Naar artikel

De 10 mooiste vakantiebestemmingen in mei

Eilanden vol bloemen, bijzondere festivals en natuurverschijnselen: in mei zijn veel plekken op hun kleurrijkst. Dit zijn de beste bestemmingen in Europa én ver weg voor de maand mei.

In mei heeft de natuur veel bijzonders te bieden: heel Sicilië staat in bloei, tot aan het droge hart aan toe. Miljarden sardines migreren; als je gaat duiken bij Kaapstad kun je dit natuurfenomeen - en de toegesnelde dolfijnen en pelsrobben - van heel dichtbij meemaken. En in de Achterhoek kun je zomaar broedende flamingo’s spotten. 

1. Wandelen op het groenste eiland van de Azoren

Wie bij vulkanische eilanden aan een kaal maanlandschap van gitzwarte lavavelden en stoffige kraterwanden denkt, moet nodig eens op vakantie naar de Azoren. Het vliegtuig heeft nog amper de daling ingezet of je ziet al dat een groot deel van deze Portugese archipel bedekt is met een hoogpolig tapijt van weelderig groen.

Vooral São Miguel – het grootste van de negen eilanden – wordt bejubeld om zijn uitbundige flora. Vanaf mei wordt het eiland gekleurd door roze ranonkels, felgele gemberwortels, knaloranje paradijsvogelbloemen en bovenal heel veel witte en blauwe hortensia’s. Dankzij een netwerk van eeuwenoude, maar goed onderhouden geitenpaden kun je São Miguel – en de rest van de Azoren – uitstekend op je wandelschoenen ontdekken. Even bijkomen? In de warmwaterbronnen van de Furnas-vallei is het heerlijk stoom afblazen.

2. Cannes: sterren kijken aan de Franse Rivièra

Tijdens het jaarlijkse filmfestival van Cannes – elf dagen in de tweede helft van mei – toont de Franse badplaats zich van haar meest chique kant. Op de boulevard paraderen beroemdheden over de lokale ‘walk of fame’. In het water dobberen pronkjachten en paparazzisloepen. En zelfs bij de gratis openluchtvoorstellingen op het strand, langs de Promenade de La Pantiero, heeft iedereen z’n mooiste kleren aan.

Ontsnap je liever even aan de glitter en glamour? Op steenworpafstand van de boulevard kun je wandelen door winkelstraat Rue d’Antibes of scharrelen tussen de snuisterijen van de Forceville vlooienmarkt. En anders zit je met de ferry zo op Ile Saint Honorat. Dit kloostereilandje in de baai van Cannes is al eeuwenlang een oase van rust. Al trekken de voortreffelijke wijnen uit de tuin van de broeders – en het vijfsterrenuitzicht vanaf de abdij – inmiddels ook de nodige bezoekers.

3. Start het kampeerseizoen in Julianadorp aan Zee

Sommige bikkels slaan ook hartje winter de haringen in de (bevroren) grond. Maar voor de meeste mensen begint het kampeerseizoen pas in mei. Met zoveel campings in alle soorten en maten zorgt het kiezen van een bestemming bij veel kampeerders voor de nodige keuzestress. Niet nodig. In Julianadorp aan Zee vind je Camping Duinzoomhoeve, in 2022 door ANWB-leden met stip verkozen tot de beste kleine camping van ons land. Ondanks het bescheiden formaat ben je er van alle gemakken voorzien. De 30 staplaatsen zijn ruim opgezet, het sanitair is spic en span en met de huurfiets zit je zó in Den Helder. Geen zin om zelf de pizzaoven op te stoken? Op verzoek kun je aanschuiven in de Pinkenstal van boerin Mary en eten wat de pot schaft.

4. Reis mee in de mooiste trein van Schotland

Mei is een ideale maand voor een mooie treinreis. Tijdens een lentebui zie je zonder nat te worden het landschap aan je voorbij trekken. En als het zonnige zomerweer zich al aandient, stap je gewoon uit bij het volgende station om er een tijdje zelf op uit te gaan. In het onvoorspelbare klimaat van Schotland is dit een uitkomst. Vooral ook omdat een van de mooiste treinen van Europa over ’s lands spoorwegen spoort: The Royal Scotsman.

Dit rijdende paleisje van negen antieke wagons – en plek voor slechts 36 passagiers – is voorzien van blinkend mahoniehout, tweedstof, geslepen glas en damasten tafelkleedjes. In het restaurant liggen de Schotse mosselen en flessen whisky koud. En wie even extra wil ontspannen kan in de spa aan boord aankloppen voor een uitgebreide massage of bodyscrub. Maar de ware luxe zijn de op-en-top Schotse panorama’s die aan je voorbij glijden.

Op de klassieke route tuf je vanuit Edinburgh vijf dagen lang langs sprookjesachtige kastelen (Ballindalloch Castle, Glamis Castle) en antieke distilleerderijen (Glen Ord). De etappe tussen Keith en Kyle Lochalsh is misschien wel het mooiste treintraject van Groot-Brittannië. Je boemelt er urenlang door de grillige, groengele hoogvlaktes waar Schotland zo om bejubeld wordt.

5. Kaapstad: duiken tussen duizenden dieren

Ze zijn al gauw met miljarden. Maar de sardines die ’s zomers vanaf het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika naar de oostkust trekken, zwemmen zo dicht op elkaar dat ze samen één vloeiend organisme lijken te vormen. Wanneer de vissen precies aan hun trektocht beginnen, is door overbevissing en klimaatverandering steeds moeilijker te voorspelen; maar in mei heb je grote kans om de sardinetrek met eigen ogen te aanschouwen.

De jaarlijkse migratie geldt als een van de meest verbluffende natuurfenomenen op aarde. Niet alleen vanwege de gigantische hoeveelheid sardines, maar bovenal omdat dolfijnen, pelsrobben, vinvissen, haaien en zelfs jan-van-genten – vallend uit de lucht als kamikazepiloten – van alle kanten komen aangesneld om de vissen op te slokken. Voor duikliefhebbers geldt de sardinetrek dan ook als een uitgelezen moment om het rijke zeeleven voor de kust van Kaapstad (onder begeleiding) te bekijken.

6. In mei verandert Sicilië in een wilde bloemenzee

Och, Sicilië in mei! Het grootste eiland van de Middellandse Zee – die ‘voetbal’ voor de tenen van de Italiaanse laars, ja – is zo’n bestemming die sowieso nooit teleurstelt. Maar in de meimaand is Sicilië al helemaal op z’n best. Ten westen van de Etna sijpelen stroompjes smeltwater door de Siciliaanse vlaktes. Zelfs het vaak zo gortdroge hart van het eiland verandert voor even in een wilde bloemenzee. En de zon doet ondertussen al aardig haar best, maar nog zonder dat het voor al te broeierige temperaturen zorgt.

Ook qua bezoekersaantallen is het late voorjaar ideaal. Nog niet zo druk dat je schilderachtige stadjes als Ragusa en Modica in polonaise moet verkennen, maar gezellig genoeg om al de nodige foodfestivals, straatconcerten en wijnfeesten te kunnen bezoeken. Zo ook aan de oostkust, waar je in een dag of zeven van Messina naar Siracusa reist. Och, Sicilië in mei!

De culturele en natuurlijke schoonheid van Sicilië

Bekijk de mooiste bezienswaardigheden 

7. Hongkong: het broodjesfestival van Cheung Chau

Het grootste deel van het jaar is Cheung Chau een onopvallende visserskolonie voor de kust van Hongkong. Maar één week in mei schudt het hele eiland op zijn grondvesten vanwege het broodjesfestival van Cheung Chau, een van de meest kleurrijke festivals van Azië. Wat ooit begon als een smeekbede aan de goden om het eiland te behoeden voor roofzuchtige piraten, is inmiddels uitgegroeid tot een taoïstisch volksfeest waar je gewoonweg ogen te kort komt. Kinderen in Chinese klederdracht worden op lange palen door de straten gedragen. Dansers in drakenkostuum zwepen het publiek op. En zelfs de visrestaurants sluiten hun deuren, omdat het hele eiland dagenlang louter vegetarisch eet.

Het feest dankt zijn naam en faam aan de handgemaakte broodjes die tijdens het festival als … eh … zoete broodjes over de toonbank vliegen. Tijdens een speciale klimwedstrijd worden 20 meter hoge torens tot de nok toe behangen met deze deegbolletjes, waarna deelnemers ze zo snel mogelijk moeten losplukken. De heilige broodjes staan volgens de eilanders garant voor geluk. En een onvergetelijk spektakel.

8. Flamingo’s langs de mooiste fietsroute van de Achterhoek

Weinig vogels hebben zo’n zonnig uiterlijk als de flamingo. Je hoeft maar te kijken naar zo’n felroze steltloper en je krijgt direct de zomer in je bol. Logisch dus dat je het dier vooral tegenkomt op exotische bestemmingen zoals Bonaire, Mozambique, Senegal, Chili en – huh?!? - de Achterhoek?

Ja, die laatste bestemming hoort ook in het rijtje thuis. Sinds de jaren ’80 broedt een groepje van zo’n veertig flamingo’s elk voorjaar in het Zwillbrocker Venn: een veenmoeras buiten het Gelderse Groenlo, net over de Duitse grens. Het groepje vormt de meest noordelijke kolonie flamingo’s ter wereld. Eind mei kunnen de eerste kuikens uit hun ei komen en is het een mooi moment om langs te komen voor beschuit met (roze) muisjes. Als eerbetoon aan de jaarlijks gasten is de Flamingoroute bedacht. Je slingert vanaf het Zwillbrocker Venn 450 kilometer lang door de mooiste steden (Enschede, Ahaus, Bocholt), dorpen (Winterswijk, Legden, Schöppingen) en natuurgebieden van Twente, de Achterhoek en het West-Münsterland.

9. Indonesië: draken spotten op Komodo-eiland

Draken bestaan. Nee niet de draken met vleugels en vuur zoals je ze in sprookjes ziet, maar de draken van het Indonesische eilandje Komodo. Deze komodovaranen – zoals ze in het Nederlands meestal worden genoemd – zijn met afstand de grootste en zwaarste hagedissen ter wereld. Ruim 2,5 meter lang zijn ze. En gemakkelijk 150 kilo schoon aan de haak. Toch hoef je niet bang te zijn als hun gevorkte tong even jouw richting op lispelt. Omdat de varanen helemaal geen trek hebben in mensenvlees, kun je ze in het Komodo National Park van een afstandje veilig bekijken. Een fascinerend schouwspel, zeker in mei, als het broedseizoen begonnen is en de mannetjes flink met elkaar wedijveren.

Als klap op de vuurpijl staat het hele eiland in bloei, en kun je in de zee rond het eiland snorkelen met walvishaaien. Schrik niet: ook deze vriendelijke reuzen zijn ongevaarlijk voor mensen. Ondanks hun flinke formaat – tot wel tien meter lang – eten walvishaaien alleen plankton, krill en ander klein grut.

10. In mei is Cuzco op z’n kleurrijkst

Aan kleurenpracht geen gebrek in de Andes rond de Peruaanse stad Cuzco. Gifgroene bergflanken. Roze meren. En dan heb je nog ‘regenboogberg’ Vinicunca. In miljoenen jaren tijd is een spekkoek van kleurrijk gesteente omhooggestuwd die de berg opdeelt in onder meer een rode (ijzerrijke grond), groene (kopersulfaat) en gele (zwavel) steenlaag. De klim naar de 5200 meter hoge top is pittig. Maar als er geen wolken zijn, is de berg gelukkig ook vanaf grote afstand een prachtig schouwspel.

Toch zijn het de bonte bewoners van Cuzco die begin mei het meest kleurrijk uit de hoek komen voor de viering van Fiesta de la Cruz Velacuy. Dit feest is een mix tussen katholieke pracht en praal en een flinke snuf eeuwenoude Andes-tradities. Op 2 mei sjouwen de locals torenhoge kruizen van de bergtoppen naar beneden. Ze wikkelen de kruizen in kleurrijke kleden en versieren ze met bloemen. Een dag later worden ze zo door de straten gedragen tijdens een feestelijke processie. Al je zintuigen worden geprikkeld in dit feest vol muziek, bonte klederdracht, lokale lekkernijen – iemand trek in cavia? – en een afsluitende vuurwerkshow.

Meer tips voor het voorjaar

De mooiste vakantiebestemmingen in april 
Geniet van het voorjaar en ga actief de natuur in! Dit zijn de beste bestemmingen voor de maand april.
De mooiste vakantiebestemmingen in juni 
Op veel plekken is het in juni al heerlijk zonnig en warm, terwijl de grote toeristenstroom pas later op gang komt. De ideale vakantiemaand dus.
De mooiste nationale parken in Europa 
Europa telt honderden nationale parken – alleen al in Nederland vinden we er eenentwintig! Deze kan je zeker op je verlanglijst zetten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.