Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto uitlenen

Op vakantie gaan met de auto van iemand anders brengt risico's met zich mee. Waarop moet je letten?

De wet

Lenen heet in de wet bruikleen. Bruikleen is een overeenkomst waarbij de uitlener aan de lener een zaak zonder kosten in gebruik geeft, onder de voorwaarde dat de lener de zaak na gebruik en/of na een afgesproken tijd in de zelfde staat weer teruggeeft. Ook als er een heel klein bedrag wordt betaald voor het gebruik van de auto, blijft het bruikleen.

De lener moet goed voor de auto zorgen en deze in dezelfde staat teruggeven. Voor beschadigingen is de lener aansprakelijk. Alleen op het moment dat iemand anders aansprakelijk is voor de schade, is de schade op die partij te verhalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een aanrijding waarbij de tegenpartij een verkeersfout maakt.

Het (uit)lenen van een auto

Aan het gebruik van een auto zijn kosten en risico's verbonden, bijvoorbeeld:

  • Het risico dat er een ongeluk gebeurt
  • Een technische mankement door verkeerd gebruik of slijtage
  • Bekeuringen
  • Kosten voor brandstof, bandenslijtage, afschrijving enz.

Een bestuurder van een auto moet het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren kunnen tonen. Die moeten worden meegegeven. Let op: het overschrijvingsbewijs hoeft niet meegegeven te worden.

Toestemming
Je kunt bij gebruik in het buitenland aan de lener een machtiging meegeven. Dit is een verklaring waarin staat dat jij als eigenaar van de auto de lener toestemming geeft om met de auto te rijden. Bij gebruik van een geleende auto buiten de Europese Unie moet de machtiging vaak gelegaliseerd worden. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land dat wordt bezocht. Kijk voor eventuele aanvullende regels in de ANWB Reiswijzer.


Advies

Bespreek vooraf de risico's en maak goede afspraken over de volgende punten:

  • Hoe de auto is verzekerd?
    Een WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade aan derden. Bij een schade is er no-claim verlies en wellicht een eigen risico. Een cascoverzekering dekt ook de schade aan de 'eigen' auto, maar ook hier is er veelal sprake van een eigen risico en no-claim verlies. De lener is aansprakelijk voor deze kosten. Voor de uitlener is het belangrijk te weten of de lener deze eventuele kosten kan betalen. Voor de lener is het belangrijk dat hij zich bewust is van dit financiële risico.

    Een bestuurder van een auto is bij een aanrijding door eigen schuld zelf niet verzekerd vanuit de WA-dekking van een autoverzekering. Daarom is het voor jezelf, andere inzittenden en ook andere bestuurders verstandig een extra verzekering af te sluiten: een ongevallen inzittenden- of een schadeverzekering.

    Vaak is het verstandig om bij meer dan incidenteel gebruik, de gebruiker aan te melden bij de verzekeraar als regelmatig bestuurder. Dit kan gevolgen hebben voor de premie, maar voorkomt discussie met de verzekeraar bij een ongeval waarbij de hoofdbestuurder niet aanwezig is.

    Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om een geleende auto (extra) te verzekeren voor bijvoorbeeld de vakantieperiode.  
     
  • Neem contact op met uw verzekeraar om u over het uitlenen en de verzekeringen te laten informeren.
  • Lees meer over auto uitlenen en verzekeringen.
  • Technische mankementen
    Wanneer zijn de gevolgen voor de eigenaar en wanneer voor de lener? Technische mankementen kunnen worden veroorzaakt door slijtage of door verkeerd gebruik. In veel gevallen, zeker bij een korte leenperiode, komt slijtage voor rekening van de eigenaar. De gevolgen van verkeerd gebruik komen voor rekening van de lener.
  • Bekeuringen in Nederland
    Bekeuringen voor 'lichtere' verkeersovertredingen worden over het algemeen naar de kentekenhouder gestuurd. De kentekenhouder zal deze bekeuringen zelf moeten betalen en verhalen op de lener van de auto. Het is dan ook belangrijk dat de eigenaar van de auto beschikt over de gegevens van de lener.
  • Bekeuring in het buitenland
    Bij veel overtredingen krijgt de kentekenhouder de gelegenheid om de gegevens van de bestuurder door te geven. De boete valt dan rechtstreeks bij de lener/bestuurder op de mat.
  • Wie mag er rijden
    Spreek duidelijk af welke personen er in de auto mogen rijden.
  • Kosten
    Maak vooraf afspraken over de kosten van de brandstof. Bespreek daarbij welke brandstof in de auto moet. Bij langere leenperiodes is het verstandig ook afspraken te maken over andere onderhoudskosten van de auto.
  • Data
    Wanneer moet de auto weer terug gebracht worden?
  • Aanrijdingsformulier
    Zorg dat er in de auto een aanrijdingsformulier aanwezig is en dat de lener weet waar hij dit kan vinden.
Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!