Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het boeken van een reis

Je kunt op verschillende manieren een reis boeken, bijvoorbeeld bij een reisbureau, telefonisch of via internet. Hieronder vind je meer informatie over het boeken van een reis.

De boeking

Je kan een reis boeken via een reisbureau, bij een reisorganisatie of direct bij een accommodatie of vervoerder.   
Bij wie je boekt is van belang. Boek je bijvoorbeeld via een reisbureau of online, denk aan websites voor vliegtickets, dan is er doorgaans sprake van bemiddeling. Dit betekent dat je de overeenkomst zelf niet sluit met het reisbureau, maar met de reisorganisatie, de vervoerder of bijvoorbeeld de accommodatieverstrekker. Het reisbureau is wel verantwoordelijk voor de boeking zelf. Gaat daarbij iets mis, bijvoorbeeld onjuiste namen die worden doorgegeven, dan is dat wel de verantwoordelijkheid van het reisbureau.

Soorten Reizen

De rechten en plichten die je als reiziger hebt, hangen af van het soort reis dat je boekt; een pakketreis, een gekoppeld reisarrangement of een losse reisdienst. De meeste reizen bestaan uit een of meer reisdiensten. Reisdiensten zijn:

1.    Vervoer (vliegtuig, trein, bus)
2.    Huur van auto of ander motorvoertuig
3.    Een andere toeristische dienst (excursie, concertkaartjes, wellness etc.
4.    Accommodatie (hotel, huisje, bungalowtent e.d.)

Boek je een combinatie van deze reisdiensten dan geldt de Wet op de pakketreisovereenkomst en gekoppeld reisarrangement. Boek je een of meer van deze reisdiensten apart van elkaar, dan geldt deze wet niet. 

Verschillen pakketreis, gekoppeld reisarrangement en losse reisdienst

Hieronder vind je een uitleg over de soorten reizen die je kunt boeken en wat de verschillen in rechten en plichten zijn.

PakketreisGekoppeld reisarrangementLosse reisdienst
Uitgebreide informatieverplichtingBeperkte informatieverplichtingBeperkte informatieverplichting
Vergaande aansprakelijkheid voor volledige reis bij gebrekenAlgemene aansprakelijkheid voor onderdeelAlgemene aansprakelijkheid voor onderdeel
Klagen bij de reisorganisatorKlagen bij betreffende reisdienstverlenerKlagen bij de reisdienstverlener
Financiële garantie bij faillissement van de organisatorBeperktere financiële garantie bij faillissementen X
Wijziging en beëindiging voor aanvang van de reis mogelijk X X
Hulp en bijstand indien reiziger in moeilijkheden verkeert X X

 

Wanneer komt de overeenkomst tot stand

Een overeenkomst komt stand na aanbod en aanvaarding, dit hoeft niet per se schriftelijk maar kan ook mondeling. De boekingsbevesting is een bevestiging van de tot stand gekomen overeenkomst. Je hebt bij het boeken van een reis geen bedenktijd, tenzij anders is aangeven. Kijk hiervoor in de algemene voorwaarden.

Betalen

In de reiswereld is het gebruikelijk om vooruit te betalen. Boek je via internet let dan op dat je betaalt met een veilige verbinding (https en hangslot). Betaal je met een creditcard, dan kun je een aantal voordelen hebben. Bijvoorbeeld verzekeringen of een aankoopbescherming. Kijk hiervoor in de voorwaarden van de creditcardmaatschapppij.

Verzekeringen 

Welke verzekeringen je nodig hebt, is afhankelijk van het soort reis en het financieel risico dat je zelf wilt lopen. Denk daarbij aan de reisverzekering en annuleringsverzekering. Daarnaast bestaan er ook andere reisgerelateeerde verzekeringen zoals een ticketverzekeirng of een omboekverzekering.