Boete in het buitenland

Verkeersovertreding in het buitenland

Landen mogen zelf bepalen hoe zij omgaan met verkeersovertredingen. Hieronder vind je algemene informatie over de afdoening van boetes in het buitenland.  

Aangehouden door de politie

Bega je in het buitenland een verkeersovertreding? Dan zal de politie meestal  bij aanhouding direct de bekeuring uitschrijven. Soms kun je meteen aan de politieagent betalen. Bij betaling in contanten zal je een bewijs van betaling krijgen. Meestal geldt: hoe later je de boete betaalt, hoe hoger het boetebedrag. Het kan daarom de moeite waard zijn om een boete direct te betalen. Op de bekeuring staat hoe je moet betalen en binnen welke termijn. Let op: Betaling betekent over het algemeen dat je de boete erkent. Bezwaar maken is dan niet meer mogelijk.

Waarborgsom

Als je door de politie wordt staande gehouden dan kan het zijn dat je een waarborgsom (Sicherheitsleistung, caution, consignation) moet betalen. De hoogte van de waarborgsom is meestal gelijk aan de boete.
Wil je bezwaar maken, vraag dan ter plekke om een betalingsbevestiging waar dit duidelijk op staat. De betaalde waarborgsom wordt verrekend met het uiteindelijk opgelegde boetebedrag. Wordt je bezwaar toegewezen, dan krijg je de waarborgsom terug.

Inname rijbewijs

Bij een zware verkeersovertreding kan de politie ter plekke je rijbewijs innemen. De buitenlandse autoriteit kan twee dingen doen met het ingenomen rijbewijs:

  • Het rijbewijs meteen terugsturen naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs door naar de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
  • Het ingenomen rijbewijs vasthouden tot de rijontzegging is opgeheven en daarna terugsturen naar de RDW.

Voor specifieke informatie over de afwikkeling, kun je contact opnemen met de instantie die het rijbewijs heeft ingenomen.

Let op:
Als je in Nederland je rijbewijs niet kunt tonen, dan kun je een boete krijgen.

Aanvullende informatie over buitenlandse boetes:

Specifieke informatie per land over de afdoening van verkeersovertredingen en een indicatie van boetebedragen:

Modelbrieven verzoek om IBAN en BIC