste trekvogels die in maart het bal al opent, is de kraanvogel. De laatste twintig jaar broedt de steltloper weer succesvol in het vochtige veen. Goed voor een exotisch tintje in de Nederlandse natuur. Ontdek het gebied te voet en maak bijvoorbeeld de Wollegraswandeling van bijna 4 kilometer, dwars door het hoogveen. Misschien zie je onderweg nog wel een ringslang, de grootste slang van Nederland (tot 1,20 meter lang). Bang hoef je niet te zijn; hij bijt niet.

4. Bijzonder zonspektakel in Mayastad Chichén Itzá (Mexico)

Piramide van Kukulcán op het schiereiland Yucatán, Mexico

Een andere mooie bestemming voor je vakantie in maart is schiereiland Yucatán. De piramides van de Mexicaanse Mayastad Chichén Itzá schopten het in 2007 tot de lijst met zeven moderne wereldwonderen. Maar er zijn twee momenten in het jaar waarop een reis hiernaartoe nog net iets meer de moeite waard is. Rond 21 maart en 21 september – precies aan het begin van de lente en herfst – schijnt het zonlicht zo op de grote piramide van Kukulcán dat zich een schouwspel ontvouwt dat bezoekers al elf eeuwen lang weet te boeien.

Door het ingenieuze ontwerp van de piramide hult het hele bouwwerk zich in schaduwen. Er blijft slechts één baan van zonlicht over, die als een slang – een goddelijk dier voor Maya’s – van de traptreden omlaag kronkelt. Aan de voet van de tempel sluit de lichtstrook ook nog eens naadloos aan op een slangenhoofd van uitgehakte steen. Een schitterend spektakel.

5. Rome, de stad die barst van de geschiedenis

Colosseum in Rome, Italië

Al ga je een hele week naar Rome, dan nog heb je niet alles gezien. Niet zo gek ook, want de stad is vier keer zo groot als Rotterdam. Loop de beroemde Spaanse Trappen aan Piazza di Spagna af - niet gaan zitten, dan krijg je een boete - naar de prachtige Fontana della Barcaccia. Een herinnering aan de overstroming van Rome tijdens de kerst van 1598, waarbij de halve stad onder water liep. Een andere fontein die je gezien moet hebben, is de Trevifontein van Gian Lorenzo Bernini. Met 26 meter hoogte en 22 meter breedte de grootste van Rome, waar jaarlijks 80 miljoen liter water doorheen stroomt.

Op naar het Colosseum, behorend tot de zeven wereldwonderen van de moderne tijd. Opgericht als Flavisch Amfitheater waar vijftigduizend toeschouwers in pasten. Keizer Titus Flavianus wijdde deze 189 meter lange en 156 meter brede arena in 80 n. Chr. in met spelen die honderd dagen duurden. Vervolgens waren hier eeuwenlang brute gladiatorengevechten gaande, met wilde dieren zoals leeuwen. Helaas kwamen ook zij vaak aan een bloederig eind. Loop door de ondergrondse tunnels waar voorheen het gevechtsveld lag en bekijk de voormalige leeuwenkooien.

6. Jordanië: van wereldwonder tot woestijn

Wereldwonder Petra, Jordanië

Denk je aan Jordanië, dan staat wereldwonder Petra misschien als eerste op je netvlies. Deze Nabateese karavaanstad is al duizenden jaren oud. Loop door de 1,2 kilometer lange smalle Siq om bij de Treasury uit te komen. Een enorme tempel – de Schatkamer van de Farao – die in 56 voor Christus is uitgehakt in rozerode rotsen. In het midden van de bovenverdieping zie je een urn; volgens de legende verborg een mysterieuze farao daarin zijn schatten. Het grootste bouwwerk is de Monastery, een graftombe die later als kerk werd gebruikt. De klim van zo’n 800 treden is het meer dan waard.

Ook het landschap van Jordanië zal je verrassen. Zo is de woestijn Wadi Rum – ‘The Valley of the Moon’ – een beschermd natuurgebied dat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je ziet er tal van zandduinen en grote rotsformaties. Op een kameel door de woestijn rijden is een unieke ervaring, maar met de jeep zie je nog veel meer. Maak de beleving extra bijzonder door in een traditionele bedoeïenentent te overnachten. Als het eenmaal donker wordt, komt er een glinsterende sterrenhemel tevoorschijn waar je naar blijft kijken. Met een beetje geluk zie je zelfs de Melkweg.

7. Geboortegolf op Texel met 8000 maartse lammetjes

Lammetjes in de wei op Texel, Nederland

In de lente dartelen de lammetjes in de wei. Vooral op Texel, waar het lokale schapenras de Texelaar is uitgegroeid tot de ambassadeur van het eiland. Zo’n 3500 ooien zorgen elk jaar voor een geboortegolf van achtduizend lammetjes. Tijdens je wandel- of fietstocht hoef je nooit lang naar ze te zoeken: dankzij een online Lammetjesradar geven de schapenboeren live de locatie van hun kudde door. Bezoekers kunnen op Texel ook knuffelen met schapen, overnachten in een karakteristieke schapenboet of grasduinen door het Schapenmuseum.

Texel heeft 140 kilometer aan fietspaden. Volg de Lammetjesroute van ruim 56 kilometer met onderweg – niet geheel verrassend – veel enthousiaste lammetjes om je heen en velden vol sneeuwklokjes, tulpen en narcissen. De route start bij Eethuus Van het Wad in De Cocksdorp en komt langs dorpen als Den Burg, Den Hoorn en Oudeschild. Afgemat? Laad de batterij weer op tijdens een uurtje wollige wellness van Woolness. Gasten worden gewikkeld in een coconnetje van wol, waarna ze heerlijk mogen wegdommelen. Gewoon even schaapjes tellen.

8. Holifeest: kleurrijk de lente vieren in Nepal

Het hindoeïstische Holifeest, Nepal

Nepal is een kleurrijk land, maar elk jaar in maart is het helemaal een kakelbonte bedoening in de bergstaat. Tijdens het hindoeïstische Holifeest krijg je drie festivals voor de prijs van één; Nepalezen vieren het nieuwe jaar, het begin van de lente én de overwinning van het goede op het kwade. De straten vullen zich met collectieve vreugdevuren, muziekoptredens, eetstalletjes en vooral heel veel vrolijk volk.

Maar Holi is bovenal bekend vanwege het kleurrijke poeder – al dan niet aangelengd met water – waarmee iedereen wild in de rondte strooit. Vooral in hoofdstad Kathmandu kun je onmogelijk ontsnappen aan de feestvreugde. Met name de wijken Basantapur (rond het Durbar-plein), Jhamsikhel en Thamel staan te boek als epicentra van de kleurontploffing. Trek je oude kleren aan en doe vrolijk mee met dit festijn.

Bijzondere verre vakantiebestemmingen voor 2024

Bekijk ze hier 

9. Zonnebaden en wandelen op een herboren Cyprus

Moutoullas in het Troödosgebergte, Cyprus

Het grootste deel van Europa schudt de winterslaap in maart nog maar moeizaam van zich af. Maar Cyprus niet. Met acht uur zonneschijn per dag en een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden springt het mediterrane eiland als herboren weer uit bed. Bijkomend voordeel is dat de grote toeristenstroom nog niet op gang is gekomen, en je het eiland dus kalm aan kunt ontdekken.

De ‘Groene Lijn’ die dwars door hoofdstad Nicosia loopt, verdeelt Cyprus in het Turkse noorden en Griekse zuiden. Vooral die laatste streek is geliefd onder buitenlandse bezoekers. Mocht het op de stranden nog net wat te fris zijn, dan word je op stevige stappers vanzelf warm. Vooral het Troödosgebergte is met zijn pijnboombossen, kapelletjes en wijngaarden een waar wandelfeest. Het is een prachtig groot natuurgebied (9300 hectare) op de 1952 meter hoge Mount Olympus, de hoogste berg van Cyprus. Aan de zuidkant van het Troödosgebergte ligt het witte bergdorp Omodos, het hart van de belangrijkste wijnregio van Cyprus. Struin door de wijngaarden en doe mee met een proeverij.

10. Brazilië: 275 watervallen, drie kilometer breed

Het wereldwonder Cristo Redentor in Rio de Janeiro, Brazilië

In Rio de Janeiro verwelkomt het wereldwonder Cristo Redentor (Christus de Verlosser) je met open armen. Midden op de 710 meter hoge Corcovado-berg, al sinds 1931. Ga naar hem toe door onderaan de berg in de Corcovado-trein te stappen die je in 20 minuten naar boven brengt. Eenmaal daar moet je nog even 222 traptreden beklimmen, of je pakt de lift of roltrap. Nu zie je pas echt hoe indrukwekkend groot hij is: 38 meter hoog en 28 meter breed. Ontdek meer van de stad met de knalgele tram die je naar de leuk(st)e wijk Santa Teresa brengt. Of ga naar het 4,5 kilometer lange bruisende strand Copacabana en laat je vermaken door al die voetballende en zingende mensen.

Een totaal andere indrukwekkende plek in Brazilië ligt op de grens met Argentinië en Paraguay: de watervallen bij Foz do Iguaçu. Ze staan bekend als de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Amerika en een van de mooiste natuurspektakels ter wereld. In totaal storten 275 watervallen over een drie kilometer brede afgrond naar beneden. Een donderend geraas met allemaal regenbogen. Je weet bijna niet waar je kijken moet.

Meer tips voor het voorjaar

Op vakantie in april? Bekijk de top 10 bestemmingen 
Geniet van het voorjaar en ga actief de natuur in! Dit zijn de beste bestemmingen voor de maand april: van onze eigen bollenstreek tot de Galapagos Eilanden.
De 30 leukste stedentrips 
Ga je voor een romantische midweek weg of wil je lekker met familie of vrienden op stap? Dit zijn de 30 leukste steden voor een stedentrip. Plus: voor elke stad een verrassende tip.
14 stedentrips per trein, van Londen tot Milaan 
Bezienswaardige steden in Europa, goed bereikbaar met de trein. Oftewel: geen files en veel minder CO2-uitstoot. Laten we gaan.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.