Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inning van Europese boetes door Nederland

Je hebt een boete uit het buitenland ontvangen. Hieronder vind je informatie over wat de gevolgen kunnen zijn als je de bekeuring niet betaalt. Een verkeersovertreding in het buitenland kan in Nederland worden geïnd door het CJIB. Andersom kunnen Nederlandse boetes ook in het buitenland worden geïnd.

Wanneer kan de boete in Nederland worden geïnd?

EU-lidstaten kunnen over en weer de inning van een boete overdragen aan Nederland. Voorwaarde is dat deze mogelijkheid in de nationale wetgeving van de lidstaten is opgenomen. Deze inning over en weer geldt ook voor Zwitserland, waarmee Nederland heeft een bilateraal verdrag heeft gesloten (per 1 mei 2023). Deze inningsprocedure geldt niet voor overige niet-EU-landen, zoals IJsland en Noorwegen. 

Alleen boetes (boven 70 euro) die onherroepelijk zijn opgelegd, kunnen worden overgedragen. Een boete is onherroepelijk als alle termijnen zijn verstreken en beroep tegen de boete niet meer mogelijk is.

CJIB

Alleen het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) is bevoegd de buitenlandse (Europese) boete te innen. Het EU-land (inclusief Zwitserland) dat de boete heeft opgelegd stuurt de boete naar het CJIB met een certificaat. Hierop staat onder meer voor welke overtreding de boete is opgelegd en of er mogelijkheden zijn gegeven om in beroep te gaan. Als dit niet het geval is, dan mag de boete niet worden geïnd. Het boetebedrag betaal je aan het CJIB. 

Incassobureaus 

Door een aantal landen worden particuliere incassobureaus ingeschakeld om de boete te innen. Dit is niet verboden, maar deze incassobureaus kunnen betaling niet afdwingen, ook al dreigen zij met het instellen van een procedure voor de rechter. Alleen het CJIB kan je verplichten tot betaling van de Europese boete.   

Wat moet je betalen?

Naast het boetebedrag moeten ook de administratie- en/of procedurekosten van het land dat de boete heeft opgelegd, worden betaald. Daarboven komen nog de adminstratiekosten van het CJIB.

Opsporingsregister

Zolang de boete niet is betaald, bestaat het risico dat je naam in het opsporingsregister van het land waar je de overtreding hebt begaan, wordt opgenomen. Zo kun je bijvoorbeeld bij de grens of bij een verkeerscontrole in dat land, alsnog moeten betalen.

Naheffing tol of parkeergeld niet via CJIB

Andere heffingen dan verkeersboetes bijvoorbeeld nahefing voor niet betaald parkeergeld of tol, kunnen niet worden geïnd door het CJIB. Hiervoor worden vaak incassobureaus ingeschakeld, zoals het EPC (European Parking Collection). Het afdwingen van betaling gaat niet via het CJIB maar moet via de rechter.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!