Tips Denemarken: zien & doen

ANWB samen met Pharos reizen en VisitDenmark

Denemarken is dé vakantiebestemming van dit moment en is ideaal voor een rondreis met de auto. Waarom? Door de grote afwisseling in natuur en cultuur is geen dag het zelfde tijdens je reis. Genieten van Deens design, topmusea en frisse zeelucht. Ideaal voor in het vroege voorjaar of heerlijk nazomeren. We zetten 10 bezienswaardigheden / tips op een rij.

1. Kopenhagen

In de hoofdstad van Denemarken voel je je binnen de kortste keren thuis. Bistro’s, budget of een sterren restaurant, voor iedere smulpaap is er wat te vinden in Kopenhagen. In het centrum vind je op elke straathoek een terras of een winkel met mooi Deens design. Tel daar een handvol topmusea bij op en je snapt waarom veel reizigers een tussenstop maken in deze stad. Leukste manier om de stad te verkennen: huur een fiets. Snel, gemakkelijk en ook design (kijk maar eens goed om je heen). Iets bijzonders doen: bezoek met een gids de wijk Christiania. Dit oude hippiebolwerk is nu een enclave voor galeries en kunstenaars.

2. Deens design

Deens design klinkt niet alleen lekker, het is ook functioneel en mooi. In Kopenhagen is het voor de designliefhebber goed toeven. Vooral de combinatie koffietent/galerie is erg aangenaam. Echt Deens design is niet goedkoop, maar je vindt in Nyhavn en het centrum van Kopenhagen meer dan genoeg winkeltjes om mooie cadeaus voor thuis te kopen. Neem ook zeker een kijkje in het design museum (zie ook tip 9). 

3. Bijzonder slapen

Rondreizen is de ideale manier om Denemarken te verkennen. Bovendien kun je eindeloos variëren in slaapadresjes. Zo boek je net zo makkelijk een kasteelkamer als een vakantiehuis aan zee. Ook eenvoudig: bed & breakfast of een Kro (authentieke Deense herberg). Langs de routes in Denemarken vind je regelmatig leuke adresjes. Kan in het voor- en naseizoen prima op de bonnefooi, maar als je zekerheid wilt, kun je uiteraard vooruit boeken. Kijk voor meer informatie op VisitDenmark.nl of bekijk de bijzondere rondreizen door Denemarken van reisdochter Pharos Reizen.

4. Land van zeeën en stranden

Denemarken bestaat voor een groot deel uit eilanden. Je kunt er dus naar hartenlust eilandhoppen met de auto. Natuurlijk naar Funen, Lolland en Seeland, maar bijvoorbeeld ook naar Møn en Falster. Niet met de auto maar zeker een bezoek waard zijn de vierhonderd kleinere eilandjes voor de Deense zuidkust. Echte eilandverzamelaars reizen nog even af naar Bornholm (ligt helemaal voor de kust van Zweden). Aanrader: de Deense Waddenzee. Prachtige eilanden met veel natuurschoon (vogels!). 

5. De hele dag smølen

Voor uitgebreid diner zijn er talloze restaurantjes waar je in Denemarken goed terecht kunt. De Denen eten de hele dag door lekkernijen. Probeer vooral eens een van de zoete broodjes met suiker en kaneel (ideaal voor tijdens een wandel- of fietstocht). Het ontbijt (morgenmad) met lekkere verse broodjes is al een heerlijk begin van de dag. Lunch (frokost) is vaak smørrebrød, brood met allerlei lekkernijen en ’s avonds de aftensmad, thuis of in een restaurant. Kortom, de Denen nemen eten heel serieus. Meer informatie over de Deense keuken.

6. Stevig stappen

Het landschap in Denemarken is heel gevarieerd. Je wandelt langs eindeloze stranden, door dichte bossen of in de lente langs knalgele koolzaadvelden. De wegen zijn vlak of lichtglooiend. Zin in een langer tocht? Voor doorstappers is er het Gendarmenpad op Zuid-Jutland, een wandeling van maar liefst 74 km. Je wandelt hierbij over de oude paden langs de Flensborg Fjord, waarop de Deense grenswachten van 1920 tot 1958 patrouilleerden. 

7. Fietsen

Veel vakantiefietsers roemen Denemarken als ‘ het neusje van de zalm voor ontspannen fietstochten’. Oost-Jutland en de Deense eilanden zijn licht golvend met langs de kust smalle stranden en kliffen. Er lopen tientallen fietsroutes die je kunt knopen tot formidabele lussen. Je kunt afstanden en tochten eindeloos variëren, er zijn veel fietstochten op verschillende eilanden uitgezet. Bijvoorbeeld de Panoramafietsroutes zijn goed beschreven dagtochten met mooie uitzichten. Aanrader: fietstocht over de Deense Waddeneilanden. 

TIP:  Bekijk de fietsvakanties van Pharos Reizen of meer informatie bij VisitDenmark.

8.  Kastelen en tuinen

In Denemarken vind je bijzonder mooie kastelen. Goed bewaard gebleven en vaak nog bewoond. Bijvoorbeeld Egeskov Slot (Funen), het meest bezochte kasteel van Denemarken. Waarom? Het is nog tot in de puntjes verzorgd, je vindt er prachtige kasteeltuin (met doolhof!) en een automuseum. Andere kastelen op het eiland Funen die een bezoek waard zijn, zijn Broholm Slot, Valdemars Slot en Nyborg Slot. 

9. Musea: van Viking tot design 

In Denemarken vind je enkele zeer bijzondere musea. Zo vind je in Aarhus (tweede stad van Denemarken) het cultuurhistorisch Moesgaard Museum. Het gebouw op zichzelf is al een bezoek waard en is prachtig gelegen middenin de natuur. Het museum is bijzonder interactief en werkt met wisselende tentoonstellingen. Ook in Aarhus: het Aros Kunstmuseum. Wederom geldt: het gebouw is al een bezienswaardigheid op zichzelf. In Noord-Jutland vind je Skagen, zeer geliefd bij schilders vanwege het bijzondere licht. In Skagens Kunstmuseer vind je mooie realistische kunst. In Kopenhagen op het eiland Seeland, kun je natuurlijk niet heen om Design Museum Danmark,  met de mooiste Deense designs. Ook interessant: David Collection met prachtige islamitische kunst (gratis te bezichtigen).

10. Tijd voor elkaar: Hygge

Denen staan al jaren hoog op de lijst van gelukkigste mensen ter wereld. Rust, ruimte en mooie natuur helpen daar natuurlijk bij, maar wat de Denen ook zeker net zo belangrijk vinden, is tijd voor elkaar. Er is zelfs een woord voor in het Deens: hygge. Ons woord ‘gezellig’ komt nog het meest in de buurt. Denen creëren graag hygge momenten: eindeloos tafelen, met familie en vrienden, picknicken op het strand  of loom hangen in de stadsparken van Kopenhagen op een zomeravond . Kortom, met elkaar genieten van de goede dingen in het leven. In Denemarken kun je dat heel eenvoudig doen: tijdens je vakantie.

Enthousiast geworden over Denemarken?

Bij onze reisdochter Pharos Reizen vind je een uitgebreid aanbod aan vakanties naar het schitterende Denemarken. 

Autovakanties Denemarken van Pharos