Naar artikel

De 9 mooiste vakantiebestemmingen in april

April is de ideale maand voor een actieve vakantie. Wandelen, fietsen, kajakken; het past perfect bij het lenteweer én bij de mooie voorjaarsnatuur. Ook een goed idee: Pasen vieren in Spanje of Italië. Dit zijn de beste bestemmingen voor de maand april.

Op fietscruise langs de Hollandse Hanzesteden of kajakken in Slovenië: actief vakantie vieren kan in april op de mooiste bestemmingen. Maar ook als je je fietskleding of wandelschoenen liever thuis laat, zijn er in april genoeg vakantiebestemmingen om heen te reizen. Vier bijvoorbeeld Semana Santa (Pasen) in Sevilla, eet chocola in Turijn of geniet van de kersenbloesem in Japan.

1. In de ban van de Japanse kersenbloesem

Niemand kan precies voorspellen wanneer de kersenbomen van Japan in bloei staan. Maar daar zit volgens Japanners juist de charme van de sakura (de kersenbloesem). Het plotseling opkomen en weer verwaaien van de bloesems toont in een notendop de schoonheid van de vergankelijkheid, een essentieel onderdeel van de Japanse levensfilosofie. Als bij toverslag barsten de knoppen open en dan baden volledige steden een paar weken in een zee van lichtroze bloemetjes.

De komst van de kersenbloesem wordt in Japan gezien als het sein om de winter gedag te zwaaien en massaal naar buiten te gaan. Hele volksstammen ploffen neer in de parken voor een potje hanami. Dat werkwoord betekent ‘kijken naar kersenbloesem’, en komt in de praktijk vooral neer op massaal picknicken in de parken. Ook ’s avonds, onder het licht van talloze papieren lantaarns die aan de kersentakken worden opgehangen.

De kersenbomen in Kyoto, Tokyo en Osaka staan vaak al vroeg in april (of zelfs laat in maart) in bloei. Kans gemist? In meer noordelijke steden als Sapporo, Aomori en Sendai komt de bloei vaak pas later in de maand op gang


2. Hollandse Duinen voor de mooiste natuur én cultuur

In 2016 kozen Nederlanders de Zuid-Hollandse kuststreek tussen Hillegom en Hoek van Holland als een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Met reden: wie vanaf het strand landinwaarts trekt, stuit in het glooiende duinlandschap op glinsterende meertjes, bescheiden plukken bos en – vanaf begin april! – bonte bollenvelden. De Hollandse Duinen zijn dan ook hard op weg om officieel te worden gekroond tot het 22ste nationale park van Nederland. Een nationaal park ‘nieuwe stijl’ welteverstaan, waar natuur en cultuur overal hand in hand gaan.

In en om steden als Den Haag, Delft en Leiden vind je binnen de parkgrenzen overal de sporen van Romeinse soldaten, berooide turfstekers, 17de-eeuwse landheren en Duitse bezetters. Dit diverse karakter komt ook fijn naar voren op de ANWB-wandeling  Wassenaar en omstreken, waarbij je in 20 kilometer door de weelderige veenweiden en dito landgoederen rond Wassenaar wandelt.


3. Bewandel de patrouillepaden van de ruige Engelse kust

Lange tijd hadden ze het rijk alleen; de Britse kustwachters die langs de zuidwestkust van Engeland naar smokkelaars speurden. Totdat hun vaste patrouillepaden in de jaren ’70 van vorige eeuw aan elkaar werden gestikt tot het South West Coast Path, een route die tussen Minehead en Poole Harbour de contouren van het schiereiland Cornwall volgt. Wandelaars waren er als de kippen bij om de brokkelkliffen en baaien van de ruige kronkelkust te ontdekken. Maar sinds schrijfster Raynor Winn de route op een sokkel plaatste in haar bestseller Het Zoutpad, heeft het langste bewegwijzerde wandelpad van Engeland onder kilometervreters pas echt een sterrenstatus bereikt.

Wie het hele pad wil volgen, krijgt maar liefst 1.014 kilometer – en ruim 35.000 (!) hoogtemeters – voor de kiezen. Geen tijd om hiervoor twee maanden de agenda leeg te vegen? Het traject tussen Seaton en Poole wordt alom beschouwd als de mooiste passage. In 25 kilometer en zeven dagetappes maak je kennis met de uitgestrekte stranden, grillige rotsbogen en steile kliffen van het graafschap Dorset.


4. Semana Santa en duizend feesttenten in Sevilla

Nergens in Spanje wordt de Semana Santa – de ‘heilige week’ voor Pasen – zo uitbundig gevierd als in Sevilla. Dag in dag uit trekken de leden van vele broederschappen in een wolk van wierrook door de volgepakte straten van de hoofdstad van Andalusië. Gekleed in lange gewaden en karakteristieke puntmutsen zeulen deze zogeheten hermanandes loodzware bijbeltaferelen door de mensenmassa. Langs de route van deze processies krijg je een bijzondere inkijk in de diepgewortelde devotie van de broederschappen én van sommige geëmotioneerde toeschouwers. En het is ook een mooie manier om te genieten van Sevilla’s traditionele klederdracht en muziek.

Tijd om na dit diepreligieuze feest nog langer te blijven? Twee weken na paaszondag wordt in de wijk Los Remedios traditioneel de Feria de Abril georganiseerd. Tijdens deze roemruchte feestweek – dit jaar vanaf 1 mei – worden meer dan duizend feesttenten neergezet, waar jong en oud samenkomen om tot in de vroege uurtjes te eten, drinken, dansen en zingen.


5. Eet, drink en bewonder chocolade in chocostad Turijn

Turijn staat vaak in de schaduw van steden als Rome, Florence, Milaan en Venetië. Onterecht. Het historische stadshart is sfeervol, autoluw en piekfijn gerestaureerd. Tussen monumentale bouwwerken als de Basilica di Superga, de Mole Antonelliana en het Palazzo Madama is het dan ook heerlijk kuieren. Helemaal rond Pasen, als de etalages van talloze chocolatiers in het historische centrum ook nog eens zijn gevuld met rijkelijk versierde paaseieren, vaak zo groot en zwaar als rugbyballen. Turijn is de onbetwiste chocoladehoofstad van Italië. Sinds de koninklijke Savoyefamilie in de 16de eeuw het eerste bakkie cioccolata aan de lippen zette, groeide de hoofdstad van Piemonte uit tot de bakermat van de chocoladepasta, -repen, -ijs en -eieren.

Toch blijft de lokale favoriet de gianduiotto, ’s werelds eerste praline met stukjes hazelnoot, ooit ontstaan als een noodgreep toen de voorraad cacaobonen dreigde op te drogen. Minstens zo lekker is de bicerin, een alom geprezen drankje van espresso, verse room en chocola.


6. Fietsen en cruisen langs de Hollandse Hanzesteden

Actieve reizigers halen nogal eens hun neus op voor cruisevakanties. Leuk en aardig dat comfort aan boord, maar al die tijd aan dek gaat toch ten koste van de actieve uurtjes aan wal, is vaak de gedachte. Maar Fietscruises bewijzen dat je tijdens een cruise prima sportief bezig kunt zijn. In het Salland en de Achterhoek kun je bijvoorbeeld in een week tijd een handvol Hanzesteden aan elkaar rijgen.

Elke dag trap je op de fiets zo’n 30 tot 65 kilometer weg. Onderweg is er alle gelegenheid om in de remmen te knijpen voor een bezoek aan Museum de Fundatie in Zwolle, de middeleeuwse winkelsteegjes van Doesburg of het sfeervolle stadsplein De Brink in Deventer. Het schip vaart ondertussen alvast door naar de volgende tussenstop. Aan het eind van de middag rijd je dus zo met je fiets de boot weer op. Daarna puf je uit bij een verse maaltijd in het scheepsrestaurant of bij een drankje in de bar.


7. Thailand: drijfnat door het wildste watergevecht ter wereld

Ja, op 1 januari gaan er ook in Thailand vuurpijlen de lucht in. Maar tussen 13 en 15 april doet men het feest nog eens dunnetjes over in het kader van Songkran, het traditionele Thaise nieuwjaarsfeest. De eeuwenoude traditie om elkaar bij de jaarwisseling met een glaasje water te overgieten – en zo weer met een schone lei te beginnen – is inmiddels uitgemond in het wildste watergevecht ter wereld.

Door heel het land, maar vooral in de hoofdstad Bangkok, stromen de straten vol met enthousiaste feestvierders, die voorbijgangers met waterpistolen, ballonnen, tuinslangen en emmers van een nat pak voorzien. Verzetten heeft geen zin: hoe droger je T-shirt blijft, hoe groter mikpunt je zult zijn. Zo’n koude plens is gelukkig ook een welkome verfrissing tijdens het hoogtepunt van Thailands warmste jaargetijde.

Ontdek alle hoogtepunten van Thailand

Bekijk ze hier 

8. Buitensporters gaan naar het Sloveense outdoorparadijs Bovec

Liefhebbers van actieve vakanties richten hun vizier de laatste jaren steeds vaker op Slovenië. Vooral het dorpje Bovec, in de meest noordwestelijke uithoek van het land, heeft inmiddels een naam hoog te houden als een paradijs voor buitensporters. Niet zonder reden. Het zelfverklaarde outdoordorp ligt langs de oevers van de Soča, een rivier die zich met zijn smaragdgroene water en wilde stroomversnellingen uitstekend leent voor een actief potje raften of kajakken.

Wie liever op het droge blijft kan tussen de omringende kartelpieken van de Julische Alpen – onderdeel van het prachtige Triglav National Park – bovendien naar hartenlust mountainbiken, bergwandelen of al apenkooiend door kloven trekken (canyoning). April is een ideale maand om Slovenië te bezoeken. Het zonnetje schijnt al stevig aan de Sloveense kant van de Alpen, maar de temperatuur is nog ideaal voor buitensporters.


9. April is perfect voor de Galapagos Eilanden

Sinds Charles Darwin er ooit zijn anker uitgooide worden de Galapagos Eilanden al geroemd om hun biodiversiteit. De archipel, gelegen op zo’n 1000 kilometer voor de kust van moederland Ecuador, is uitgegroeid tot een ware bucketlistbestemming. Iconische diersoorten zoals de reuzenschildpad, zeeleguaan en blauwvoetgent – te herkennen aan zijn tandpastablauwe tenen – zijn al lang niet meer onder de indruk van wat toeristen meer of minder. Het hele jaar door laten ze zich gemakkelijk spotten, zonnebadend op de vulkanische rotsen of luierend in het warme zand.

Wie ook graag de onvoorstelbare soortenrijkdom onder water bekijkt – al snorkelend of met duikflessen – kan wel het beste in april naar de Galapagos Eilanden afreizen. Hartje voorjaar is de zee niet te koud, zijn de golven doorgaans rustig en heb je onder water het beste zicht op al die bijzondere beesten.

Meer tips voor het voorjaar

De mooiste vakantiebestemmingen in mei 
Bloemenzeeën van eilanden, bijzondere feesten en unieke natuurverschijnselen. Dit zijn de beste bestemmingen binnen Europa én ver weg voor de maand mei.
De mooiste vakantiebestemmingen in juni 
Op veel plekken is het in juni al heerlijk zonnig en warm, terwijl de grote toeristenstroom pas later op gang komt. De ideale vakantiemaand dus.
Meivakantie: tips en inspiratie! 
Heb je al plannen voor de meivakantie? De populairste pretparken, de mooiste stranden van Europa, de fijnste gezinscampings: de leukste uitjes en vakanties vind je hier.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.