Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Fietsvakanties in Europa: toproutes en -bestemmingen

Van Vlaanderen tot Valencia

Wie op fietsvakantie gaat, ziet, ruikt, proeft en voelt meer dan wie per auto reist. De optelsom van beweging, frisse lucht en een grote mate vrijheid zorgt voor een prettig gevoel. Daarom hier een overzicht van tien topbestemmingen voor een fietsvakantie. Via fietsroutes waarvoor je echt geen Mathieu van der Poel hoeft te heten, bijna iedereen kan het.

1. Rond de Bodensee (Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland)

Aan de voet van de Alpen, op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, daar schittert de Bodensee. En de Bodensee Radweg (circa 270 km) voert je om dit grote meer heen én langs tal van historische bezienswaardigheden. Zoals stedenschoon (van onder meer Konstanz, Stein am Rhein en Lindau) en werelderfgoed (de kloosters op het eiland Reichenau), naast kastelen en kabelbanen, zeilboten en zeppelins, en boulevards met zowel toprestaurants als foodtrucks met Bodenseezicht.

Start & finish: Kan overal langs de route. Eten, drinken en overnachten is in Zwitserland doorgaans duurder dan in Duitsland of Oostenrijk. 
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd en op internet is veel info te vinden. 
Zwaarte: Deze route – vlak en vooral over fietspaden – is voor vrijwel elke fietser te doen. Tip: wie met de klok mee reist, fietst dichter langs het meer. 
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Naast prima fietsenmakers zijn er meer dan voldoende plekken om een fietsaccu op te laden, mocht dat nodig zijn.
Overnachten: Langs de route vind je zowel de nodige campings als vele Gasthöfe en hotels.

Bekijk de fietsreizen langs de Bodensee


2. Langs de Loirekastelen (Frankrijk)

De Loirestreek is een geliefde fietsbestemming vanwege de rivier zelf, de vele kastelen en de historische stad Tours. Behalve langs de Loire en die kastelen trap je hier, via stille weggetjes en paden, ook langs stokoude kloosters, watermolens en wijngaarden. En je komt door dorpjes als Azay-le-Rideau en Crissay-sur-Manse, waarvan een mens spontaan emigratieplannen krijgt. Zeker nadat je onder de plataan op het dorpsplein het menu du jour met een lokaal wijntje hebt besteld. 

Start & finish: Tours, goed bereikbaar per auto, trein en fiets, is een fijne optie als start- en finishplaats voor zowel een rondrit als een tocht langs de Loire, naar bijvoorbeeld Angers of Nantes, waar je dan met de fiets de trein terug kunt nemen.
Bewegwijzering/informatie: Langs de Loire-rivier loopt La Loire à Vélo, een bewegwijzerde route die wordt doorkruist door diverse andere routes (zoals de Vélodyssée, Châteaux op de Fiets, Indre op de Fiets, La Vélocéan en La Vélo Francette) waarmee je een ronde kunt maken.
Zwaarte: Fietspaden en rustige weggetjes, meestal verhard, vlak of licht stijgend en dalend over heuvels. Goed te doen voor elke fietser met een redelijke conditie.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei.
Overnachten: Er zijn campings, maar niet overal. Hotels en chambres d’hôtes (B&B’s) zijn minder dun gezaaid.

Alle tips voor de Loire


3. Tussen Praag en Dresden (Tsjechië & Duitsland)

Noord-Bohemen in Tsjechië en Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland ) in Duitsland zijn twee fraaie streken, verbonden door de Elbe-rivier. En dwars door Praag stroomt de Moldau, die uitkomt in de Elbe. Beide rivieren volgend fiets je dan ook van Praag naar Dresden, de hoofdstad van Saksen. Het zijn meteen ook de eerste 230 kilometer van de Elberadweg, een cultuurhistorische route over vrijliggende fietspaden en autoluwe wegen. Reken op stedenschoon (in onder meer Praag, Pirna en Dresden), natuurschoon (in onder meer het Elbezandsteengebergte), hopakkers, veerpontjes en, indien gewenst, bier, wijn en Bratwurst.

Start & finish: Reis per auto of trein naar Dresden en spoor vanaf hier naar Praag.
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd, heeft een website en te koop is de prima (Duitstalige) fietsgids: Bikeline Elbe Radweg 1: Praag-Magdeburg (500 km).
Zwaarte: Net zo zwaar als fietsen in Nederland. De lengte van elke dagetappe kun je zelf bepalen, tenzij je al vooraf je slaapadresjes boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant.
Overnachten: Hotels, B&B’s, gastenkamers (Zimmer Frei) en campings vind je langs de route, op internet en in de fietsgids.

Bekijk de bezienswaardigheden van Tsjechië


4. Fluitend door Vlaanderen (België)

De Vlaanderenroute is de langste meerdaagse route van België. Een lus van 920 kilometer fietsplezier, zowel door polder, bos en heide als door historische dorpen, stadjes en steden als Damme, Brugge, Gent en Leuven. Reken op kleine kapelletjes, eeuwenoud werelderfgoed en terrasrijke pleinen met smakelijk bier en tongstrelend eten.

Start & finish: Naar keuze, want het is een rondrit. Omdat de Vlaanderenroute door andere routes wordt doorsneden (zoals de Schelderoute en de Stedenroute), kun je desgewenst een kleinere ronde fietsen. Ook sluit de route aan op fietsroutes naar Wallonië en Nederland.
Bewegwijzering: De Vlaanderenroute is in twee richtingen bewegwijzerd.
Zwaarte: Fietsen in Vlaanderen is net zo zwaar als in Nederland, al zitten er wel enkele gemene klimmetjes in het traject, zoals de 141 meter hoge Kluisberg. De lengte van elke dagetappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf al je slaapadresjes boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Versnellingen zijn gewenst, vanwege de eerdergenoemde heuvels. Een accu opladen kan en mag in vrijwel elk café.
Overnachten: Hotels, B&B’s en campings (met trekkershutten) vind je langs de route, maar niet overal. Stippel daarom vooraf al uit waar je wenst te slapen.

Alle fietsreizen door Vlaanderen


5. Vanuit de Alpen naar Verona (Noord-Italie)

Wie de Adige-rivier volgt, van het Duitstalige drielandenpunt Zwitserland/Oostenrijk/Italië tot in het werelderfgoed van Verona, die hoeft maar weinig te klimmen. Je rolt dan tussen ontelbare appelbomen en druivenranken, over de vrijliggende fietspaden van de Etsch Adige Radweg (335 km). Trappend langs kastelen, door stedenschoon (van onder meer Merano, Bolzano en Trento) en reken ook op een verdronken kerkje, een Romeinse arena, verrukkelijk eten en dito wijn. Tip: sla na circa 210 kilometer bij Rovereto rechtsaf, voor een verfrissende omweg langs of over het Gardameer.

Start & finish: De route gaat van de Reschenpas (1455 m) naar Verona (59 m). Andersom kan ook, maar is uiteraard een stuk zwaarder. Tip: reis per auto naar een hotel of camping halverwege de fietsroute, bijvoorbeeld nabij Bolzano, en hierna per fiets, trein en bus naar de Reschenpas. En spoor dan na de finish in Verona terug naar je auto.
Bewegwijzering/informatie: De hele route is bewegwijzerd. Info is op internet te vinden.
Zwaarte: De Etsch Adige Radweg is niet zwaar. Je fietst veel vlak of dalend. Let wel op bij het begin: meteen na de pas daalt de route vrij steil. Voor wie ervoor kiest via het Gardameer te fietsen, wacht er een kleine pas, de Passo San Giovanni (287 m).
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De route gaat om veel dorpen en stadjes heen. Voor een drankje of om de fietsaccu op te laden (wat in vrijwel elk café of restaurant mag) moet je daarom soms even van de route af. Wat geen straf is, integendeel.
Overnachten: Langs de route vind je vele hotels, van Heimatglück tot Bella Vista. Ook zijn er de nodige campings (m.u.v. het traject tussen Trento en Rovereto).

Bekijk ook: de mooiste plekken in de Alpen

Alle tips op een rij

6. Fietsen op Mallorca (Spanje)

Als wij in Nederland nog rillend in onze winterjas lopen, is het op Mallorca al lekker fietsweer. Het eiland is een bekende toeristenbestemming, vooral dankzij de vele hotels en stranden aan de zuidkust. Veel minder bekend is het binnenland, waar stille wegen lonken. Zowel bergwegen (in de Serra de Tramuntana, werelderfgoed) voor wie graag klimt, als stroken vlak of licht golvend asfalt, van dorpje naar dorpje. Tussen boomgaarden met amandel-, olijf- en sinaasappelbomen en langs witte zoutpannen, groenblauwe baaien, het onderaardse meer van de Cuevas del Drach (Drakengrotten) en kleine kustplaatsen, steevast goed voor een terrasje waarop je verse zumo de naranja, paella en nog veel meer kunt bestellen.

Start & finish: Met de boot of het vliegtuig kom je aan bij Palma de Mallorca, de bezienswaardige hoofdstad waarin het prettig toeven is. Heel geschikt daarom voor zowel de eerste als de laatste dag.
Bewegwijzering/informatie: Voor zover ons bekend zijn er geen bewegwijzerde fietsroutes op Mallorca, maar met een goede kaart of Google Maps vind je er gemakkelijk je eigen weg. Bij fietsverhuurbedrijven kun je vaak ook terecht voor e-bikes, routetips en GPS-trackers.  
Zwaarte: Zoals gezegd, je kunt in de bergen fietsen, maar ook over het vrij vlakke laagland. Hartje zomer kan het er wel heet zijn.
Gewone fiets of e-bike: Kan allebei. Een e-bike mag echter niet mee in het vliegruig, die zul je dus ter plekke moeten huren.
Overnachten: Er zijn slechts twee campings op Mallorca waar je officieel mag kamperen. Wel dik gezaaid zijn hotels, B&B’s en Airbnb-adresjes.

7. Langs de Atlantische Oceaan (Frankrijk)

Langs de Atlantische kust van Frankrijk, van Noord-Bretagne tot aan de grens met Spanje, kronkelt de Vélodyssée. 1200 kilometer (waarvan circa 80 procent over autovrije paden) met zeezicht, grote en kleine stranden, oude kanalen, grillige kliffen en tal van historische stadjes en steden, zoals Nantes, La Rochelle en Biarritz. Plus: smullen van oesters en fruits de mer.

Start & finish: Roscoff (in Bretagne) of Hendaye (vlak bij Spanje). Via onder meer de Kustroute kun je naar Roscoff (950 km) fietsen. De fiets kan ook mee met de trein, maar niet in de Thalys, zodat een reis naar Roscoff met het nodige overstappen dient te gebeuren (in Antwerpen, Lille en Parijs), plus een fietstochtje door Paris-Nord naar Gare de Montparnasse, om hier op de TGV naar Morlaix te stappen. Dit alles is ons echter prima bevallen. Voor de terugreis stap je dan in Hendaye of Bordeaux in de TGV naar Parijs Montparnasse. Maar wat ook kan: vanaf Biarritz per vliegtuig terug (tenzij je een e-bike hebt).
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd, heeft een website en wordt beschreven in de Nederlandstalige fietsgids Le Vélodyssée van Paul Benjaminse, die ook kaarten bevat.
Zwaarte: Het overgrote deel is vlak en gaat over vrijliggende fietspaden. De klimmetjes die er zijn, zijn van duintopniveau, alleen op dag 1 (Bretagne) en helemaal aan het einde (Baskenland) is de Vélodyssée iets pittiger. Mede door de zee en de meren onderweg is de route ook geschikt om met kinderen te fietsen.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant.
Overnachten: Langs de kust zijn er hotels, chambre d’hôtes/B&B’s en campings in overvloed. Ook in de fietsgids vind je veel slaapadresjes.

Bekijk alle fietsvakanties in Frankrijk


8. Alpe Adria Radweg (Oostenrijk & Noordoost-Italië)

De Alpe Adria Radweg (410 km) voert je vanaf Salzburg, de barokke geboortestad van Mozart, door de Alpen tot in het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Je rolt over voormalige spoorlijnen. fietspaden en autoluw asfalt, met als brandstof zowel Apfelstrüdel als spaghetti frutti di mare, naar onder meer Bad Gastein, Udine en Palmanova. Onderweg passeer je zowel renaissancepaleizen als middeleeuwse vestingstadjes en antiek werelderfgoed.       

Start & finish: Monumentenstad Salzburg (in Oostenrijk) en het badplaatsje Grado (aan de Adriatische Zee). Reizen naar Salzburg (950 km vanaf Utrecht) kan per auto. Na de finish in Grado kun je dan terug naar Salzburg per trein of Radtaxi. Maar wat ook kan: per trein met je fiets naar Salzburg en terug naar huis vanuit Venetië.
Bewegwijzering/fietsgids: De route is bewegwijzerd. Op enkele borden onderweg zie je de route opgedeeld in acht dagetappes (waarvan de langste 64 km is), maar uiteraard is een ander schema ook mogelijk. Naast de Duitstalige fietsgids Bikeline Alpe Adria Radweg is er ook een website van de route.
Zwaarte: veel kilometers zijn vlak of dalend, maar soms gaat deze Radweg toch echt omhoog. Met een licht verzet wordt het echter nooit loodzwaar. Plus: desgewenst kan de fiets kan (voor weinig geld) een stuk mee in de bus of de trein, waarvan de haltes en stations nooit ver weg zijn. De lengte van elke dagetappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf al je slaapadresjes hebt geboekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen mag in vrijwel elk café of restaurant. Overnachten: In de fietsgids en langs de route vind je vele hotels, B&B’s, Zimmer Frei-adresjes en campings.

Bekijk fietsvakanties in Oostenrijk


9. Een reisje langs de Rijn (Zwitserland)

De Zwitserse Rhein-Route (430 km) loopt vanaf de Oberalppas, langs een nog piepjong Rijntje, via onder meer de Ruinaulta (de ‘Grand Canyon van Zwitserland’, waar de Voor-Rijn doorheen buldert), het fonkelende Bodenmeer en de Rheinfall bij Schaffhausen (Europa’s grootste waterval) tot aan de Rhein-Rivièra in Bazel.

Start & finish: De Oberalppas (2046 m) en Bazel (245 m). Wie wil, kan de Rijn nog verder volgen, tot in Hoek van Holland. De complete bewegwijzerde Rijnfietsroute (de EuroVelo15) is 1233 kilometer lang. De pas is uitstekend per trein bereikbaar. Reis daarom per auto of trein met je fiets tot Bazel, spoor dan naar de Oberalppas en trap vervolgens terug. Tip: Wandel eerst vanaf de pas (in circa 2,5 uur) naar het Lai da Tuma, de bron van de Rijn.
Bewegwijzering/informatie: De Rhein-Route is voorbeeldig bewegwijzerd. Verder wordt de route tot Bazel beschreven in de Duitstalige fietsgids Rhein Radweg deel 1 van Bikeline. Voor wie de Rijn verder tot bij Hoek van Holland wil volgen, zijn er zijn nog drie delen. Handig: de gratis downloadbare SwitzerlandMobility-app.
Zwaarte: Tot Bazel gaat 364 kilometer over glad asfalt en is 66 kilometer onverhard. De route is niet zwaar: je daalt véél meer dan je klimt, en veel van de route is vlak. Maar af en toe gaat het toch echt een stuk omhoog. Let op bij het beginpunt: vanaf de pas gaan de eerste 15 kilometer vrij steil omlaag. Wie dat wil, kan altijd een deel van de route per trein of bus afleggen, er zijn vele haltes en stations.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei: in Zwitserland zijn e-bikes net zo gewoon als kaas, chocolade en bergen.
Overnachten: Langs de route en in de gids vind je vele hotels en voldoende campings. 

Het mooiste van Zwitserland


10. Camino del Cid (Spanje)

El Cid was een 11e-eeuwse ridder die soms met, maar meestal tegen de Moren ten strijde trok. En de Camino del Cid (Weg van El Cid) is een 900 kilometer lange fietsroute door dunbevolkt Spanje, van El Cids geboortedorp tot in Valencia, waar hij zijn laatste slag won en stierf. Via bergketens, stokoude kloosters en vestingstadjes, kolossale kastelen, de kathedraal van Burgos, de mudéjar-torens van Teruel en de musea van Valencia.

Start & finish: Vivar del Cid (een gehucht net boven Burgos) en Valencia. Je kunt per auto naar Burgos, de camino fietsen en dan met twee (snel)treinen via Madrid terug naar Burgos. Of: vliegen op Madrid, daar op de trein naar Burgos stappen, en na de finish in Valencia per vliegtuig naar huis.
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd. Niet overdadig, maar je verdwaalt niet snel. Meer info vind je op de website van de route en in de Fietsgids in het spoor van El Cid.
Zwaarte: De Camino del Cid is schitterend, maar uitdagend. Dit is een route voor (vakantie)fietsers met enige ervaring die niet vies zijn van een klim. Je rijdt veel over rustige wegen, dwars door het Spaanse binnenland, waarbij je bergpassen zult moeten bedwingen en waar het hartje zomer bloedheet kan zijn.  
Gewone fiets of e-bike? Zorg in elk geval voor voldoende versnellingen. Wie de camino met een e-bike wil rijden, kan maar beter een fiets met een sterke motor en een grote actieradius hebben. En besef: bergop rijdend is de accu sneller leeg. Je zult hem in vrijwel elk café of restaurant mogen opladen, maar zoals gezegd, deze route gaat door dunbevolkt gebied.
Overnachten: Hotels en hostels zijn er voldoende langs de route, waar precies, dat staat in de fietsgids. Campings zijn schaars, maar wie het lief vraagt, mag bijna altijd in een akker of boomgaard kamperen.

Bekijk alle fietsvakanties van ANWB

Meer tips voor een actieve vakantie

19 mooie fietsroutes door Duitsland

19 mooie fietsroutes door Duitsland

Waai uit langs de Oostzee met charmante badplaatsen of volg de Romantische Strasse langs prachtige meren, kastelen en wijngaarden.
De 12 mooiste fietsroutes in Oostenrijk

De 12 mooiste fietsroutes in Oostenrijk

Fietsen in Oostenrijk hoeft helemaal niet zwaar te zijn. Integendeel. Er zijn genoeg vlakke routes langs bergen en rivieren.
Paklijst voor je fietsvakantie

Paklijst voor je fietsvakantie

Steuntje in de rug nodig bij het inpakken voor je fietsvakantie? Vink aan wat je wilt meenemen, print 'm uit met de knop onderaan de pagina en je weet zeker dat je niets meer vergeet!

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!