Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bezwaar tegen buitenlandse boete

Na je vakantie valt een buitenlandse verkeersboete op de mat, vaak maanden later. Is bezwaar dan nog mogelijk? En hoe maak je bezwaar? Hieronder leggen we dat uit.

Hoe maak je bezwaar?

Ben je het niet eens met de boete, dan kun je bezwaar maken.

Bezwaar maken kan alleen na ontvangst van de officiële bekeuring. Meestal staat daarop vermeld bij welke instantie je bezwaar kan aantekenen, op welke wijze en binnen welke termijn. Soms kan online bezwaar gemaakt worden, zoals bij Franse verkeersovertredingen (zie ANTAI).

Als je de bekeuring hebt ontvangen via een incassobureau, kun je eventueel contact met hen opnemen over de mogelijkheden van het bezwaar. In de meeste gevallen kun je de bezwaarprocedure zelfstandig doorlopen. In sommige gevallen is het verstandig om juridische bijstand te vragen. 

Bezwaargronden en bewijs

Geef in het bezwaar aan waarom je vindt dat de bekeuring onterecht is. Maak alleen bezwaar als je een goede reden hebt én je dit kunt bewijzen. Stuur kopieën van de bewijsstukken mee.

Bezwaargronden zijn bijvoorbeeld dat je de overtreding niet hebt begaan, dat je niet ter plaatse was of dat het een ander kenteken betreft. Een kennelijk vergissing, zoals een spelfout in de naam of het adres, is geen grond voor bezwaar.

Wordt je bezwaar afgewezen, bijvoorbeeld door onvoldoende bewijs, dan kan de boete hoger uitvallen. Krijg je gelijk, dan is de zaak afgedaan en hoef je de boete niet te betalen.

Boete betalen?

Het is niet aan te raden de boete te betalen, als je bezwaar wilt maken. Na betaling van de boete, kun je over het algemeen geen bezwaar meer maken. Kijk of hierover iets is vermeld in de boete.

Als je besluit geen bezwaar te maken en de boete wel te betalen is het vaak verstandig om een buitenlandse boete met credit card te betalen.

 

Bezwaar afgewezen?

Wordt het bezwaar afgewezen, dan kun je tegen die beslissing meestal weer in beroep. Hoe dat moet, wordt over het algemeen uitgelegd in het bericht van afwijzing van het bezwaar.

Modelbrieven

Maak voor het maken van bezwaar eventueel gebruik van één van onze modelbrieven. De ‘modelbrief bezwaar Nederland’ kun je als leidraad gebruiken. Stuur kopieën mee van de bewijsstukken.

Modelbrief bezwaar Nederland

Modelbrief bezwaar boete uit Italië

Modelbrief bezwaar tegen aanmaning incassobureau

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!