Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANVR

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Veel reisorganisaties zijn ANVR aangesloten, maar wat betekent dit voor de reiziger. Wat zijn de voordelen van het boeken bij een ANVR aangesloten reisbureau of reisorganisatie?

Wat is de ANVR?

De Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is een brancheorganisatie van reisaanbieders. Bij de ANVR aangesloten bedrijven bieden verschillende extra zekerheden.

De voordelen

  • ANVR voorwaarden. Deze voorwaarden zijn samengesteld in samenwerking met consumentenorganisaties. De voorwaarden zorgen voor duidelijkheid tussen reiziger en reisorganisatie.

  • ANVR reisorganisaties zijn ook aangesloten bij het Calamiteitenfonds en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

  • Bij klachten wend je je eerst tot de reisorganisatie. Kom je er met hen niet uit, dan kan je je wenden tot de Geschillencommissie Reizen. Deze procedure is eenvoudig, goedkoop en kent een nakomingsgarantie: als de reisorganisatie na een bindend advies niet betaalt, neemt de ANVR deze verplichting over.

Niet aangesloten

Is de reisorganisatie niet aangesloten bij de ANVR, dan zijn de leveringsvoorwaarden doorgaans eenzijdig door de reisorganisatie vastgesteld. Bij een geschil met een niet ANVR aangesloten reisorganisatie is het meestal niet mogelijk om naar de Geschillencommissie te gaan. Dit is anders als  de aanbieder zelf is aangesloten bij de Geschillencommissie Reizen. Het is dan wel mogelijk om de klacht voor te leggen aan de rechter, maar dat is vaak een kostbare en lastige juridische procedure.

Meer informatie:

Website ANVR

Garantiefondsen reizen

Calamiteiten

Klacht over de reis