De 10 mooiste vakantiebestemmingen in januari
Natuurlijk kun je hartje winter een aardig potje skiën. Maar ook koukleumen, feestneuzen en natuurliefhebbers kunnen aan het begin van het jaar genoeg onvergetelijke vakanties meemaken. Dit zijn de tien beste vakantiebestemmingen in januari.
Niet alleen in de Alpen valt er in januari doorgaans een flink pak sneeuw. Ook het Japanse eiland Hokkaido leent zich voor een fantastische wintersportvakantie. Net als de bergen bij Bansko in Bulgarije – waar je wintersportvakantie betaalbaar is. Liever wat anders? Dans jezelf warm op de traditionele volksfeesten van San Sebastian, Hangzhou en de Schotse Shetlandeilanden. Of ontvlucht de winterkou met een reis naar zonovergoten bestemmingen als de Malediven, Vietnam of Rwanda.
1. De Glacier Express: luxe reizen door Zwitserse winterpracht
Wat doe je als je wel dol bent op besneeuwde alpenpanorama’s, maar tegelijkertijd een broertje dood hebt aan gehannes met skistokken, bergschoenen en ander actief gedoe? Gewoon afreizen naar het treinstation van St. Moritz en aan boord stappen van de Glacier Express. In acht uur tuft ‘de langzaamste sneltrein ter wereld’ naar Zermatt. Met een exclusieve bar, privéconciërges die voor je klaarstaan met hapjes, drankjes en informatie én een zevengangenmenu heeft de Glacier Express alles aan boord om zelfs de meest doorgewinterde luxepoezen te laten spinnen van genot.
Toch trekt de ware weelde aan je voorbij aan de andere kant van de hoge en weidse panoramaramen. Een rit met de Glacier Express is alsof je boemelt door een levende kerstkaart. Aan weerszijden van het traject word je getrakteerd op tientallen bergreuzen van meer dan 4000 meter hoog. Voordat Zermatt in zicht komt, heb je bovendien 291 bruggen en 91 tunnels afgevinkt.
2. Duik in de azuurblauwe zee van de Malediven
Je bent niet zo van de kou? Weinig plekken op de wereldkaart bieden gedurende onze winter zo’n fijn toevluchtsoord voor koukleumen als de Malediven. Op de zonovergoten eilandengroep ten zuidwesten van India schommelt het kwik in januari stabiel rond de 30 graden. Het decor is bovendien om te huilen zo mooi. Natuurlijk kun je struinen door de markten en moskeeën van Malé: een knus aandoende hoofdstad met nauwelijks meer inwoners dan Zoetermeer. Maar de echte aantrekkingskracht van de archipel zit hem in die bijna 1200 (!) eilanden vol hagelwitte stranden en wuivende palmen.
Toch kun je op de Malediven veel meer doen dan alleen een beetje grijnzend om je heen staren vanaf je strandlaken. Baa-Atoll, Baros en Kuramathi zijn niet voor niets zeer geliefde eilanden onder scubaduikers. Het zicht onder water is in januari opperbest. In de azuurblauwe zee heb je een goede kans op onvergetelijke ontmoetingen met dolfijnen, zeeschildpadden en walvis- of hamerhaaien.
3. Ervaar Brugge op z’n mooist en lekkerst
Je hebt van die steden die zich het best in de zomer laten ontdekken. En je hebt het Belgische Brugge: een stad die op zijn mooist is als de dagen kort zijn en je oren koud. Ook als er geen ijs op de grachten ligt, zien de fotogenieke gevels rond de Burg, de Brugse Markt en het Begijnhof er in januari nog net wat romantischer uit. In het kader van de zogeheten Wintergloed-weken kun je er de eerste week van het jaar nog genieten van een openbare winterbar, twee kerstmarkten, een schaatsbaan en een zee aan kerstlichtjes. Door heel het centrum zijn bovendien kunstzinnige lichtinstallaties opgetuigd, die op eigen houtje aan elkaar zijn te rijgen tijdens een ‘lichtbelevingswandeling’.
Even een overdekte tussenstop om bij te tanken en warm te worden? De twee grootste culinaire passies van de Belgen komen samen in het Frietmuseum en het chocolademuseum Choco Story. Pintje erbij? Stadsbrouwerij De Halve Maan laat al meer dan 450 jaar de glazen klotsen met bejubelde bieren als de Brugse Zot en Straffe Hendrik.
4. Vietnam: op fietsreis door de Mekong-Delta
Decennialang was Vietnam berucht als het land van de duizenden scooters. De laatste jaren trekken echter steeds meer Vietnamezen – en reizigers! – op hun stalen ros door het land. De National Highway 1, die als een noedelsliert van Hanoi naar Ho Chi Minhstad kronkelt, werd door Lonely Planet bekroond tot een van de mooiste fietsroutes ter wereld. Geen tijd om voor meerdere weken je agenda leeg te vegen? Blijf gewoon plakken in ’s lands aantrekkelijkste fietsregio: de Mekong-Delta in het zuiden.
Deze wirwar van waterwegen, rijstvelden en vissersdorpen biedt een dubbeldikke dosis natuurschoon, maar laat je tegelijkertijd kennismaken met de echte Vietnamese cultuur. Wie niet met een georganiseerde fietsreis op pad is, heeft wel een goede wegenkaart nodig om tussen de talloze bruggetjes zijn route uit te stippelen. Gelukkig is de Mekong-Delta waterpasvlak, waardoor de kuiten – in tegenstelling tot elders in Vietnam – gespaard blijven. Januari is een ideale reismaand omdat het regenseizoen net achter de rug is, maar je nog niet zit te zweten op je zadel.
5. In Bansko (Bulgarije) is wintersport top én betaalbaar
Tignes, les Trois Vallées, het Zillertal: de meeste wintersporters in Europa blijven plakken rond de welbekende skigebieden van de Alpen. Wie verder kijkt dan zijn latten lang zijn, ontdekt echter dat er ook in het oosten van ons continent genoeg prachtige pistes zijn aangeharkt. In het Bulgaarse Bansko bijvoorbeeld. Dit witgesuikerde bergstadje aan de voet van het Piringebergte is de toegangspoort tot een van de grootste, mooiste en best georganiseerde skigebieden van Oost-Europa.
Nee, natuurlijk kan Bansko qua omvang niet tippen aan de usual suspects in de Alpen. Maar er kronkelt nog steeds meer dan 50 kilometer aan prima onderhouden pistes tussen de dennenbomen door. De meeste afdalingen zijn breed en ongecompliceerd. Voor de meer acrobatisch onderlegde skiërs zijn er een funpark en halfpipe uit de sneeuw gestampt. Ook qua après-skigelegenheden staat het bescheiden bergdorp zijn mannetje. Maar de grootste troef van Bansko is zonder twijfel het prijsniveau. Voor skipassen, huurmateriaal en hotelverblijf betaal je een fractie van de prijzen in de Alpen.
6. Bijzonder avontuur in de Japanse sneeuw
O, die poedersneeuw! Die hemelse, hémelse poedersneeuw! Wintersporters danken de weergoden op hun blote knietjes voor de puike pistes van Hokkaido. Op het tweede en meest noordelijke eiland van Japan smeden een bescheiden bries en de zeer constante vrieskou ’s winters de meest donzige sneeuwvlokken die je je maar kunt wensen. In een beetje winter valt er maar liefst 14 meter van deze poeder uit de lucht. Al eeuwen. Maar pas het laatste decennium weten ook westerse wintersporters het land van de rijzende zon steeds beter te vinden.
Vooral Niseko is onder skiërs en snowboarders een geliefde uitvalsbasis geworden. Het skigebied biedt meer dan 50 kilometer aan pistepret, en makkelijk evenveel opties om buiten de gebaande paden door de sneeuw te sjezen. Zin in een echt bijzonder avontuur én een sterk verhaal voor bij de sake? Tourskiërs kunnen met een gids de flanken van de 1900 meter hoge Mount Yotei beklimmen. Een actieve vulkaan, ja. Met midden in haar krater meer maagdelijke sneeuw dan je ooit hebt gezien.
7. Volksfeest in San Sebastian: drumbands en tapas
Elk jaar op 20 januari schudt San Sebastian op zijn grondvesten door de viering van La Tamborrada. Tijdens dit unieke volksfeest vieren de inwoners van de Baskische badplaats de naamdag van hun patroonheilige Sint Sebastian door 24 uur lang al trommelend door de straten te trekken. Episch centrum van het feest is het Plaza de la Constitución, waar om klokslag middernacht het startschot wordt gegeven met het hijsen van de vlag. Maar dankzij een ingenieus routeschema – en de inzet van meer dan 10.000 trommelaars – kun je door de hele stad op elk moment van het etmaal getrommel horen.
La Tamborrada heeft veel weg van een soort eindeloos swingende fanfare-optocht. Geen herrie voor het herrie maken dus, maar speciaal gecomponeerde muziekstukken die door de prachtig uitgedoste drumbands alleen op die ene dag ten gehore mogen worden gebracht. Toch komen niet alleen je oren en ogen aan hun trekken. In de culinaire hoofdstad van het Spaanse Baskenland is haast op elke straathoek wel een bar te vinden waar je de smaakpapillen kunt vertroetelen met een bordje pintxos (Baskische tapas).
8. Verstoppertje spelen met de berggorilla’s van Rwanda
Kijk toch eens naar die majestueuze schouders. Luister naar dat gesnuif. Zie hoe de zon danst op hun zilveren rug. Wie oog in oog heeft gestaan met een groep wilde berggorilla’s, zal het nooit meer vergeten. Het leeuwendeel van deze imposante dieren woont in het Volcanoes National Park, in het noorden van Rwanda. Om de berggorilla’s te bezoeken, heb je wel een vergunning van de Rwandese overheid nodig (maar liefst $1500 per stuk), plus een erkende gids. Gelukkig bieden veel reisorganisaties complete trekkingpakketten aan, wat een hoop geregel scheelt. Slechts een deel van de gorillagroepen in het park mag worden bezocht, en er is een strikt bezoekersquotum. Het grootste deel van de inkomsten wordt gebruikt om de gorilla’s (en de rest van de natuur in Rwanda) beter te kunnen beschermen.
De mensapen zijn gewend aan bezoekers, waardoor je ze vanaf een afstandje een uur lang veilig kunt begluren. Ze zijn wel goed in verstoppertje spelen. Soms is het tijdens een trekking binnen het kwartier raak, maar de zoektocht naar de gorilla’s kan ook wel vier uur duren. In januari zijn regenbuien gelukkig zeldzaam, waardoor je niet hoeft te ploeteren door diepe blubber in een kletsnat oerwoud.