De 10 mooiste vakantiebestemmingen in maart
Na een lange winter is het extra genieten van het ontluikende voorjaar. Of misschien heb je na de donkere maanden behoefte aan een goede portie vitamine D, en wil je naar een plek waar het in maart zeker weten mooi weer is. Dit zijn de beste bestemmingen voor de maand maart.
In maart verlang je naar de zon en warmte én wil je van het vroege voorjaar genieten. ANWB tipt per maand wat de beste vakantiebestemmingen zijn. Maart is hét moment om de zon op te zoeken (bijvoorbeeld op Tenerife), in alle rust te genieten van plekken die anders heel druk zijn (Venetië!), of terugkerende trekvogels te spotten. Of reis af naar een plek waar deze maand een bijzonder feest als St. Patricksday of Holifeest te vieren is.
1. Tenerife: het eiland van de eeuwige lente
Je zou maar weerman zijn op Tenerife. Erg afwisselend zal de berichtgeving niet zijn. Maar wie wil er nou niet het hele jaar door vertellen over aangename temperaturen en een lekker zonnetje? ‘La primavera eterna’ noemen de eilanders het trots. Oftewel: de eeuwige lente van Tenerife. Als de winterjas in Nederland nog overuren maakt, kan op het grootste eiland van de Canarische Eilanden allang weer de badkleding van de plank. Gegarandeerd mooi weer in maart.
Vooral aan de geliefde zuidkust blijven de strandbedden nooit lang leeg. Maar wie echt kennis wil maken met Tenerife, trekt richting het aanzienlijk stillere noorden. De fotogenieke wandelpaden slingeren grandioos langs drakenbomen, lavavelden en oleanders. Met de 3718 meter hoge Pico del Teide – de op twee na hoogste vulkaan op aarde – immer aan de horizon als wegwijzer.
2. Vier St. Patricks Day aan de westkust van Ierland
Nee, zongarantie heb je in Ierland nooit. Maar als er één dag is waarop de Ieren zich van hun meest zonnige kant laten zien, dan is het 17 maart. Op de sterfdag van hun nationale beschermheilige zet de hele natie de bloemetjes buiten. Toeristen denken weleens dat St. Patrick’s Day één groot excuus is om starnakel te worden in de pubs van Dublin. Onzin. Ook ver buiten de hoofdstad worden er gezellige parades en festivals georganiseerd.
Trek voor een flinke lik couleur locale dus eens naar de woeste westkust. Tussen Malin Head en Kinsale krult autoroute de Wild Atlantic Way langs briljante brokkelkliffen en zinderende zandstranden. In het vroege voorjaar heb je het asfalt – ruim 2600 kilometer – haast voor jezelf alleen. Wie weet laat zelfs de zon zich zien.
3. Bewonder teruggekeerde kraanvogels in het Drentse Fochteloërveen
Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uniek natuurgebied. In heel Nederland – en ver daar buiten – werden veengebieden sinds de middeleeuwen massaal afgegraven voor de turfwinning. Het Fochteloërveen is een van de zeldzame hoogveengebieden in West-Europa die in de vaart der volkeren behouden is gebleven. Tot tevredenheid van tal van bijzondere dier- en plantsoorten. Vooral vogelaars kijken hun ogen uit in het kletsnatte decor. In de lokale uitkijktoren en vogelhut zit je op de eerste rij voor een galavoorstelling van onder andere roodborsttapuiten en blauwe kiekendieven.
Een van de eerste trekvogels die in maart het bal al opent, is de kraanvogel. De laatste twintig jaar broedt de steltloper weer succesvol in het vochtige veen. Goed voor een exotisch tintje in de Nederlandse natuur.
4. Bijzonder zonspektakel in Mayastad Chichén Itzá (Mexico)
De piramides van de Mexicaanse Mayastad Chichén Itzá schopten het in 2007 tot de lijst met zeven moderne wereldwonderen. Maar er zijn twee momenten in het jaar waarop een reis nog net iets meer de moeite waard is. Rond 21 maart en 21 september – precies aan het begin van de lente en herfst – schijnt het zonlicht zo op de grote piramide van Kukulcán dat zich een schouwspel ontvouwt dat bezoekers al elf eeuwen lang weet te boeien. Door het ingenieuze ontwerp van de piramide hult het hele bouwwerk zich in schaduwen. Er blijft slechts één baan van zonlicht over, die als een slang – een goddelijk dier voor Maya’s – van de traptreden omlaag kronkelt. Aan de voet van de tempel sluit de lichtstrook ook nog eens naadloos aan op een slangenhoofd van uitgehakte steen. Een ssssschitterend ssssspektakel.
5. In maart is Venetië heerlijk rustig
Venetië is een van de mooiste steden van Europa. Toch kan een bezoek aan ‘de stad van de bruggen’ ook weerzin oproepen. Aan de omgeving ligt het niet: weinig wereldsteden staan zo bol van de culturele hoogtepunten. Maar het doolhof aan smalle kruip-door-sluip-door-steegjes is simpelweg niet gebouwd voor de immer aanzwellende stroom van cruiseschipgasten en tourbustoeristen. Eerlijk is eerlijk: het San Marcoplein zal je sowieso zelden voor jezelf hebben. Maar wie toch in relatieve rust over de rijkelijk versierde kades wilt struinen, kan het beste in maart naar Venetië reizen. De confetti van het Venetiaanse carnaval is net weggeveegd – net als de bijbehorende toeristenmassa – en het zomerseizoen is nog ver weg. De ochtenden kunnen nog wel flink fris zijn. Maar wie maalt daar om in zo’n droomdecor?
6. Warm en zeer bezienswaardig: Medellín (Colombia)
In de vroege jaren ’90 was het Colombiaanse Medellín een van de gevaarlijkste steden ter wereld. De machtige drugsbaas Pablo Escobar hield de stad – het hele land zelfs – in een ijzeren greep. Inmiddels is de rust alweer een tijdje teruggekeerd en is Medellín uit zijn as herrezen als een van de meest bruisende steden van het zuidelijk halfrond. Ook voor vakantiegangers is het goed toeven in de tweede stad van Colombia. Niet alleen vanwege het betrouwbare zonnetje. Het stadsbestuur heeft geïnvesteerd in een uitstekend ov-systeem. Medellín is bezaaid met parken en pleinen (Plaza Botero! Parque Lleras! Parque Arvi!). En het aantal hippe bars, fijne restaurants en knusse micro-brouwerijen neemt met de dag toe.
7. Geboortegolf op Texel: 8.000 maartse lammetjes
In de lente dartelen de lammetjes in de wei. Vooral op Texel, waar het lokale schapenras de Texelaar is uitgegroeid tot de ambassadeur van het eiland. Zo’n 3.500 ooien zorgen elk jaar voor een geboortegolf van achtduizend lammetjes. Tijdens je wandel- of fietstocht hoef je nooit lang naar ze te zoeken: dankzij een online Lammetjesradar geven de schapenboeren live de locatie van hun kudde door. Maar bezoekers kunnen op Texel ook knuffelen met schapen, overnachten in een karakteristieke schapenboet of grasduinen door het Schapenmuseum.
Afgemat? Laad de batterij gewoon op tijdens een uurtje wollige wellness van Woolness. Gasten worden gewikkeld in een coconnetje van wol, waarna ze heerlijk mogen wegdommelen. Gewoon even schaapjes tellen.
8. Holifeest: kleurrijk de lente vieren in Nepal
Nepal is een kleurrijk land. Maar elk jaar in maart – in 2022 op vrijdag de 18de – is het helemaal een kakelbonte bedoening in de bergstaat. Tijdens het hindoeïstische Holifeest krijg je drie festivals voor de prijs van één; Nepalezen vieren het nieuwe jaar, het begin van de lente én de overwinning van het goede op het kwade. De straten vullen zich met collectieve vreugdevuren, muziekoptredens, eetstalletjes en vooral heel veel vrolijk volk.
Maar Holi is bovenal bekend vanwege het kleurrijke poeder – al dan niet aangelengd met water – waarmee iedereen wild in de rondte strooit. Vooral in hoofdstad Kathmandu kun je onmogelijk ontsnappen aan de feestvreugde. Met name de wijken Basantapur (rond het Durbar-plein), Jhamsikhel en Thamel staan te boek als epicentra van de kleurontploffing.