Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met een geleende (buitenlandse) aanhanger of caravan

Als je een caravan of aanhanger leent dan kan dit voor problemen zorgen. Dit komt voor als het trekkende voertuig in een ander land geregisteerd staat dan de caravan of aanhanger.

Verschillende landen, verschillende regels

In principe is het wettelijk toegestaan om een buitenlands motorvoertuig te besturen, ook als hier een aanhanger aan is gekoppeld. Het land waar het motorvoertuig of de aanhangwagen geregistreerd staat bepaalt of en onder welke voorwaarden het voertuig de weg op mag. Internationale regels zorgen vervolgens dat je met een goedgekeurd voertuig in land A ook in land B mag rijden.

Verzekering

In Nederland valt de aanhangwagen automatisch onder de WAM-verzekering van het trekkende voertuig. Door deze regel is het in Nederland niet mogelijk (en niet nodig) om een eigen verzekering voor een aanhangwagen af te sluiten. In de rest van Europa ligt dat meestal anders. In de meeste Europese landen moet de aanhangwagen wel een eigen WA-verzekering hebben.

Geleende buitenlandse auto

Als je een Nederlandse aanhangwagen koppelt aan een auto met een buitenlands kenteken is dat in Nederland geen probleem. Bij een ongeval door de aanhangwagen kan de benadeelde de verzekering van het trekkende voertuig aanspreken. Als je met deze combinatie in het buitenland rijdt, kan dit wel problemen geven. De kentekenhouder van de Nederlandse aanhangwagen kan voor schade veroorzaakt door de aanhanger worden aangesproken terwijl voor de aanhangwagen geen verzekering is afgesloten.

Let op, als je in Nederland woont en in een buitenlands gekentekende auto rijdt loop je een risico op een naheffing wegenbelasting en BPM. Voor meer informatie zie Mag je in Nederland rijden in de Duitse auto van je zoon?

Geleende buitenlandse aanhanger

In Nederland is het geen probleem om te rijden met een combinatie van een Nederlandse auto met buitenlandse aanhanger. Als er met de aanhangwagen schade wordt veroorzaakt, kan de verzekering van trekkende voertuig worden aangesproken. De WAM-verzekering dekt dan de schade. Buiten Nederland zal deze combinatie ook geen probleem mogen geven, mits de in het buitenland gekentekende aanhangwagen een eigen (buitenlandse) verzekering heeft.

Als je een buitenlandse auto of aanhanger leent is het belangrijk om aandacht te besteden aan de risico’s. Als je met een ‘vreemd’ voertuig of voertuigcombinatie rijdt kun je te maken krijgen met verzekeringsproblematiek en belastingnaheffingen.