De tien mooiste vakantiebestemmingen in juli
Walvissen spotten in Newfoundland, muziekfestivals bijwonen in Kristiansand of de 'Big Five' met eigen ogen zien, maar dan gewoon in Nederland. In juli vieren we het leven - en de vakantie. Dit zijn de mooiste vakantiebestemmingen in juli.
Ontdek het minder bekende (en voordelige) Slovenië, toer met de trein naar koele meren in het Zwarte Woud of reis naar de andere kant van de oceaan, naar verrassende bestemmingen als Newfoundland en Alaska. Niet alleen is het er in juli heerlijk weer, de kans om wilde dieren te zien is groot. Liever feesten? Dat kan in juli perfect in Colombia en in Schotland.
1. Treinen naar de meren van het Zwarte Woud (Duitsland)
Tijdens een treinvakantie naar het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland trekken de meest afwisselende landschappen aan je voorbij. Vlakke velden maken plaats voor glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Het meest idyllische deel van de route is de ‘DreiSeenBahn’, een toeristische spoorlijn die drie meren in het Zwarte Woud met elkaar verbindt. Van eind juni tot half september rijdt op dit traject een stoomtrein. Deze vertrekt vanaf Titisee en rijdt langs de oevers van Windgfällweiher en de Schluchsee naar Seebrugg.
Neem na een dag treinen een verkoelende duik in een van de meren. Zoals de Titisee aan de voet van de Feldberg, omringd door beboste heuvels. Je kunt er zeilen, vissen of gewoon zwemmen en op een van de stranden liggen. Minder toeristisch is de hoger gelegen Schluchsee: het grootste meer van het Zwarte Woud. In het gelijknamige plaatsje kun je de helling van de Todnau afsuizen in de ‘Hasenhorn Coaster’: de langste rodelbaan van het Zwarte Woud.
2. Paalgooien en kogelslingeren bij de Schotse Highland Games
Juli is de droogste maand in Schotland, al is er altijd kans op wat neerslag. Dan liggen de Schotse Hooglanden er groen bij en steden als Edinburgh zijn op hun mooist. Blikvanger van de stad is Edinburgh Castle, waar je de Schotse kroonjuwelen kunt bewonderen. En áls de zon schijnt, klim dan naar de top van Arthur’s Seat waar je over heel Edinburgh uitkijkt.
En dan heb je in de zomer ook nog eens de Highland Games; al honderden jaren maken ze deel uit van de Schotse cultuur. De spelen begonnen (vermoedelijk) in de hooglanden, en vinden nu verspreid over het hele land plaats. Iedere gemeenschap organiseert z’n eigen spelen met oude sporten als paalgooien en kogelslingeren. Natuurlijk mag de Schotse doedelzakmuziek niet ontbreken. De Highland Games beginnen in mei, maar met zo’n dertig games per maand ligt het hoogtepunt in juli en augustus. Zoals dit jaar de City of Inverness Highland Games (15 juli) en de Inveraray Highland Games (18 juli).
3. Kristiansand (Noorwegen) is in juli dé plek voor muziekfans
Zin in een muzikale vakantie deze zomer? Denk dan eens aan het Noorse Kristansand in de kustregio Sørlandet. Van hieruit kun je beginnen aan een rondreis door Noorwegen, maar de stad leent zich ook uitstekend voor een stedentrip. Wandelen door de straten van de oude wijk Posebyen met z’n witgekleurde huizen, en op zonnige zomerdagen lekker uitpuffen op stadsstrand Bystranda.
Kristiansand is ook beroemd om z’n muziekfestivals. Vooral in juli komen muziekliefhebbers vanuit Noorwegen, maar ook steeds meer toeristen, naar de muziekstad. Dan is Kristiansand in de ban van heavy metal, rock en dj's. Zoals op de jaarlijkse beach Party Palmesus (dit jaar op 30 juni en 1 juli) – vaak met grote namen. Ook het tweedaagse rockfestival Måkeskrik is een aanrader: dit jaar op 7 en 8 juli op Odderøya.
4. Voordelig weg van het massatoerisme in Slovenië
Veel vakantiegangers passeren Slovenië als ze op doorreis zijn naar buurland Kroatië. Jammer, want qua natuurschoon is Slovenië minstens zo mooi. Deze low budget bestemming is ideaal voor een ontspannen zomervakantie. Toeristen kom je er namelijk, behalve rond het Meer van Bled, weinig tegen. Je vindt er historische steden als Ljubljana en Piran, maar ook bergen, valleien en natuurgebieden als Nationaal Park Triglav.
Warme zomerdagen in juli zijn perfect voor een verkoelende duik in een van de meren. In het Meer van Bohinj bijvoorbeeld. Koel is het ook in de beroemde grotten van Postojna, de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Nog spectaculairder misschien zijn de grotten van Škocjan die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Wijn- én fijnproeven doe je in de bekendste wijnregio van Slovenië, Vapava Valley. Slovenen zijn trots op hun wijn en dus kan dat vaak gratis. Lekker met andere lokale producten als worst en kaas. In de regio zijn verschillende fiets- en wandelroutes tussen de wijngaarden uitgezet.
5. De Big Five spotten op de Veluwe
Uitgestrekte heidevelden, bossen, grasvlakten en zandverstuivingen: het Nationale Park de Hoge Veluwe is een prachtig wandel- en fietsgebied. Én het leefgebied van wilde dieren. Tot eind juli is dit grootste nationale park van Nederland zelfs de perfecte plek om de 'Big Five van de Veluwe' te spotten. Kom je ’s ochtends vroeg of rond de avondschemering, dan loop je kans een Schotse Hooglander, edelhert, wild zwijn, ree of vos tegen het lijf te lopen. Het beste verken je het park lopend of op een van de (gratis te gebruiken) witte fietsen.
Midden in het park staat Jachthuis Sint Hubertus, het buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller dat werd ontworpen door Hendrik Berlage. In de zomervakantie zijn hier speciale rondleidingen voor kinderen. Dan opent de butler van toen de deur en stap je voor even terug in de tijd. Toen het huis boordevol logees zat en dienstmeisjes af en aan liepen. De butler vertelt je over de legende van Hubertus, de familie en over hun kunstverzameling die je deels terug ziet in het vlakbij gelegen Kröller-Müller Museum.