Naar artikel

De 10 mooiste vakantiebestemmingen in maart

Na een lange winter is het extra genieten van het ontluikende voorjaar. Of misschien heb je na de donkere maanden behoefte aan een goede portie vitamine D, en wil je naar een plek waar het in maart zeker weten mooi weer is. Dit zijn de beste bestemmingen voor de maand maart.

In maart verlang je naar de zon en warmte én wil je van het vroege voorjaar genieten. ANWB tipt per maand wat de beste vakantiebestemmingen zijn. Maart is hét moment om de zon op te zoeken (bijvoorbeeld op Tenerife), in alle rust te genieten van plekken die anders heel druk zijn (Venetië!), of terugkerende trekvogels te spotten. Of reis af naar een plek waar deze maand een bijzonder feest als St. Patricksday of Holifeest te vieren is.

1. Tenerife: het eiland van de eeuwige lente

Je zou maar weerman zijn op Tenerife. Erg afwisselend zal de berichtgeving niet zijn. Maar wie wil er nou niet het hele jaar door vertellen over aangename temperaturen en een lekker zonnetje? ‘La primavera eterna’ noemen de eilanders het trots. Oftewel: de eeuwige lente van Tenerife. Als de winterjas in Nederland nog overuren maakt, kan op het grootste eiland van de Canarische Eilanden allang weer de badkleding van de plank. Gegarandeerd mooi weer in maart.

Vooral aan de geliefde zuidkust blijven de strandbedden nooit lang leeg. Maar wie echt kennis wil  maken met Tenerife, trekt richting het aanzienlijk stillere noorden. De fotogenieke wandelpaden slingeren grandioos langs drakenbomen, lavavelden en oleanders. Met de 3718 meter hoge Pico del Teide – de op twee na hoogste vulkaan op aarde – immer aan de horizon als wegwijzer.


2. Vier St. Patricks Day aan de westkust van Ierland

Nee, zongarantie heb je in Ierland nooit. Maar als er één dag is waarop de Ieren zich van hun meest zonnige kant laten zien, dan is het 17 maart. Op de sterfdag van hun nationale beschermheilige zet de hele natie de bloemetjes buiten. Toeristen denken weleens dat St. Patrick’s Day één groot excuus is om starnakel te worden in de pubs van Dublin. Onzin. Ook ver buiten de hoofdstad worden er gezellige parades en festivals georganiseerd.

Trek voor een flinke lik couleur locale dus eens naar de woeste westkust. Tussen Malin Head en Kinsale krult autoroute de Wild Atlantic Way langs briljante brokkelkliffen en zinderende zandstranden. In het vroege voorjaar heb je het asfalt – ruim 2600 kilometer – haast voor jezelf alleen. Wie weet laat zelfs de zon zich zien.


3. Bewonder teruggekeerde kraanvogels in het Drentse Fochteloërveen

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uniek natuurgebied. In heel Nederland – en ver daar buiten – werden veengebieden sinds de middeleeuwen massaal afgegraven voor de turfwinning. Het Fochteloërveen is een van de zeldzame hoogveengebieden in West-Europa die in de vaart der volkeren behouden is gebleven. Tot tevredenheid van tal van bijzondere dier- en plantsoorten. Vooral vogelaars kijken hun ogen uit in het kletsnatte decor. In de lokale uitkijktoren en vogelhut zit je op de eerste rij voor een galavoorstelling van onder andere roodborsttapuiten en blauwe kiekendieven.

Een van de eerste trekvogels die in maart het bal al opent, is de kraanvogel. De laatste twintig jaar broedt de steltloper weer succesvol in het vochtige veen. Goed voor een exotisch tintje in de Nederlandse natuur.


4. Bijzonder zonspektakel in Mayastad Chichén Itzá (Mexico)

De piramides van de Mexicaanse Mayastad Chichén Itzá schopten het in 2007 tot de lijst met zeven moderne wereldwonderen. Maar er zijn twee momenten in het jaar waarop een reis nog net iets meer de moeite waard is. Rond 21 maart en 21 september – precies aan het begin van de lente en herfst – schijnt het zonlicht zo op de grote piramide van Kukulcán dat zich een schouwspel ontvouwt dat bezoekers al elf eeuwen lang weet te boeien. Door het ingenieuze ontwerp van de piramide hult het hele bouwwerk zich in schaduwen. Er blijft slechts één baan van zonlicht over, die als een slang – een goddelijk dier voor Maya’s – van de traptreden omlaag kronkelt. Aan de voet van de tempel sluit de lichtstrook ook nog eens naadloos aan op een slangenhoofd van uitgehakte steen. Een ssssschitterend ssssspektakel.


5. In maart is Venetië heerlijk rustig

Venetië is een van de mooiste steden van Europa. Toch kan een bezoek aan ‘de stad van de bruggen’ ook weerzin oproepen. Aan de omgeving ligt het niet: weinig wereldsteden staan zo bol van de culturele hoogtepunten. Maar het doolhof aan smalle kruip-door-sluip-door-steegjes is simpelweg niet gebouwd voor de immer aanzwellende stroom van cruiseschipgasten en tourbustoeristen. Eerlijk is eerlijk: het San Marcoplein zal je sowieso zelden voor jezelf hebben. Maar wie toch in relatieve rust over de rijkelijk versierde kades wilt struinen, kan het beste in maart naar Venetië reizen. De confetti van het Venetiaanse carnaval is net weggeveegd – net als de bijbehorende toeristenmassa – en het zomerseizoen is nog ver weg. De ochtenden kunnen nog wel flink fris zijn. Maar wie maalt daar om in zo’n droomdecor?


6. Warm en zeer bezienswaardig: Medellín (Colombia)

In de vroege jaren ’90 was het Colombiaanse Medellín een van de gevaarlijkste steden ter wereld. De machtige drugsbaas Pablo Escobar hield de stad – het hele land zelfs – in een ijzeren greep. Inmiddels is de rust alweer een tijdje teruggekeerd en is Medellín uit zijn as herrezen als een van de meest bruisende steden van het zuidelijk halfrond. Ook voor vakantiegangers is het goed toeven in de tweede stad van Colombia. Niet alleen vanwege het betrouwbare zonnetje. Het stadsbestuur heeft geïnvesteerd in een uitstekend ov-systeem. Medellín is bezaaid met parken en pleinen (Plaza Botero! Parque Lleras! Parque Arvi!). En het aantal hippe bars, fijne restaurants en knusse micro-brouwerijen neemt met de dag toe.


7. Geboortegolf op Texel: 8.000 maartse lammetjes

In de lente dartelen de lammetjes in de wei. Vooral op Texel, waar het lokale schapenras de Texelaar is uitgegroeid tot de ambassadeur van het eiland. Zo’n 3.500 ooien zorgen elk jaar voor een geboortegolf van achtduizend lammetjes. Tijdens je wandel- of fietstocht hoef je nooit lang naar ze te zoeken: dankzij een online Lammetjesradar geven de schapenboeren live de locatie van hun kudde door. Maar bezoekers kunnen op Texel ook knuffelen met schapen, overnachten in een karakteristieke schapenboet of grasduinen door het Schapenmuseum.

Afgemat? Laad de batterij gewoon op tijdens een uurtje wollige wellness van Woolness. Gasten worden gewikkeld in een coconnetje van wol, waarna ze heerlijk mogen wegdommelen. Gewoon even schaapjes tellen.


8. Holifeest: kleurrijk de lente vieren in Nepal

Nepal is een kleurrijk land. Maar elk jaar in maart – in 2022 op vrijdag de 18de – is het helemaal een kakelbonte bedoening in de bergstaat. Tijdens het hindoeïstische Holifeest krijg je drie festivals voor de prijs van één; Nepalezen vieren het nieuwe jaar, het begin van de lente én de overwinning van het goede op het kwade. De straten vullen zich met collectieve vreugdevuren, muziekoptredens, eetstalletjes en vooral heel veel vrolijk volk.

Maar Holi is bovenal bekend vanwege het kleurrijke poeder – al dan niet aangelengd met water – waarmee iedereen wild in de rondte strooit. Vooral in hoofdstad Kathmandu kun je onmogelijk ontsnappen aan de feestvreugde. Met name de wijken Basantapur (rond het Durbar-plein), Jhamsikhel en Thamel staan te boek als epicentra van de kleurontploffing.

Ontdek alle hoogtepunten van Nepal

Bekijk de top 7 

9. Zonnebaden en wandelen op een herboren Cyprus 

Het grootste deel van Europa schudt de winterslaap in maart nog maar moeizaam van zich af. Zo niet Cyprus. Met acht uur zonneschijn per dag en een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden springt het mediterrane eiland als herboren weer uit bed. Bijkomend voordeel is dat de grote toeristenstroom nog niet op gang is gekomen, en je het eiland dus op je dooie akkertje kunt ontdekken.

De ‘Groene Lijn’ die dwars door hoofdstad Nicosia loopt, verdeelt Cyprus in het Turkse noorden en Griekse zuiden. Vooral die laatste streek is geliefd onder buitenlandse bezoekers. Mocht het op de stranden nog net wat te fris zijn, dan word je op stevige stappers vanzelf warm. Vooral het Troödosgebergte is met zijn pijnboombossen, kapelletjes en wijngaarden een waar wandelfeest.


10. Maart is de beste tijd voor de jungle van Brazilië

Door (illegale) houtkap verdwijnen voltallige voetbalvelden vol amazonewoud in een dramatisch tempo. Toch glinsteren er in de ooit zo eindeloze jungle nog steeds een paar hoopvolle lichtpuntjes aan de horizon. Neem nou Anavilhanas National Park: een kletsnat doolhof van eilanden, meertjes en kanalen in het hart van de Amazone. Al in de jaren ’80 werd de streek door natuurbeschermers ingelijst en inmiddels prijkt deze natuurlijke corridor zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Varend over de Rio Negro pruttel je vanuit de stad Manaus binnen 60 kilometer het park binnen. In maart staat het water het hoogst en laat het voortreffelijke natuurpark zich het beste ontdekken. Houd je ogen open voor rivierdolfijnen en reuzenotters. Of speur in het struikgewas naar de talloze toekans, jaguars, miereneters en apen die een veilige haven hebben gevonden aan wal.

Meer tips voor het voorjaar

De mooiste vakantiebestemmingen in april 
Geniet van het voorjaar en ga actief de natuur in! Dit zijn de beste bestemmingen voor de maand april.
De 30 leukste stedentrips 
Ga je voor een romantische midweek weg of wil je lekker met familie of vrienden op stap? Dit zijn de 30 leukste steden voor een stedentrip. Plus: voor elke stad een verrassende tip.
10 stedentrips per trein, van Brussel tot Milaan 
Bezienswaardige steden in Europa, goed bereikbaar met de trein. Dus zonder files, tolwegen of uren voor vertrek inchecken, en mét veel minder CO2-uitstoot.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.