Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste stranden ter wereld

De liefhebbers van strandvakanties hebben met een planeet die voor zeventig procent uit water bestaat meer dan genoeg keuze. Wandel over de zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras. Ontdek hier de mooiste stranden ter wereld.

1. Zonnen tussen pinguïns op Boulders Beach (Zuid-Afrika)

De beschutte baai Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad heeft zijn naam te danken aan de granieten rotsblokken waarin de baai is gelegen. De hier en daar verspreide rotsen op het strand en in de branding geven het een bijzondere uitstraling. Maar wat het strand vooral bijzonder maakt is een kolonie van duizenden zwartvoetpinguïns die zich hier in 1982 vestigden. 

De pinguïns zijn overal. Ze liggen ontspannen in het warme zand, staan waakzaam – of misschien gewoon genietend van de zon – op de rotsen, zwemmen in de zee of waggelen zelfs onverstoord door het naastgelegen dorpje. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk van deze zwartwitte strandgangers als je je handdoek uitlegt of gaat zwemmen. Ofschoon ze niet agressief zijn, hebben ze wel scherpe tanden en kunnen ze hard bijten. Bewonderen op afstand is dus aanbevolen.

2. Paragliden van de hoogste zandduin van Europa (Frankrijk)

In het zuidwesten van Frankrijk, in de regio Aquitaine, ligt de allerhoogste zandduin van Europa: de Dune du Pilat. De duin loopt over in het strand van La Corniche en een naaldbos aan de andere zijde. De enorme hoop zand is ongeveer 615 meter breed, 2,9 kilometer lang en 110 meter hoog. Al veranderen die cijfers en het landschap natuurlijk constant door wind en getij. Dune de Pilat verplaatst zich jaarlijks zelfs enkele meters landinwaarts waarbij het bos, wegen en huizen opslokt. 

Beklim de duin en geniet van een uitzicht over de Atlantische Oceaan en (bij helder weer) de groene toppen van de Pyreneeën. Nog meer kleur krijgt het palet als bij mooi weer tientallen kleurrijke schermen van paragliders de lucht in gaan. Bewonder het uitzicht over het strand en de duin van bovenaf tijdens het paragliden, neem een duik in de zee of voel het zand onder je doorglijden tijdens het zandboarden. 

3. Anse Source d’Argent: ruig en sierlijk (Seychellen)

De allermooiste stranden ter wereld vind je volgens velen in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, het ene nog mooier dan het andere. Ze zijn ruig en sierlijk tegelijk: grote geërodeerde rotsblokken liggen tussen het fijne, zachte zand en worden omgeven door zacht kabbelend water. Met als een van de mooiste stranden Anse Source d’Argent op het eiland La Digue. De ongerepte zandstrook omringd door tropisch water, granietrotsen en kokospalmen is bijna te mooi om waar te zijn.

Om op Anse Source d’Argent te komen moet je dwars door L’Union Estate. Een voormalige kokosnootplantage die heeft plaatsgemaakt voor een kleinschalige vanilleplantage, rijen vol palmbomen, koloniale huizen en reuzenschildpadden. Neem vooral ook de tijd om deze ‘poort naar het paradijs’ zelf te ontdekken. 

4. Kajakken langs de verlaten stranden van Palawan (Filipijnen)

Een aantal van de mooiste stranden ter wereld vind je op Palawan, een archipel in de Filipijnen. Witte zandstranden, blauwgroen zeewater en tropische vegetatie worden hier overtroffen door de schoonheid van de karstbergen die rechtop uit de zee rijzen en het totaalplaatje een dramatisch effect geven.

In het noorden van Palawan ligt een klein stadje genaamd El Nido, waarvandaan de meeste tours vertrekken. De leukste manier om de schoonheid van Palawan te ontdekken is tijdens een tocht met een transparante kajak. Peddel naar het eiland Cadlao, via zes verlaten stranden. Een tocht die een luxeprobleem met zich mee brengt: waar moet je kijken? De stranden vol palmbomen bewoond door apen en neushoornvogels, de enorme karstbergen of de kleurrijke koralen en tropische vissen die je door de bodem van je kajak voorbij ziet komen? Ons advies: ga mee in de relaxte sfeer van het eiland en neem vooral je tijd.

5. De legende van het zwarte strand Reynisfjara (IJsland)

Het zwarte vulkanische strand van Reynisfjara in IJsland laat zien dat de mooiste stranden niet perse tropische zijn. Een zwarte kustlijn – ontstaan door gecorrodeerde vulkanische rotsen en lava waar de golven van de Atlantische Oceaan zich met veel geweld op storten, hoort ook zeker thuis op het lijstje. De klif, die langs het strand ligt, bestaat uit stenen kolommen die door getij en wind vormen hebben aangenomen die door de mens lijken gemaakt. De ruige en mysterieuze aanblik van de klif vormde het decor in de populaire serie Game of Thrones en is een populaire broedplaats van  papegaaiduikers, zeekoeten en noordse stormvogels.

Ook indrukwekkend zijn de twee basaltzuilen van ongeveer 66 meter hoog, die met hun zwarte kleur een mooi contrast vormen in het blauwe water. Volgens legendes waren de rotsen ooit trollen die een schip op het land probeerden te trekken, maar werden verrast door de opkomende zon die hen versteende. Let op: loop niet te dicht bij de branding, want verraderlijk sterke en onvoorspelbaar golven kunnen je verrassen.

6. Het onderwatermuseum van Isla Mujeres (Mexico)

Een van de mooiste stranden ter wereld vind je op het eiland Isla Mujeres, het meest oostelijke stukje van Mexico. Dit eiland van ongeveer zeven kilometer lang en nog geen kilometer breed was vroeger een heilige plek voor de Maya’s en gewijd aan de godin van de maan, Ixchel. Het eiland is tegenwoordig vooral bekend vanwege de paradijselijke stranden waar je vanuit je hangmat, in de schaduw van palmbomen, uitkijkt over de Caribische Zee. 

Nog indrukwekkender dan het strand is de onderwaterwereld voor de kust van Isla Mujeres, waar het onderwatermuseum MUSA ligt. Dit innovatieve museum is een eco-project om de negatieve effecten van klimaatverandering op de oceaan en riffen tegen te gaan. Meer dan vijfhonderd levensgrote beelden en sculpturen werden hier geplaatst om een kunstmatig rif te creëren en de druk op het natuurlijke rif te verlagen. Duik langs of snorkel boven de met koraal bedekte kunstwerken die variëren van een Volkswagen Kever tot een onderuitgezakte man op de bank. 

Ontdek ook: de mooiste tropische eilanden

Bekijk ze hier 

7. Loop over miljarden schelpen op Shell Beach (West-Australië)

Het indrukwekkende witte strand van Shell Beach lijkt op elk ander tropisch strand, maar is zoals de naam al doet vermoeden nét iets anders. Het strand bestaat namelijk niet uit zand, maar uit miljarden kleine witte schelpen. Ze liggen verspreid over een lengte van meer dan honderd kilometer en een diepte van soms tien meter. In het begin van de 20e eeuw werden de schelpen fijngeperst en gebruikt bij het bouwen van een aantal gebouwen in de naastliggende stad Denham. 

Uniek is dat het strand volledig bestaat uit de schelp van de Fragum-kokkel. De oorzaak is het hoge zoutgehalte van het water. De kokkel kan als een van de weinige dieren overleven in dit water en heeft daardoor ook bijna geen natuurlijke vijanden. Zwem door het blauwgroene water of blijf gemakkelijk drijven door het hoge zoutgehalte.  

8. De verstopte schatten van Bay Islands (Honduras)

Met een beetje geluk vind je een oude piratenschat onder het witte zand van de Bay Islands van Honduras. In de 16de en 17 eeuw werden de – toen onbewoonde – eilandjes namelijk door piraten gebruikt als uitvalbasis om met goud beladen Spaanse schepen te overvallen. Alhoewel de stranden aan alle kenmerken van een bounty-eiland voldoen, komen de meeste mensen om het op één na grootste barrièrerif ter wereld te bewonderen. Duik langs kleurrijk koraal, tropische vissen, zeeschildpadden en soms zelfs walvishaaien. Vergeet daarbij niet dat het koraal (en de dieren) enorm kwetsbaar zijn. Houdt daarom voldoende afstand tijdens het duiken.

Het mooiste strand vind je op het grootste eiland Roatán, waar je ook de meeste faciliteiten vindt. Voor meer rust en ruimte bezoek je het kleinere eiland Utila, favoriet onder backpackers en locals. Hier vind je ook de goedkoopste duik- en snorkeltrips van de Bay Islands. 

9. Fossielen verzamelen op Lyme Regis (Zuid-Engeland)

Voor een van de meest bijzondere stranden ter wereld hoef je niet ver te reizen. In Zuid-Engeland vind je het strand van Lyme Regis aan de kliffen van de Jurassic Coast. De enorme kliffen bestaan uit lagen klei, kalksteen en siltsteen die uit het jura- en krijttijdperk stammen. Ze verbergen miljoenen fossielen, van soms 250 miljoen jaar oud, die door erosie steeds meer worden vrijgegeven.  

De grootste vondst op het strand van Lyme Regis was het fossiel van een vishagedis (ichthyosaurus) uit het dinotijdperk, die nu te bewonderen is in het nationaal museum van Londen. Zelf heb je meer kans om ammonieten (spiraalvormig restant van een inktvissoort) en belemnieten (zwarte overblijfselen van een prehistorische zeekat) te vinden. Mocht je zoektocht niet zo succesvol zijn, dan kun je altijd nog fossielen bewonderen in het fossielenmuseum van Lyme Regis of kopen in een van de vele winkeltjes. 

10. De paradijselijke stranden van de Malediven

Heb je het over de mooiste stranden ter wereld, dan mogen de stranden van de Malediven niet ontbreken. Deze eilandengroep in de Indische Oceaan bestaat voornamelijk uit witte zandstranden (écht wit), wuivende palmbomen en helder zeewater. Er heerst een ontspannen, paradijselijke sfeer. Geen wonder dat veel pasgehuwden hier hun huwelijksreis doorbrengen. 

De Malediven zijn een geliefde duikbestemming vanwege de helderheid en de temperatuur (gemiddeld 28 graden) van het water en de grote variatie aan zeeleven. Zwem door de onderwaterwereld langs kleurrijk koraal en tropische vissen als papegaaivissen, kogelvissen, barracuda’s en lipvissen. Bovendien is een ontmoeting met een walvishaai, zeeschildpad of reuzenmanta niet uitgesloten. Boven water zie je tussen juni en oktober met een beetje mazzel nog een indrukwekkend natuurlijk fenomeen: ‘Sea of Stars’. Het ondiepe water langs het strand wordt dan als een sterrenhemel verlicht door lichtgevende fytoplankton. Het licht ontstaat door een natuurlijke chemische reactie tussen het plankton en zuurstof. 

11. De witte trappen van Scala dei Turchi (Sicilië, Italië)

Gletsjers op Sicilië? Je zou het bijna denken bij Scala dei Turchi. Deze witte rots bij Realmonte bestaat echter uit marna: een wit soort kalksteen, waar weer en wind een trap uit hebben gehouwen. De naam Scala dei Turchi (Trap van de Turken), zou te danken zijn aan een verrassingsaanval van Turkse (Saraceense) piraten op Sicilië in de middeleeuwen. De piraten verstopten hun schepen in de inhammen en klommen via de trap in de rotsen naar het vaste land. 

Tegenwoordig gebruikt men de rots, die heerlijk warm wordt in de zon, als een verlengstuk van het naastliggende zandstrand. De rotsen zijn niet erg steil en dus prima te beklimmen. Wanneer je een van de treden hebt uitgekozen, rest je nog één ding: genieten van de zon en het uitzicht over de Middellandse Zee.

12. Schildpadden spotten op Punalu’u Black Sand Beach (Hawaï)

Een van de meest bijzondere en misschien wel mooiste stranden op Hawaï is Panalu’u Black Sand Beach. Zoals de naam al aangeeft heeft dit strand zwart zand dat bestaat uit kleine stukken lava. Wat dit strand zo mooi maakt is het contrast in kleuren. Het donkerzwarte zand, het blauwe water dat wit kleurt wanneer het de kust bereikt en de groene kokospalmen en beplanting die het strand omgeven. 

Daarnaast is het strand geliefd vanwege de vele Hawaïaanse groene zeeschildpadden die in het zand liggen te zonnen. In het water heb je zelfs kans om de zeldzame Honu’ea of Hawksbill Turtle te spotten. Houd er rekening mee dat zeeschildpadden wettelijk zijn beschermd in Hawaï en houd minimaal drie meter afstand van de dieren. Tip: waterschoentjes zijn geen overbodige luxe vanwege de stenen in het water en het feit dat het zwarte zand erg heet kan worden.

13. De mysterieuze rotsen op Koekohe Beach (Nieuw-Zeeland)

Liefhebbers van fantasiefilms zullen op het strand van Koekohe in Nieuw-Zeeland draken- of dino-eieren denken te hebben gevonden. Het strand op het Zuidereiland ligt namelijk vol met bijna perfect ronde bollen waarvan sommige meer dan twee meter groot zijn en zeker zeven ton wegen. Volgens een Maori-legende verongelukte een deel van de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland in een Arai-te-uru (een soort grote kano) tijdens een storm. De overblijfselen van de boot, mensen en proviand spoelden vervolgens aan en versteenden. 

De waarheid is iets minder spannend en triest. De keien zijn namelijk concreties: versteende ballen, bestaand uit klei, slib en calciet, die klem zaten in de kustlijn. Erosie, veroorzaakt door het water, sleep de keien in hun gladde ronde vorm en liet het steen dat de keien vasthield verdwijnen. Grote kans dat dit nog steeds gebeurt en er steeds nieuwe ballen bij komen. Je kan de Moeraki Boulders het best bekijken tijdens eb. Als het vloed is worden ze namelijk omgeven door water.  

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.